Lördagen den 15 februari när den stora visaren pekade
på 16:00 så träffades ett glatt, nyfiket och intresserat gäng på Eklunds
Bakficka i Motala för att under några timmar gå igenom något utav det Sverige
har att erbjuda av whisky. Vi pratade lite om svensk whiskyhistoria som
påbörjades i slutet av 1880-talet utanför Göteborg som sen efter många års
uppehåll fortsatte under 1960-talet i Stockholm fram till Mackmyra’s start 1999
och explosionen av destillerier bara 10 år senare.
Vi började med Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single
Cask Malt från Norrtelje Brenneri.
Whisky nr 2 var High Coast Älv 6yo Single Malt från
Ångermanland som följdes av Gotland Whisky’s Isle of Lime Tjaukle 4yo Single
Malt.
Sen tog vi tag i Bergslagen Sherry Darling 6yo
Ferie Peat Single Malt från Örebro och så avslutade vi med Mackmyra och
SWF:s jubileums whisky Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength Single Malt.
Så här i efterhand när jag gått igenom vad alla hade
att säga om innehållet i glasen så var det ingen whisky som föll igenom utan
alla fem hade någonting som kittlade deltagarnas smaklökar på något sätt. Bäst
betyg fick nog ändå Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat som ju
innehåller destillat som Grythyttan Whisky producerade för ett antal år sedan
och som Bergslagen whisky sen låtit vila i egna lagerhus i fat där
hälften av dom innehållit rökig whisky och hälften orökt. På andra plats så kom
High Coast Älv 6yo från den lilla norrländska orten Bjärtrå som legat på
ex Bourbonfat och som ståtade med riktigt trevliga vaniljtoner. Mackmyra
SWF#30 6yo Cask Strength som ju Mackmyra gett ut tillsammans med Svenska
Whiskyförbundet för att fira destilleriets 20-års jubileum är ju en whisky som
inte går att köpa utan gjordes speciellt för SWF:s medlemmar. En kraftfull och
maffig whisky som också gillades bra medans Norrtäljes Roslagswhisky Eko
No1. 4yo Single Cask där vi hade flaska nr 73 av endast 94 st växte
ordentligt när den vattnades ner något vilket också gällde för Isle of Lime
Tjaukle 4yo som nog ansågs vara den whisky under provningen som kanske
stack ut mest i doft och smak.
Det var en lyckad provning med en samling goda och
intressanta destillat och lagringar och alla verkande nöjda och glada när dom
lämnade sina platser vid bordet efter ett antal timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar