Translate

tisdag 26 maj 2020

Wheat Whisky eller Vete Whisky


Whisky gjort på vete är nog den minst vanliga varianten av whisky i världen, du hittar den nästan enbart i USA men det finns en och annan variant på annat håll.

Precis som det låter så är ju huvudgrödan i denna whisky då vete och dom regler för att tillverka en vete whisky i Amerika lyder som följer: Den måste innehålla minst 51% vete, resterande % kan vara majs, råg eller korn. Whiskyn måste lagras i nya oanvända fat av amerikansk Vitek som också måste vara kolade och lagringen måste vara i minst 2 år. Alkoholprocenten måste sen vara minst 40% vid buteljering.

En whisky gjord på vete är ungefär som ljust bröd, den är mjuk, milt smakrik och söt och här i Sverige så vet jag att man åtminstone kan få tag i Dry Fly Wheat Whiskey som finns att beställa på www.clydesdale.se.

Det finns också en skotsk whisky som heter Haig Club från The House of Haig Distillery som faktiskt innehåller hela 90% vete och resterande 10 % korn men eftersom det handlar om Europa så går denna här under beteckningen Grain whisky men skulle vara en Wheat Whiskey i USA. 
Det ska ju aldrig vara enkelt.

Det amerikanska destilleriet Maker's Mark gör ju bla en Bourbon där dom förutom den vanliga dosen majs använder sig av en hög % vete och en sådan variant kallas för Wheated Bourbon. Det är i USA vanligare att man använder vete som en smakingrediens när man gör Bourbon eller Rye istället för att göra Straight Wheat Whiskey.

Andra whisky gjorda på vete i USA är bla: Bernheim Original Wheat, A.D. Laws Triticum Straight Wheat och OYO Whiskey.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...