Translate

torsdag 22 juli 2021

3 x Värmdö Whisky's Semesterlåda

Jag och min gode vän Peter E. satte oss ner i eftermiddags och smakade på nr 15,16 och 17 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky.

Den första var Blackadder Red Snake Raw Cask Single Malt som är en bomb på 59,5% i styrka. Man får direkt en rök blandat med söt frukt och någon olja i doften och smaken bär på massor av frukt, lite rök och vaniljsötma och med en fantastisk lång eftersmak som sitter kvar länge både i munnen och bröstet.

Med vatten så blev den mycket sämre. Doften kändes unken, smakerna suddades ut och eftersmaken försvann så gott som helt.

Utan vatten så är denna fantastiskt bra, en höstwhisky att värma sig med ruggiga kvällar.

89p.


Den andra whiskyn var den Japanska Nikka from The Barrel Blended Whisky med en styrka på 51,4%. Det finns mycket ek i doften på denna och långt där bakom söt tropisk frukt. Den är söt i smaken med mandarin och mango. Fyllig och mustig.

Med vatten så försvann några detaljer men det gjorde ingenting för nya tillkom. Den här var lika bra utan vatten som med men på två olika sätt.

Riktigt bra och njutbar whisky.

91p.


Glencoe 8yo Blended Malt från Ben Nevis med en styrka på 58% var den tredje whiskyn och tyvärr inte en som någon utav oss uppskattade. En rätt unken doft slår emot en och den är väldigt spretig i smaken, det är svårt att få något grepp om denna och med vatten så blev den varken sämre eller bättre.

81p.





tisdag 20 juli 2021

Kavalan Solist Sherry Cask Single Malt Whisky

 


Vilken färg och viken doft!
Näsan vred sig tre varv i ren njutning när den drog in dessa fantastiska aromer. Visst känner man tung Sherry men jag tycker att doften mer drar åt portvinshållet med dadlar, druvor och plommon. När man doftat en stund så undrar man om smaken verkligen kan hålla det som dofterna lovat.

Innan jag smakar på denna så kanske jag ska avslöja vad det är jag har i glaset. Nr 13 i Semesterlådan från Värmdö Whisky är Kavalan Solist Sherry Cask Single Malt från det Taiwanesiska destilleriet Kavalan.

Muskelstyrkan på den är 58,6% och i smaken får man en känsla av torrt läder, ek och farinsocker. Den är inte lika bred och fyllig som i doften utan känns mer ihopdragen och eftersmaken är relativt kort.

Med lite vatten så är doften fortfarande mustigt fyllig men det har smugit sig in några spritiga toner som ligger där i bakgrunden.
Inte riktigt lika torr som utan vatten. Den saknar ändå den breda fylliga och mjuka känsla man fick i doften i början.

Jag är lite tudelad till denna eftersom jag tycker doften är dess största kvalitet och det gjorde att jag blev något besviken på smaken även om den är ett fruktigt kraftpaket.

86p.


Världens kanske äldsta whisky

Den 30 juni så sålde det amerikanska auktionshuset Skinner Inc en whisky som kan vara den äldsta någonsin.

Whiskyn är märkt Old Ingledew och enligt tester med Kol-14 metoden så är sannolikheten 81% att whiskyn är producerad någon gång mellan 1763-1803.

Kol-14 är ett utmärkt verktyg när man exakt ska bestämma när en whisky destillerats men då ska helst objektet inte vara äldre än 1950. Procenten minskar betydligt när det kommer till äldre destillat än så.

Säljaren av denna flaska har en dokumenterad historia av sju ägare tillbaka så att whiskyn verkligen är gammal, det kan vi vara säkra på. Hur gammal är dock osäkert.

Av testerna så har det framkommit att en stor del av innehållet är destillerat på majs så antingen rör det sig om en Bourbon eller en majs whisky.

För några år sedan så genomfördes tester på en whisky från Lagavulin som troddes ha gjorts i mitten av 1800-talet men som visade sig vara från 1920 vilket i sig är en respektingivande ålder ändå.

Enligt många experter så tyder ändå mycket på att denna är någon gång från 1800-talet och den som till slut köpte den på auktionen är övertygad om att det är så och betalade runt 137.000 dollar för flaskan.



måndag 19 juli 2021

Tullibardine 25yo Highland Single Malt Whisky

 

Första gången jag smakade en whisky från destilleriet Tullibardine var i Skottland år 2005, tillsammans med några vänner på en whiskybar i Edinburgh. Andra gången var 2008 på whiskyimportören Clydesdale's kontor i Stockholm, också med några vänner.
Tredje gången gillt blir just nu ikväll här hemma på balkongen då jag har nr 11 från Värmdö Whisky's Semesterlåda i glaset: Tullibardine 25yo Highland Single Malt.

Jag gillar verkligen doften av denna, det är som att gå in i en gammal övergiven lada och dra in alla dofter som kan tänkas finnas därinne av hö och åldrande trä. Det går även att hitta en del körsbär och nyligen vattnade blomster.
Kraftig, torr med sherrysötma i smaken. Ek, rågbröd och mörk sirap och med en relativt kort men tungt fyllig eftersmak.

Med lite vatten så blev denna väldigt blek och tråkig.

Utan vatten så gillade jag denna ordentligt, den var kraftigt mustig och riktigt smakrik.

88p.




söndag 18 juli 2021

Sommarkväll på balkongen med en tuff primör från Västkusten

Den här söndagskvällen är faktiskt den svalaste på över en vecka och då tyckte jag att det skulle passa med en något ruffigare whisky i glaset och hårdare än det man får från Smögen whisky går knappt att hitta.

Den här Smögen Primör Svensk Single Malt har en styrka på 63,7%. Den har legat på nya fat av Europeisk Skogsek och ex Bordeauxfat i 3 år.

Jag har vattnat ner denna rejält och den är ändå riktigt bitig, det är som att gå i närkamp med en tungviktare som svarar på varje jabb med en rak höger.

Klarar man en rond så blir man dock belönad. Det är en fyllig whisky med torrt gräs, dadlar och marsipan. Salt havsstänk vid en vindpinad kust.

En whisky att njuta av utomhus för att blidka buttra vädergudar.



Yellow Rose Premium American Whiskey

 


Egentligen så var det inte denna whisky jag skulle prova ikväll men jag hoppar helt enkelt över ett nummer. 
Eftersom jag ligger efter i Värmdö Whiskys semesterlåda, har fyllt 21, är hyfsat klar i huvudet och dessutom barnsligt förtjust i amerikansk whisky så tyckte jag att jag var i min fulla rätt att blanda datumen lite.

Yellow Rose Premium American Whiskey är en lite hemlig whisky från destilleriet Yellow Rose i Houston/Texas. Det är en blend där huvudinnehållet ska vara Bourbon men informationen om detta är som sagt lite diffus. Den har en styrka på 40% och ska vara framställd med tankarna på grannlandet i norr Kanada.

Gröna äpplen och citrus känner man i doften, körsbär och blandgodis.
Mycket trevlig smak. Mild och mjuk, söt med en känsla av fruktjuice och karameller.

En lättdrucken trevlig amerikanare utan att sticka ut alltför mycket.
85p.


Inchmurrin 1997 Scott's Selection 15yo Natural Cask Strength Single Malt Whisky

 


På gränsen mellan regionerna Highland och Lowland så ligger sjön Loch Lomond. Precis söder om den sjön så ligger orten Alexandria där destilleriet med samma namn som sjön är beläget. I den södra delen av sjön så finns det en ö med namn Inchmurrin som är namne med en whisky från just Loch Lomond Distillery.

Den whisky jag nu har i glaset är Inchmurrin 1997 Scott's Selection 15yo Natural Strength Single Malt som är nr 10 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky.

Dom oberoende buteljerarna Forbes Ross Co Ltd och Robert Scott & Co ligger bakom denna whisky som har en muskelstyrka på hela 55,3%.

Den har en tuff skarp inledning i doften, det är nästan så att man ryggar tillbaka lite. Lite oljig och rätt spritig i karaktären, doftkörtlarna får verkligen jobba för att hitta några godsaker men det går att finna lite överjäst frukt, sötma och kåda.

Mycket söt i smaken. Ljus sirap, äpple i sockerlag, torrt gräs och liten rökighet med en riktigt stark avslutning av svartpeppar.

Doften blev lite tråkigare med vatten. Man känner sig nästan som en pensel nedstucken i en burk med penseltvätt.
Smaken däremot utvecklades åt andra hållet med skal från gröna frukter, sommarkänsla, lite oljig men mild och mjuk.

Mer spännande än välsmakande.
82p.


Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...