Translate

måndag 15 juni 2020

Tennessee Whiskey, en okänd kändis


Ett av världens mest kända whiskymärken tillhör en av världens minst kända whiskyvarianter.
Alla, världen över oavsett om man gillar whisky eller inte känner igen Jack Daniels klassiska logga och vet också att det är just en whisky, att den är amerikansk och att det är en Bourbon..Men vänta lite nu, det är här som det oftast felar och då handlar det faktiskt inte enbart om dom som inte är så insatta i ämnet whisky utan även dom som menar på att dom är det.
Jim Beam och Jack Daniels är dom mest kända och mest köpta av amerikansk whisky i världen, Jim Beam är en Bourbon medans Jack Daniels inte är det. JD tillhör den variant av whisky som jag nu ska prata lite om, nämligen Tennessee Whiskey.

Tennessee Whiskey är en egen variant av whisky och som genomgår en lite annorlunda tillverkningsprocess än sin kusin Bourbon.

När man ska producera en Tennessee Whiskey så ska spriten destilleras på minst 51% majs, resterande % är oftast råg och korn.
Faten måste vara av amerikansk Vitek, dom ska vara oanvända och kolade på insidan.
Så här långt så skiljer sig ju inte reglerna från tillverkningen av en Bourbon men efter denna inledning och innan whiskyn läggs på fat så ska den genomgå en detalj som gör den till just en Tennessee Whiskey och den proceduren kallas för Lincoln County Process och innebär att whiskyn filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet under ett par veckors tid vilket för med sig att whiskyn får en extra skjuts av sötma och smak. Efter den behandlingen så ska whiskyn, precis som en Bourbon lagras i minst två år.

Man kan ju tycka att det här är en väldigt liten detalj i det stora hela men att kalla en Jack Daniels för en Bourbon i staden Lynchburg, Tennessee ses inte med blida ögon där dom är väldigt stolta över sin variant av whisky.

Några andra whisky, förutom ovan nämnda Jack Daniels som tillhör kategorin Tennessee Whiskey är bla Uncle Nearest, Collier & McKeel, George Dickel & Nelson's Green Briar.



söndag 7 juni 2020

En tillbakablick på ett intressant whiskyköp


Nedanstående bilder är från mitt vardagsrum för några år sedan när vi i Whiskyklubben Boothie precis hade köpt upp 150 whisky av en samlare som beslutat sig för att ge upp whiskysamlandet och istället börja med Absolut Vodka.
Om jag inte minns fel så fick vi efter en utlottning runt 13-15 flaskor per huvud och en del av dessa använde vi till kommande provningar.





onsdag 3 juni 2020

Hickory rökt fläsk whiskey


Två stora saker i USA är ju Bourbon och Bacon och därför är det väl inte så konstigt att någon kommer på idén att blanda dessa två, det som förvånar mig är väl att ingen gjort det tidigare.

Företaget Branded Spirits som har sitt säte i San Francisco har använt sig av Bourbon från destilleriet Terressentia Co i South Carolina,  hickory rökt bacon från Oklahoma för att därefter mixa ihop och buteljera drycken i Nashville, Tennessee.

Ol' Major Bacon Flavored Bourbon Whiskey är enligt några recensioner jag läst en helt okey Bourbon whiskey med tydligt rökiga BBQ toner av bacon och en honung och siraps sötma som tyvärr nästan blir lite väl påtaglig och som gör att den nästan mer känns som en likör än någonting annat.

Whiskeyn har bara en styrka på 35% vilket är 5% för lite för att den ska få kallas whisky här hemma men den går i alla fall att hitta och beställa på en del olika sajter och priset ligger på ungefär 240 skr + transportkostnader då.

Jag vet inte om det kan vara nåt men lite nyfiken är man ju ändå.



måndag 1 juni 2020

Zippin Blended Malt Whisky



 Som det ser ut i världen just nu så får man ju allt som oftast njuta utav sin dryck i ensamhet, det blir ju inte så att man samlas ett helt gäng direkt och sen så har ju jag också väldigt svårt att faktiskt få tag i det jag vill ha hemma av min egen samling eftersom vi fortfarande bor på en byggarbetsplats och all min whisky står nedpackad och inplastad men i helgen så fick jag i alla fall en skotsk/svensk nyhet levererad som jag igår kväll knäckte plomberingen på.

Zippin Blended Malt är en whisky som dom svenska dryckesimportörerna Selected Malts tagit fram. Dom har köpt upp maltwhisky från fyra olika destillerier i Skottland och sen låtit dessa gifta sig i ex Sherryfat i 6 månader.

Innehållet rör sig om 50% Tullibardine som legat på ex Bourbonfat, 20% Ardmore som också den gosat i ex Bourbonfat, 15% Glenord som lagrats på ex Sherryfat och så resterande 15% från ett icke namngivet destilleri där den whiskyn också legat på ex Bourbonfat.

Whiskyn är inte kylfiltrerad och har en styrka på 45,7%.

Den har ett fantastiskt djup i doften, det är som att sticka ner näsan i en mörk jordkällare fylld av övermogen frukt i gamla ekfat, smaken är kraftig och mustig, mörk och djup av plommon och skogsbär, sötma av mörk sirap, ek och en liten rökig ton som då givetvis kommer från Ardmore-delen i whiskyn och så även en viss kustkänsla med saltstänk.

En helt igenom enastående whisky som jag kommer att umgås en hel del med, varma sommarkvällar framöver och som jag verkligen kan rekommendera. 
Den går att beställa på Bolaget på artikelnr: 81782 och en flaska på 50cl kostar behagliga 497 skr.



fredag 29 maj 2020

Whisky eller Whiskey?


Ja, varför finns det två olika stavningar på whisky egentligen?

Skottarna och hela världen utom USA och Irland skriver whisky med enbart ett y på slutet medans irländarna och amerikanarna avslutar med ey, det vill säga whiskey och det finns ett par förklaringar till detta, varav den sista nog ligger närmare sanningen än den första.

Några menar på att skottarna och irländarna tidigt tolkade det gaelliska ordet Uisge på olika sätt och då stavade det därför lite annorlunda än sin granne men sanningen är nog mera den att i mitten på 1800-talet då irländarna regerade i whiskyvärlden och hade 70% av den globala marknaden så kom skottarna med en ny whisky som fick namnet Blended. Den här whiskyn startade en revolution och ändrade allting. Skottarna blev på väldigt kort tid nr 1 i världen och irländarna förpassades till plats nr 2 på den listan.

Irländarna var ju givetvis inte förtjusta i denna nya variant så för att visa på vilken som var riktig whisky och hade med kvalitet att göra så samlades representanter från dom fyra största destillerierna på Irland, bla Jameson och gav ut en bok med titeln: The Truth About Whisky där dom menade på att Blended minsann inte var whisky och för att skilja på den och kvalitetswhisky så skulle ett e läggas till i stavningen och som då skulle vara ett bevis för äkta vara.

Alla destillerier på Irland följde dock inte detta utan det finns fortfarande ett och annat mindre märke som stavar sin produkt whisky och det kända destilleriet Paddy i Cork ändrade inte sin stavning förrän i slutet på 1960-talet.
I USA på 1800-talet så var ju irländsk whisky den variant som sålde absolut bäst och amerikanarna tog då deras stavning eftersom det hade blivit synonymt med kvalitet men även där så finns det ett antal destillerier som stavar sin whisky på det gamla sättet. Makers Mark, George Dickel och Old Forester stavar fortfarande med enbart ett y på slutet.

Med det sagt så vill jag önska er alla en trevlig helg och så hoppas jag att allihop får någonting gott i glasen och tänk nu på detta:
Stavningen spelar ingen som helst roll, det är innehållet som räknas.



tisdag 26 maj 2020

Wheat Whisky eller Vete Whisky


Whisky gjort på vete är nog den minst vanliga varianten av whisky i världen, du hittar den nästan enbart i USA men det finns en och annan variant på annat håll.

Precis som det låter så är ju huvudgrödan i denna whisky då vete och dom regler för att tillverka en vete whisky i Amerika lyder som följer: Den måste innehålla minst 51% vete, resterande % kan vara majs, råg eller korn. Whiskyn måste lagras i nya oanvända fat av amerikansk Vitek som också måste vara kolade och lagringen måste vara i minst 2 år. Alkoholprocenten måste sen vara minst 40% vid buteljering.

En whisky gjord på vete är ungefär som ljust bröd, den är mjuk, milt smakrik och söt och här i Sverige så vet jag att man åtminstone kan få tag i Dry Fly Wheat Whiskey som finns att beställa på www.clydesdale.se.

Det finns också en skotsk whisky som heter Haig Club från The House of Haig Distillery som faktiskt innehåller hela 90% vete och resterande 10 % korn men eftersom det handlar om Europa så går denna här under beteckningen Grain whisky men skulle vara en Wheat Whiskey i USA. 
Det ska ju aldrig vara enkelt.

Det amerikanska destilleriet Maker's Mark gör ju bla en Bourbon där dom förutom den vanliga dosen majs använder sig av en hög % vete och en sådan variant kallas för Wheated Bourbon. Det är i USA vanligare att man använder vete som en smakingrediens när man gör Bourbon eller Rye istället för att göra Straight Wheat Whiskey.

Andra whisky gjorda på vete i USA är bla: Bernheim Original Wheat, A.D. Laws Triticum Straight Wheat och OYO Whiskey.





tisdag 19 maj 2020

Kvällens fynd, en naken ripa

Nu när vi har det som vi har det här hemma och bor på en byggarbetsplats och jag inte bara kan gå in i mitt whiskyrum och hämta det jag vill ha så blir det ju något av ett lotteri eftersom jag inte vet vad jag kommer ut med oavsett vad jag hoppats på.

Nu tog jag och grävde lite i blindo under all inplastad röra, kände en flaskhals och tog tag i den.
Denna gång så blev det Famous lättklädda variant The Naked Grouse Blended Malt vilket jag tyckte var roligt för den har jag inte smakat sen förra sommaren.

Den här tycker jag är riktigt prisvärd och bra mycket bättre än den vanliga The Famous Grouse Blended. Man får direkt en känsla av ekfat i doften, torkad frukt och en anings rök. Smaken bär på choklad, frukt och en del kryddor.

40% i styrka och 315 skr på Bolaget. Denna är värd varje krona.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...