År 1795 blev Kentucky USA’s femtonde delstat och det
skedde ju i samma veva som det Stora Whiskyupproret i Pennsylvania, vilket
förde med sig att mängder med farmare packade ihop sin destilleringsutrustning
där och flyttade ner till den nya delstaten.
Det visade sig också att jorden och vattnet i Kentucky
var enastående bra för just grödor och whiskytillverkning och det fanns redan
några på plats som gjorde whisky på majs, det som senare skulle utvecklas till
Bourbon whisky.
Evan Williams som
startade 1783 räknas idag som det första kommersiella destilleriet i USA
som tillverkade whisky av Bourbontyp, det är dock Baptistpastorn Elijah
Craig som annars kallas för The Father of Bourbon. Han ska ha varit
den första att ha lagrat sin whisky på nya kolade ekfat vilket ju senare blev
en regel vid just tillverkning av Bourbon.
Den tyska familjen Böhm som hade bytt sitt
efternamn till det mera USA-klingande Beam släppte ut sin första whisky
1795 under namnet Old Jacob Beam Sour Mash, en whisky som senare skulle
döpas om till Jim Beam och som idag är världens mest sålda Bourbon
whisky.
Andra whiskymakare i staten är bland annat: Heaven
Hill, Buffalo Trace, Woodford Reserve, Maker’s Mark,
Bulleit Frontier, Four Roses och Wild Turkey.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar