Translate

onsdag 5 februari 2020

Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon WhiskeyEvan Williams är ett av USAs kändaste Bourbonmärken och produceras på det anrika och fortfarande privatägda whiskyhuset Heaven Hill i Kentucky. Deras Evan Williams Kentucky Straight Bourbon har stått på Bolagets hyllor ett tag nu och sen i december 2019 så finns nu även den hyllade Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon Whiskey även kallad Evan Williams White på Bolaget och just den hade jag och Peter E. i glasen för några dagar sedan.

Det här med Bottled in Bond är ju lite speciellt, det är USAs variant av Skottarnas Single Malt kan man väl säga. För att man ska få detta äkthetsintyg så måste hela produktionen av whiskeyn ske på ett och samma destilleri, all sprit måste kokas under en och samma säsong (Antingen Januari-Juni eller Juli-December) och whiskeyn måste lagras på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek. Reglerna säger att faten ska vara valda med omsorg också vilket jag tycker låter lite underligt eftersom jag nog tror att alla whiskyproducenter väljer sina fat med just omsorg. Fortsättningsvis så måste lagringen ske i minst 4 år och av myndighet övervakade lagerhus och till sist så måste den slutliga produkten ha en alkoholstyrka på 50% och får då också ståta med beteckningen 100 Proof på etiketten.

Hur smakade då denna av regler tyngda whiskey?

Jo för tusan! Detta var riktigt sjysst, en whiskey som bär på allt det goda som jag önskar av en Bourbon. Man får den där rörsockersötman i doften, vanilj och smörkola och även en kraftighet av ek och mörka bär.
I smaken så finns där skog och en sirapssötma, karamell, vanilj och ek. Den är fylligt mjuk och varsamt kraftfull.


En riktigt bra Bourbon på 78% majs, 10% råg och 12% korn, den finns som sagt nu på Bolaget för behagliga 389 skr på Artnr: 414.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...