Translate

lördag 18 juli 2020

Kapten Haddock och hans whisky


Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det innebär ju att jag faktiskt varit ett fan av denna serie längre än vad jag druckit och tyckt om whisky.

Efter att jag i början av 2000-talet började intressera mig för whisky på ett sätt som gick lite bortom det vanliga intresset så började jag också se Tintins följeslagare Kapten Haddock och hans whiskydrickande på ett annat sätt än förut.


Den råbarkade sjöbusen, sedermera slottsherren Kapten Haddock gör entré 1941 i albumet Krabban med Guldklorna och från denna historia och framåt ett antal år så är det Johnnie Walker Red Label som han i tid och otid häller i sig och det är nog helt enkelt bara en tillfällighet och inte en produktplacering på något sätt, JW Red var ju redan då en av världens populäraste whiskysorter.

I mitten av 1960-talet när dessa album skulle ges ut i Storbritannien så tyckte förlaget att historierna skulle uppdateras och moderniseras så då tog Hergé helt enkelt och tecknade om dom tidigaste äventyren och passade då även på att göra vissa ändringar, Johnnie Walker Red ersattes med whiskyn Loch Lomond
Det här är en intressant ändring för denna nya whisky dyker upp första gången i det då omtecknade äventyret Den Svarta Ön 1966 och vid den tiden så hade destilleriet inte ännu släppt ut någon whisky eftersom dom startade sin produktion bara året innan.
Antagligen så hade Hergé läst eller på annat sätt fått information om ett nytt destilleri och helt enkelt använt det namnet för jag tror inte, att som några påpekar att han tagit namnet från sjön Loch Lomond och sen haft tur att det i samma veva öppnats upp ett destilleri där.

Hur som helst så fick ju det nystartade destilleriet Loch Lomond en hel del gratisreklam både i Storbritannien och i resten av världen och Johnnie Walker var säkert inte glada att efter många år ha blivit bortplockade.

I många album och i en hel del sekvenser så ser man inget namn på whiskyn som Kapten Haddock dricker så visst är det möjligt att en hel de andra whiskysorter också runnit nedför hans strupe men det är ju först Johnnie Red och sen Loch Lomond som han alltid kommer att förknippas med.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...