Translate

fredag 3 juli 2020

Dom olika whiskyregionerna i Skottland


Även om det nu finns whiskydestillerier i alla världsdelar på vår glob så är ju ändå det lilla landet Skottland fortfarande whiskyns pumpande hjärta och det har det varit ända sedan dom tog över från Irland i början av 1900-talet som världens största whiskynation.

Dom olika whiskyregionerna i Skottland har alltid fascinerat och jag tänkte här nedan ta upp dom regioner som finns: 
Highland, Lowland, Speyside, Islay, Campbeltown och Islands.

I kampen mot illegala brännare och smugglare så beslutade det brittiska parlamentet år 1784 att dra ett streck från Greenock i väster till Dundee i öster.
Området norr om detta streck, Highland skulle beskattas på ett annorlunda sätt än området som kallades Lowland söder om strecket.

Highland är den överlägset största regionen i Skottland och där kan man hitta whisky som spänner över alla smak och doftområden. Det finns runt 40 destillerier i området som producerar malt eller grain whisky. 
Berömda destillerier i regionen är bland annat Glenmorangie, Old Pulteney, Aberfeldy och Oban och där finns också ett av dom minsta destillerierna i landet Edradour.

Lowland är regionen som ligger närmast England och här har alltid whiskyn varit lite mjukare och mildare än i övriga delar av landet. Det finns runt 15 destillerier i området där Auchentoshan är det mest kända men där finns också North British som är ett av dom största grain destillerierna.

Gränsen mellan Highland och Lowland har sedan den drogs varit lite diffus för viss information säger att allt norr om Edinburgh är Highland vilket skulle innebära att destillerier såsom Tullibardine, Loch Lomond och Glengoyne tillhör det området vilket dom också själva menar på men sen på vissa kartor som den som jag nedan bifogat så tillhör ovanstående destillerier Lowland och letar man efter flera kartor så märker man att det kan skilja sig en hel del. Här är det nog bäst att titta på whiskyn och se vad respektive destilleri anser sig tillhöra för region.

Speyside är en region som ligger i den nordöstra delen av Highland. Området är väldigt litet men har den största samlingen av destillerier i landet och kan skryta med runt 50 stycken. Liksom i Highland så kan man här hitta whisky av alla varianter och här finns några av världens mest kända producenter som Glenfiddich, Glenlivet, Macallan och Balvenie samt Skottlands äldsta destilleri Strathisla.

Islay är en region som också är en ö och som har blivit synonymt med rökig whisky. I storlek så är ön bara en femtedel av Gotland men här finns ändå 8 destillerier, några av dom äldsta och mest berömda i världen såsom Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich, Bowmore och Caol Ila och så ungdomen i gänget Kilchoman.
En intressant detalj är att dom destillerier som ligger på den södra delen av ön också är dom som producerar den rökigaste whiskyn.

Regionen Campbeltown är en halvö som ligger sydöst om Islay och som en gång i tiden kunde ståta med 30 destillerier men där endast 3 finns kvar och där Springbank är mest känd. Whiskyn härifrån brukar vara lätt rökiga och fruktiga.

Islands är en väldigt flytande region för här ingår alla dom öar som inte fått plats i andra områden.
Här hittar vi Orkneyöarna norr om Skottland där Highland Park ligger, ön Skye väster om landet där vi har Talisker och så Islay's granne i norr Jura med destilleriet med samma namn som ön. Dom här öarna ligger ju på så olika platser så här kan man inte direkt hitta någon gemensam nämnare när det kommer till whiskyn.
Talisker är ju en whisky med koncentrationen på rök medans Jura blandar lätt rök med fruktighet och där Highland Park är en kraftigare och fylligare variant.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...