Translate

måndag 15 juni 2020

Tennessee Whiskey, en okänd kändis


Ett av världens mest kända whiskymärken tillhör en av världens minst kända whiskyvarianter.
Alla, världen över oavsett om man gillar whisky eller inte känner igen Jack Daniels klassiska logga och vet också att det är just en whisky, att den är amerikansk och att det är en Bourbon..Men vänta lite nu, det är här som det oftast felar och då handlar det faktiskt inte enbart om dom som inte är så insatta i ämnet whisky utan även dom som menar på att dom är det.
Jim Beam och Jack Daniels är dom mest kända och mest köpta av amerikansk whisky i världen, Jim Beam är en Bourbon medans Jack Daniels inte är det. JD tillhör den variant av whisky som jag nu ska prata lite om, nämligen Tennessee Whiskey.

Tennessee Whiskey är en egen variant av whisky och som genomgår en lite annorlunda tillverkningsprocess än sin kusin Bourbon.

När man ska producera en Tennessee Whiskey så ska spriten destilleras på minst 51% majs, resterande % är oftast råg och korn.
Faten måste vara av amerikansk Vitek, dom ska vara oanvända och kolade på insidan.
Så här långt så skiljer sig ju inte reglerna från tillverkningen av en Bourbon men efter denna inledning och innan whiskyn läggs på fat så ska den genomgå en detalj som gör den till just en Tennessee Whiskey och den proceduren kallas för Lincoln County Process och innebär att whiskyn filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet under ett par veckors tid vilket för med sig att whiskyn får en extra skjuts av sötma och smak. Efter den behandlingen så ska whiskyn, precis som en Bourbon lagras i minst två år.

Man kan ju tycka att det här är en väldigt liten detalj i det stora hela men att kalla en Jack Daniels för en Bourbon i staden Lynchburg, Tennessee ses inte med blida ögon där dom är väldigt stolta över sin variant av whisky.

Några andra whisky, förutom ovan nämnda Jack Daniels som tillhör kategorin Tennessee Whiskey är bla Uncle Nearest, Collier & McKeel, George Dickel & Nelson's Green Briar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...