Translate

tisdag 20 juli 2021

Världens kanske äldsta whisky

Den 30 juni så sålde det amerikanska auktionshuset Skinner Inc en whisky som kan vara den äldsta någonsin.

Whiskyn är märkt Old Ingledew och enligt tester med Kol-14 metoden så är sannolikheten 81% att whiskyn är producerad någon gång mellan 1763-1803.

Kol-14 är ett utmärkt verktyg när man exakt ska bestämma när en whisky destillerats men då ska helst objektet inte vara äldre än 1950. Procenten minskar betydligt när det kommer till äldre destillat än så.

Säljaren av denna flaska har en dokumenterad historia av sju ägare tillbaka så att whiskyn verkligen är gammal, det kan vi vara säkra på. Hur gammal är dock osäkert.

Av testerna så har det framkommit att en stor del av innehållet är destillerat på majs så antingen rör det sig om en Bourbon eller en majs whisky.

För några år sedan så genomfördes tester på en whisky från Lagavulin som troddes ha gjorts i mitten av 1800-talet men som visade sig vara från 1920 vilket i sig är en respektingivande ålder ändå.

Enligt många experter så tyder ändå mycket på att denna är någon gång från 1800-talet och den som till slut köpte den på auktionen är övertygad om att det är så och betalade runt 137.000 dollar för flaskan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...