Translate

måndag 17 februari 2020

Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 15 februari 2020.



Lördagen den 15 februari när den stora visaren pekade på 16:00 så träffades ett glatt, nyfiket och intresserat gäng på Eklunds Bakficka i Motala för att under några timmar gå igenom något utav det Sverige har att erbjuda av whisky. Vi pratade lite om svensk whiskyhistoria som påbörjades i slutet av 1880-talet utanför Göteborg som sen efter många års uppehåll fortsatte under 1960-talet i Stockholm fram till Mackmyra’s start 1999 och explosionen av destillerier bara 10 år senare.

Vi började med Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask Malt från Norrtelje Brenneri.
Whisky nr 2 var High Coast Älv 6yo Single Malt från Ångermanland som följdes av Gotland Whisky’s Isle of Lime Tjaukle 4yo Single Malt.
Sen tog vi tag i Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat Single Malt från Örebro och så avslutade vi med Mackmyra och SWF:s jubileums whisky Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength Single Malt.

Så här i efterhand när jag gått igenom vad alla hade att säga om innehållet i glasen så var det ingen whisky som föll igenom utan alla fem hade någonting som kittlade deltagarnas smaklökar på något sätt. Bäst betyg fick nog ändå Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat som ju innehåller destillat som Grythyttan Whisky producerade för ett antal år sedan och som Bergslagen whisky sen låtit vila i egna lagerhus i fat där hälften av dom innehållit rökig whisky och hälften orökt. På andra plats så kom High Coast Älv 6yo från den lilla norrländska orten Bjärtrå som legat på ex Bourbonfat och som ståtade med riktigt trevliga vaniljtoner. Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength som ju Mackmyra gett ut tillsammans med Svenska Whiskyförbundet för att fira destilleriets 20-års jubileum är ju en whisky som inte går att köpa utan gjordes speciellt för SWF:s medlemmar. En kraftfull och maffig whisky som också gillades bra medans Norrtäljes Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask där vi hade flaska nr 73 av endast 94 st växte ordentligt när den vattnades ner något vilket också gällde för Isle of Lime Tjaukle 4yo som nog ansågs vara den whisky under provningen som kanske stack ut mest i doft och smak.
Det var en lyckad provning med en samling goda och intressanta destillat och lagringar och alla verkande nöjda och glada när dom lämnade sina platser vid bordet efter ett antal timmar.





fredag 7 februari 2020

Black Velvet Reserve 8yo Canadian Blend



Black Velvet är en av dom mest kända whisky från Kanada och när den kom ut på marknaden 1951 så gick den under namnet Black Label men har nu under ett antal år hetat Black Velvet. Deras 3-åring har under en längre tid stått på Bolagets hyllor och det är en whisky som jag personligen inte är speciellt förtjust i men den som jag hittade i ett mörkt hörn i mitt dryckesrum häromdagen var Black Velvet Reserve 8yo Canadian Blend som är lite ovanligare och som jag blev lite nyfiken på.

Blandningen i denna whisky är av grain och majswhisky och dessa har då legat på, till största delen ex Bourbonfat. Det lite unika med denna whisky är att den är gjord enligt ”Mixed at Birth” metoden vilket innebär att man blandar ihop sprit från ett par olika destillerier innan man fyller faten för att inleda själva lagringen.

Doften av denna är väl inte så att man direkt längtar att ta en smutt, den är lite parfymigt spritig med några mindre toner av vanilj där bakom, apelsinskal och ek.
Apelsinskalsbeskan är påtaglig i början av smakerna, lätt fruktig med lite ljus choklad och dammsugare (jag menar då kaffebrödet som också går under namnet Punchrulle och inte den där maskinen som står i städskrubben).

Den smakar ju bra mycket bättre än vad doften lovar men den är ändå rätt blek tycker jag, den lyfter aldrig riktigt i någon del och jag ställer tillbaka den på sin plats där i hörnet så får vi se när jag ger den en chans igen.




onsdag 5 februari 2020

Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Evan Williams är ett av USAs kändaste Bourbonmärken och produceras på det anrika och fortfarande privatägda whiskyhuset Heaven Hill i Kentucky. Deras Evan Williams Kentucky Straight Bourbon har stått på Bolagets hyllor ett tag nu och sen i december 2019 så finns nu även den hyllade Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon Whiskey även kallad Evan Williams White på Bolaget och just den hade jag och Peter E. i glasen för några dagar sedan.

Det här med Bottled in Bond är ju lite speciellt, det är USAs variant av Skottarnas Single Malt kan man väl säga. För att man ska få detta äkthetsintyg så måste hela produktionen av whiskeyn ske på ett och samma destilleri, all sprit måste kokas under en och samma säsong (Antingen Januari-Juni eller Juli-December) och whiskeyn måste lagras på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek. Reglerna säger att faten ska vara valda med omsorg också vilket jag tycker låter lite underligt eftersom jag nog tror att alla whiskyproducenter väljer sina fat med just omsorg. Fortsättningsvis så måste lagringen ske i minst 4 år och av myndighet övervakade lagerhus och till sist så måste den slutliga produkten ha en alkoholstyrka på 50% och får då också ståta med beteckningen 100 Proof på etiketten.

Hur smakade då denna av regler tyngda whiskey?

Jo för tusan! Detta var riktigt sjysst, en whiskey som bär på allt det goda som jag önskar av en Bourbon. Man får den där rörsockersötman i doften, vanilj och smörkola och även en kraftighet av ek och mörka bär.
I smaken så finns där skog och en sirapssötma, karamell, vanilj och ek. Den är fylligt mjuk och varsamt kraftfull.


En riktigt bra Bourbon på 78% majs, 10% råg och 12% korn, den finns som sagt nu på Bolaget för behagliga 389 skr på Artnr: 414.



måndag 3 februari 2020

Linköpings Whiskyexpo 2020



Samtidigt som förberedelserna för Melodifestivalens första deltävling i Linköping var i full gång så befann jag mig tillsammans med Magnus J, Peter E och Joel P bara ett stenkast därifrån i Linköpings Konsert & Kongress för att prova whisky vilket kändes bra mycket intressantare än det som skedde och skulle ske senare i SAAB Arena. Efter att ha grundat lite på Kebab House en bit därifrån så blev det då dags att ta itu med lite allvarligare saker.


Vi bestämde väl oss ganska snabbt att vi skulle, så gott det gick låta bli dom stora elefanterna och i stället testa lite annorlunda grejer men det hindrade ändå inte oss från att inleda eftermiddagen med Highland Park Valfather Single Malt som är deras tredje och sista whisky i serien Viking Legends. En riktigt bra whisky, stor och maffig med trevlig lägereldsrök och en perfekt början.


Vi fastnade sen hos Jack Daniels där vi gjorde ett stopp och först fick testa en råg från Woodford i grannstaten, Woodford Reserve Kentucky Straight Rye som jag personligen tyckte var en av dom absolut bästa Rye Whiskey’s jag smuttat på och därefter blev det givetvis då JD:s egna Jack Daniels Tennessee Straight Rye som också var riktigt bra.


Nästa anhalt blev Lost Distillery som ju är oberoende buteljerare och sysslar med whisky från länge sedan döda och i många fall bortglömda destillerier och den whisky vi fick ett smakprov av där var den prisbelönta Jericho Archivist's Selection Sherry Finish Blended Malt som var en helt igenom fantastisk whisky som Lost Distillery försökt återskapa från destilleriet Jericho som lade ner sin produktion redan 1913.


Svenska Eldvatten köpte för några år sedan upp några fat från numera nedlagda Grythyttan Whisky som dom sen lagrat för att sen släppa ut i en serie med namnet Silent Swede och den av dom vi testade var deras Silent Swede 7yo Swedish Virgin Oak Single Malt, flaska nr 189 av 364 som hade en muskelstyrka på hela 64,4%. Trots styrkan så behövdes denna faktiskt inte vattnas ner utan var helt fantastiskt bra i sina originalkläder.


Vi fortsatte i Sverige och besökte Gammelstilla Whisky som har sitt säte några mil sydväst om Gävle där vi testade ett fatprov på 51,1% i styrka som legat och gosat strax över 3 år i små 40-liters ex Bourbonfat och som trots sin ungdom var riktigt bra. Gammelstilla som ju är relativt nya håller på att koka egen sprit och kommer om några år att presentera sin alldeles egna whisky, vilket ska bli spännande.


Efter en riktigt sjysst kaffedrink med bla whiskey från Bushmills som ingrediens så tog vi en liten paus där vi lät ben, ryggar och smaklökar pusta ut lite innan jag satte läpparna till mitt glas som då var fyllt med Glenlivet Nadurra First Fill American Oak Cask Strength Single Malt på hela 60,3%. Här hemma i Sverige så känner vi ju egentligen bara till deras Nadurra som står på Bolagets hyllor men det är faktiskt en hel serie med ett antal olika varianter vilket den här är en av dessa. Riktigt bra var den i alla fall och det är ju dessutom ovanligt att ett destilleri i Skottland fyller whisky på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek.


Avslutningsvis så blev det Sverige igen och Västkusten, närmare bestämt Smögen Whisky. Smögen Primör Revisited 6yo Cask Strength Swedish Single Malt  lagrad i franska ekfat är den överlägset tuffaste whiskyn jag någonsin smakat. Smögen släpper ju alltid ut sina whisky i cask-styrka och den här låg på imponerande 68,2%. Vi smakade, vattnade, smakade igen och vattnade och vi hade nog vattnat ner den 50% när vi tyckte att den var som bäst och då brände det ändå rätt bra på läpparna. Riktigt bra var den i alla fall men ingenting för en som precis börjat dricka whisky.

Nu ska ju sägas det att whiskyn jag tagit upp här var den whiskyn jag drack på mässan, mina vänner stack ju ut och testade lite andra varianter bla från Kavalan, Terenpeeli och Braunstein.


En massa folk och mycket god whisky blev det denna lördagseftermiddag. Vi var inte missnöjda med något av det vi fick i glasen så vi var fyra nöjda filurer, på insidan ordentligt uppvärmda som begav oss mot Linköpings Centralstation efter ett anta timmar för att oss hemåt.  



torsdag 30 januari 2020

Dalwhinnie 17yo - 1991 Distiller's Edition Double Matured Highland Single Malt Whisky



Destilleriet Dalwhinnie är det högst belägna destilleriet i Skottland och även om 360 meter över havet inte låter så imponerande så är det i alla fall en bit upp. Den här 17-åringen som jag har i glaset har en muskelstyrka på 43% och är lagrad på två olika varianter av ex Sherryfat. Den finns inte att köpa här hemma nu men skulle man hitta den någonstans när man ute och rör på sig så får man lägga ut ca 1.100 svenska riksdaler för 70cl.

Den har en spännande doft av tobak, torkat läder och bomullslen björkvedsrök och en liten syrlig ton i smaken, kryddig och med en fruktig sötma, honung, torkade blommor och så den där lägereldsröken som ligger där bakom genom hela upplevelsen.

En tuff men behaglig och spännande whisky.



onsdag 29 januari 2020

Auchentoshan Springwood Lowland Single Malt Whisky



Auchentoshan Springwood Lowland Single Malt från Lowlandregionens mest kända destilleri är lagrad på ex Bourbonfat i okänt antal år, faten som den lagrats i har som sagt innehållit Bourbon som i sin tur legat minst 4 år på dessa fat som är av blandade storlekar.

Faten är gjorda av Amerikansk Vitek som skördats på våren, därav namnet Springwood.

Doften har en sötma av vanilj, skogsbär och en aning citrus och i smaken så är vaniljen väldigt påtaglig, den blir lite torr och så finns där lite smörkola och en citrustopp med en rätt tuff och skarp avslutning och något nötig.

Denna finns inte att få tag i på Bolaget utan man får helt enkelt hålla ögonen öppna när man är ute och reser och då ligger priset på ca 350-380 skr. Värt vartenda öre tycker jag för detta är en riktigt bra whisky.



torsdag 23 januari 2020

Tamnavulin Sherry Cask Edition Speyside Single Malt Whisky


Det i Speyside regionen belägna destilleriet Tamnavulin som började producera whisky 1966 släpper inte ifrån sig så mycket egen whisky, det mesta som produceras där går till blended-whiskyn Whyte & Mackay men just nu så finns det fem varianter på Bolaget och den som jag har i mitt glas är den senaste Tamnavulin Sherry Cask Edition Speyside Single Malt.

Den här NAS-Whiskyn som har en styrka på 40% är först lagrad på ex Bourbonfat i tre år för att sen ha flyttats över till tre olika 250-liters ex Sherryfat där slutlagringen ägt rum under okänd tid.

Sherrytonerna är väldigt påtagliga i början, fruktig och söt med toffee och smörkola. Den är söt och fruktig i smaken och något torr, det finns en känsla av gräddbakelse och kola med en liten syrlig topp och så en pepprig lång avslutning.

Den här whiskyn som är riktigt najs kostar nu 299 skr på Bolaget och är helt klart en av dom mest prisvärda maltwhiskys som finns.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...