Translate

fredag 9 oktober 2020

Amerikas whiskyregioner del 7: Alaska

 

Om det är någon stat i USA som man definitivt inte förknippar med whisky så är det väl Alaska. Personligen så hade jag bara för ett tag sen inte en aning om att dom producerade whisky däruppe men där fick man minsann lära sig något nytt.

Alaska är den största delstaten i USA och den minst befolkade och blev faktiskt inte delstat förrän 1959 men amerikanska regeringen köpte regionen redan 1867 av Ryssland för 7.200 000 dollar.

Anchorage Distillery har producerat Vodka och Gin ett tag och har nu sina första whiskey liggandes på fat som är destillerad på enbart lokalt odlat Korn, Vete och Råg.

-It’s coming soon(Ish) som dom säger på destilleriet.

Förutom Anchorage så finns det runt 10 destillerier och då är det fyra som producerar whisky, Alaska Distillery, Arctic Harvest, Amalga Distillery och så Port Chilkoot Distillery som gör något så ovanligt som en blended Rye och en blended Bourbon.

Port Chilkoot som startade sin verksamhet 2013 är också det äldsta destilleriet i Alaska som producerar whisky.




måndag 5 oktober 2020

Bror Jakobs Whiskyskinka

 

Hittade den här intressanta skinkan från Jakobsdals Charkuteri som jag givetvis bara var tvungen att införskaffa. Skinkan är från innan och ytterlår, den är marinerad 24 timmar i Skotsk whisky innan den spetsas med röksmak från Lönn och Ek.

Vad det handlar om för whisky finns det tyvärr inte några uppgifter om, förutom då att den kommer från Skottland men hur som helst så var det en riktigt god skinka. Lätt rökig, mild och mjuk men smakrik och så fruktigt söt vilket ju får mig att misstänka någon Sherryfatslagrad speysajdare i marinaden.



lördag 3 oktober 2020

Amerikas whiskyregioner: District of Columbia eller Washington DC

 

Washington som är huvudstaden i USA ligger på gränsen mellan staterna Maryland och Virginia men tillhör inte någon utav dom och inte någon utav USA’s andra stater heller. Istället så är ju Washington en egen region som går under namnet District of Columbia. När det kommer till whisky så är just Washington rätt intressant för när landets första president George Washington pensionerade sig 1797 och flyttade till sin lantegendom Mount Vernon i dom södra delarna av staden så startade han med hjälp av sin skotska förman James Anderson ett destilleri och började producera whisky.

1799 så var detta destilleri den största producenten av rye whiskey i landet men tyvärr så avled ex presidenten samma år så han fick ju inte njuta av framgången, istället så tog hans brorson Lawrence Lewis över produktionen men den filuren var en usel affärsman så när destilleriet råkade ut för en brand 1814 så byggdes det aldrig upp igen.

År 1997 så hittade arkeologer grunden till det ursprungliga destilleriet och det dröjde inte länge förrän ett museum stod på platsen och därefter föddes också idén till att åter börja producera whisky.

Eftersom James Andersons nedskrivna dokument fortfarande finns kvar så gör idag George Washington’s Distillery sin whisky efter originalrecepten och har i skrivandets stund släppt ut 3 varianter av rye whiskey.

Förutom detta historiskt intressanta destilleri så finns det några stycken destillerier till i och runtomkring Washington som tillverkar whisky:

Republic Restoratives Distillery, Jos. A. Magnus & Co Distillery, One Eight Distilling, Falls Church Distillers och Sangfroid Distilling.




fredag 2 oktober 2020

Sockerkaka MM46

 

Jag anser mig inte vara någon expert på whisky men jag rör mig i alla fall i och omkring det ämnet bra mycket säkrare än när det kommer till bakning.

Idag fredag den 2 oktober då det var ett jädrans fint höstväder utomhus och ett bra humör inomhus så fick jag ändå den idén att baka och tänkte att jag skulle pimpa en vanlig sockerkaka med just whisky.

Blandade ihop grundreceptet till en sockerkaka för att sen som smakhöjare ta en Maker’s Mark 46 som jag tycker är en enastående smakrik och fyllig Bourbon, lite rivet apelsinskal och chokladpulver och sen in i ugnen för att låta den köksmöbeln sköta resten.

Hur smakade bakverket sen då?

Jo för tusan, sockerkakan blev riktigt god med en lätt mild chokladsmak i grunden, små toner av apelsin på toppen och så whiskyn då som dock kändes mer i doften än i smaken.

Så här med facit i hand så skulle jag helt klart tagit i mer av Kentucky-destillatet än jag gjorde men nu vet jag ju det och kan vara lite modigare nästa gång.

 




tisdag 29 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Maine

 

Nu när jag gått igenom såna kända whiskystater som Kentucky och Tennessee så är ju egentligen alla övriga delstater såna som gemene man kanske inte direkt förknippar med just whisky.

Maine blev delstat 1820 och är den enda i USA som enbart har gräns till en enda annan amerikansk delstat nämligen New Hampshire resten av gränserna är mot Atlanten och Kanada.

När jag har letat efter destillerier i denna nordöstra del av USA så har jag hittat en del riktigt intressanta ställen och det som kännetecknar så gott som allihopa är att dom är nya med inte så speciellt många år på nacken, det är endast New England Distilling Co som sticker ut och som gjort sprit där sen 1850-talet. Idag producerar dom bla Gunpowder Rye, Tidewalker Straight Bourbon och Rack IV Saison Whiskey.

Två andra destillerier i regionen sticker också ut på grund av att dom gör något så ovanligt i Amerika som single malt. Sweetgrass Farm & Winery Distillery med sin Sunk Haze 7yo Single Malt och så destilleriet Maine Craft som ligger bakom Fifty Stone Single Malt.

Andra destillerier i staten är Split Rock Distilling, Stone Fort Distillery och Wiggly Bridge Distillery och en gemensam nämnare för alla ovanstående sprithantverkare är att dom inte enbart sysslar med just whisky utan det framställs även gin, öl, vin, vodka och rom på dessa destillerier.



söndag 27 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Indiana

 

Det är nog inte så många här hemma som hört talas om Hotel Tango Artisan Distillery, Bear Wallow Distillery, Huber’s Starlight Distillery, Old 55 Distillery, Indiana Whiskey Company och Cardinal Spirits.

Alla dessa destillerier ligger i staten Indiana som blev en del av USA år 1816, en region där det faktiskt låg en hel del destillerier redan i mitten av 1700-talet som producerade Whiskey av både Rye och Corn och där dom nuvarande destillerierna gör alla varianter av Whiskey.

Trots att destillerierna från Indiana som sagt är relativt okända för oss så blev faktiskt Starlight Single Barrel Indiana Straight Bourbon från Huber’s Starlight Distillery vald till den bästa Bourbon Whiskeyn i landet 2019 och slog då bland annat Kentucky och Tennessee ordentligt på fingrarna.


 

torsdag 24 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Tennessee

 

I Tennessee hade man gjort mycket whisky innan man på allvar börjat i dess nordliga granne Kentucky. Faktum är att under inbördeskriget så producerade man så pass mycket whisky att regeringen stoppade tillverkningen så att man istället kunde använda grödorna till att föda armén.

Efter kriget så byggdes whiskyindustrin upp igen, Jack Daniels startade bla 1875 och i början av 1900-talet så fanns det över 100 licensierade destillerier i staten men sen så kom alkoholförbudet i USA och Tennessee var ånyo så gott som torrlagt, denna gång fram till 2:a Världskrigets slut.

Några av dom destillerier som inte försvunnit utan bara legat i dvala, såsom Jack Daniels och George Dickel öppnade igen och satte nu igång på allvar att åter producera whisky.

Tennessee whiskey är ju en egen variant av whisky och ska inte förknippas med Bourbon även om skillnaderna inte är gigantiska men på just Jack Daniels så är man mäkta stolt över att göra en Tennessee variant och där är det inte riskfritt att kalla deras whisky för en Bourbon.

Skillnaden mellan en Tennessee whiskey och en Bourbon är att Tennessee varianten genomgår The Lincoln County Process vilket innebär att destillatet filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet i några veckor till någon månad innan lagring vilket ger en extra skjuts i doft , smak och sötma.

Idag så har whiskyindistrin hämtat sig bra och staten har nu 30 destillerier där bland annat Jack Daniels, George Dickel, Prichard’s, Uncle Nearest och Nelsons Green Brier producerar Tennessee whisky medans tex Corsair, Old Dominick, H Clark Distillery och Leiper’s Fork gör olika varianter och där Popcorn Sutton Distillery producerar en oåldrad och ofärgad Corn whiskey.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...