Translate

torsdag 24 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Tennessee

 

I Tennessee hade man gjort mycket whisky innan man på allvar börjat i dess nordliga granne Kentucky. Faktum är att under inbördeskriget så producerade man så pass mycket whisky att regeringen stoppade tillverkningen så att man istället kunde använda grödorna till att föda armén.

Efter kriget så byggdes whiskyindustrin upp igen, Jack Daniels startade bla 1875 och i början av 1900-talet så fanns det över 100 licensierade destillerier i staten men sen så kom alkoholförbudet i USA och Tennessee var ånyo så gott som torrlagt, denna gång fram till 2:a Världskrigets slut.

Några av dom destillerier som inte försvunnit utan bara legat i dvala, såsom Jack Daniels och George Dickel öppnade igen och satte nu igång på allvar att åter producera whisky.

Tennessee whiskey är ju en egen variant av whisky och ska inte förknippas med Bourbon även om skillnaderna inte är gigantiska men på just Jack Daniels så är man mäkta stolt över att göra en Tennessee variant och där är det inte riskfritt att kalla deras whisky för en Bourbon.

Skillnaden mellan en Tennessee whiskey och en Bourbon är att Tennessee varianten genomgår The Lincoln County Process vilket innebär att destillatet filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet i några veckor till någon månad innan lagring vilket ger en extra skjuts i doft , smak och sötma.

Idag så har whiskyindistrin hämtat sig bra och staten har nu 30 destillerier där bland annat Jack Daniels, George Dickel, Prichard’s, Uncle Nearest och Nelsons Green Brier producerar Tennessee whisky medans tex Corsair, Old Dominick, H Clark Distillery och Leiper’s Fork gör olika varianter och där Popcorn Sutton Distillery producerar en oåldrad och ofärgad Corn whiskey.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...