Translate

onsdag 23 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Kentucky

 

År 1795 blev Kentucky USA’s femtonde delstat och det skedde ju i samma veva som det Stora Whiskyupproret i Pennsylvania, vilket förde med sig att mängder med farmare packade ihop sin destilleringsutrustning där och flyttade ner till den nya delstaten.

Det visade sig också att jorden och vattnet i Kentucky var enastående bra för just grödor och whiskytillverkning och det fanns redan några på plats som gjorde whisky på majs, det som senare skulle utvecklas till Bourbon whisky.

Evan Williams som startade 1783 räknas idag som det första kommersiella destilleriet i USA som tillverkade whisky av Bourbontyp, det är dock Baptistpastorn Elijah Craig som annars kallas för The Father of Bourbon. Han ska ha varit den första att ha lagrat sin whisky på nya kolade ekfat vilket ju senare blev en regel vid just tillverkning av Bourbon.

Den tyska familjen Böhm som hade bytt sitt efternamn till det mera USA-klingande Beam släppte ut sin första whisky 1795 under namnet Old Jacob Beam Sour Mash, en whisky som senare skulle döpas om till Jim Beam och som idag är världens mest sålda Bourbon whisky.

Andra whiskymakare i staten är bland annat: Heaven Hill, Buffalo Trace, Woodford Reserve, Maker’s Mark, Bulleit Frontier, Four Roses och Wild Turkey.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...