Translate

torsdag 9 februari 2023

Linköping WhiskyExpo 2023

 


Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från buss och tågstationen. Vi var fyra stycken som med tåg anlände från Motala strax innan 13 denna lördag.
Det var alldeles lagom med folk i lokalen när vi hängt in jackor, fått våra provningsglas och dryckeskuponger. Det var inga problem att ta sig fram och slänga några ord med utställarna och det är ju alltid skönt.

Vi började eftermiddagen i Värmland och destilleriet Nordmarken där jag först provade deras Expecto II Swedish Single Malt som legat i ex Olorosofat för att sen gå över till Swedish PX Single Malt. Två riktigt bra svenska whisky och en perfekt inledning på mässan.

Det blev Danmark härnäst och Nyborg Distillery. Isle of Fionia Little Isle Danish Organic Single Malt har haft en grundlagring i ex Bourbonfat för att sen få en slutfinish i fat av dansk ek. Det här var en mycket bra whisky.

Milk & Honey Distillery i Tel Aviv blev nästa besök och det var spännande för jag visste faktiskt inte att det gjordes whisky i Israel. M & H Classic Single Malt har mognat i STR-behandlade ex Bourbon och ex Rödvinsfat och var en riktigt len, mjuk och fruktig upplevelse.

Tillbaka till Sverige och Gammelstilla Destilleri. Smedjan 6yo Single Malt har lagrats i 4st ex Bourbonfat sen så har whiskyn i 2 av faten flyttats över till fat av svensk ek där den fått ligga några månader innan allt fått gifta sig. 

Från Eimverk Distillery på Island så kommer Flôki Icelandic Birch Finish Single Malt som legat 3 år i fat av amerikansk ek för att sen avslutas i fat av isländsk björk. Väldigt spännande whisky i smaken med en något tveksam doft.

Provade sen den spanska SWC Collección Privada Pure Single Malt från Destillerías Liber. En riktig hårding på 60% som mognat i 1st fill PX-fat.

Jag avslutade eftermiddagen med The GlenAllachie 2011 Single Cask Speyside Single Malt. En 11-årig sherrybomb på 60,1% som efter lite nedvattning var en enastående whisky och en perfekt avslutning på en smakrik lördag.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...