Translate

måndag 17 februari 2020

Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 15 februari 2020.



Lördagen den 15 februari när den stora visaren pekade på 16:00 så träffades ett glatt, nyfiket och intresserat gäng på Eklunds Bakficka i Motala för att under några timmar gå igenom något utav det Sverige har att erbjuda av whisky. Vi pratade lite om svensk whiskyhistoria som påbörjades i slutet av 1880-talet utanför Göteborg som sen efter många års uppehåll fortsatte under 1960-talet i Stockholm fram till Mackmyra’s start 1999 och explosionen av destillerier bara 10 år senare.

Vi började med Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask Malt från Norrtelje Brenneri.
Whisky nr 2 var High Coast Älv 6yo Single Malt från Ångermanland som följdes av Gotland Whisky’s Isle of Lime Tjaukle 4yo Single Malt.
Sen tog vi tag i Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat Single Malt från Örebro och så avslutade vi med Mackmyra och SWF:s jubileums whisky Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength Single Malt.

Så här i efterhand när jag gått igenom vad alla hade att säga om innehållet i glasen så var det ingen whisky som föll igenom utan alla fem hade någonting som kittlade deltagarnas smaklökar på något sätt. Bäst betyg fick nog ändå Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat som ju innehåller destillat som Grythyttan Whisky producerade för ett antal år sedan och som Bergslagen whisky sen låtit vila i egna lagerhus i fat där hälften av dom innehållit rökig whisky och hälften orökt. På andra plats så kom High Coast Älv 6yo från den lilla norrländska orten Bjärtrå som legat på ex Bourbonfat och som ståtade med riktigt trevliga vaniljtoner. Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength som ju Mackmyra gett ut tillsammans med Svenska Whiskyförbundet för att fira destilleriets 20-års jubileum är ju en whisky som inte går att köpa utan gjordes speciellt för SWF:s medlemmar. En kraftfull och maffig whisky som också gillades bra medans Norrtäljes Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask där vi hade flaska nr 73 av endast 94 st växte ordentligt när den vattnades ner något vilket också gällde för Isle of Lime Tjaukle 4yo som nog ansågs vara den whisky under provningen som kanske stack ut mest i doft och smak.
Det var en lyckad provning med en samling goda och intressanta destillat och lagringar och alla verkande nöjda och glada när dom lämnade sina platser vid bordet efter ett antal timmar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...