Translate

fredag 29 maj 2020

Whisky eller Whiskey?


Ja, varför finns det två olika stavningar på whisky egentligen?

Skottarna och hela världen utom USA och Irland skriver whisky med enbart ett y på slutet medans irländarna och amerikanarna avslutar med ey, det vill säga whiskey och det finns ett par förklaringar till detta, varav den sista nog ligger närmare sanningen än den första.

Några menar på att skottarna och irländarna tidigt tolkade det gaelliska ordet Uisge på olika sätt och då stavade det därför lite annorlunda än sin granne men sanningen är nog mera den att i mitten på 1800-talet då irländarna regerade i whiskyvärlden och hade 70% av den globala marknaden så kom skottarna med en ny whisky som fick namnet Blended. Den här whiskyn startade en revolution och ändrade allting. Skottarna blev på väldigt kort tid nr 1 i världen och irländarna förpassades till plats nr 2 på den listan.

Irländarna var ju givetvis inte förtjusta i denna nya variant så för att visa på vilken som var riktig whisky och hade med kvalitet att göra så samlades representanter från dom fyra största destillerierna på Irland, bla Jameson och gav ut en bok med titeln: The Truth About Whisky där dom menade på att Blended minsann inte var whisky och för att skilja på den och kvalitetswhisky så skulle ett e läggas till i stavningen och som då skulle vara ett bevis för äkta vara.

Alla destillerier på Irland följde dock inte detta utan det finns fortfarande ett och annat mindre märke som stavar sin produkt whisky och det kända destilleriet Paddy i Cork ändrade inte sin stavning förrän i slutet på 1960-talet.
I USA på 1800-talet så var ju irländsk whisky den variant som sålde absolut bäst och amerikanarna tog då deras stavning eftersom det hade blivit synonymt med kvalitet men även där så finns det ett antal destillerier som stavar sin whisky på det gamla sättet. Makers Mark, George Dickel och Old Forester stavar fortfarande med enbart ett y på slutet.

Med det sagt så vill jag önska er alla en trevlig helg och så hoppas jag att allihop får någonting gott i glasen och tänk nu på detta:
Stavningen spelar ingen som helst roll, det är innehållet som räknas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...