Translate

lördag 3 oktober 2020

Amerikas whiskyregioner: District of Columbia eller Washington DC

 

Washington som är huvudstaden i USA ligger på gränsen mellan staterna Maryland och Virginia men tillhör inte någon utav dom och inte någon utav USA’s andra stater heller. Istället så är ju Washington en egen region som går under namnet District of Columbia. När det kommer till whisky så är just Washington rätt intressant för när landets första president George Washington pensionerade sig 1797 och flyttade till sin lantegendom Mount Vernon i dom södra delarna av staden så startade han med hjälp av sin skotska förman James Anderson ett destilleri och började producera whisky.

1799 så var detta destilleri den största producenten av rye whiskey i landet men tyvärr så avled ex presidenten samma år så han fick ju inte njuta av framgången, istället så tog hans brorson Lawrence Lewis över produktionen men den filuren var en usel affärsman så när destilleriet råkade ut för en brand 1814 så byggdes det aldrig upp igen.

År 1997 så hittade arkeologer grunden till det ursprungliga destilleriet och det dröjde inte länge förrän ett museum stod på platsen och därefter föddes också idén till att åter börja producera whisky.

Eftersom James Andersons nedskrivna dokument fortfarande finns kvar så gör idag George Washington’s Distillery sin whisky efter originalrecepten och har i skrivandets stund släppt ut 3 varianter av rye whiskey.

Förutom detta historiskt intressanta destilleri så finns det några stycken destillerier till i och runtomkring Washington som tillverkar whisky:

Republic Restoratives Distillery, Jos. A. Magnus & Co Distillery, One Eight Distilling, Falls Church Distillers och Sangfroid Distilling.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...