Translate

lördag 3 oktober 2020

Amerikas whiskyregioner: District of Columbia eller Washington DC

 

Washington som är huvudstaden i USA ligger på gränsen mellan staterna Maryland och Virginia men tillhör inte någon utav dom och inte någon utav USA’s andra stater heller. Istället så är ju Washington en egen region som går under namnet District of Columbia. När det kommer till whisky så är just Washington rätt intressant för när landets första president George Washington pensionerade sig 1797 och flyttade till sin lantegendom Mount Vernon i dom södra delarna av staden så startade han med hjälp av sin skotska förman James Anderson ett destilleri och började producera whisky.

1799 så var detta destilleri den största producenten av rye whiskey i landet men tyvärr så avled ex presidenten samma år så han fick ju inte njuta av framgången, istället så tog hans brorson Lawrence Lewis över produktionen men den filuren var en usel affärsman så när destilleriet råkade ut för en brand 1814 så byggdes det aldrig upp igen.

År 1997 så hittade arkeologer grunden till det ursprungliga destilleriet och det dröjde inte länge förrän ett museum stod på platsen och därefter föddes också idén till att åter börja producera whisky.

Eftersom James Andersons nedskrivna dokument fortfarande finns kvar så gör idag George Washington’s Distillery sin whisky efter originalrecepten och har i skrivandets stund släppt ut 3 varianter av rye whiskey.

Förutom detta historiskt intressanta destilleri så finns det några stycken destillerier till i och runtomkring Washington som tillverkar whisky:

Republic Restoratives Distillery, Jos. A. Magnus & Co Distillery, One Eight Distilling, Falls Church Distillers och Sangfroid Distilling.




fredag 2 oktober 2020

Sockerkaka MM46

 

Jag anser mig inte vara någon expert på whisky men jag rör mig i alla fall i och omkring det ämnet bra mycket säkrare än när det kommer till bakning.

Idag fredag den 2 oktober då det var ett jädrans fint höstväder utomhus och ett bra humör inomhus så fick jag ändå den idén att baka och tänkte att jag skulle pimpa en vanlig sockerkaka med just whisky.

Blandade ihop grundreceptet till en sockerkaka för att sen som smakhöjare ta en Maker’s Mark 46 som jag tycker är en enastående smakrik och fyllig Bourbon, lite rivet apelsinskal och chokladpulver och sen in i ugnen för att låta den köksmöbeln sköta resten.

Hur smakade bakverket sen då?

Jo för tusan, sockerkakan blev riktigt god med en lätt mild chokladsmak i grunden, små toner av apelsin på toppen och så whiskyn då som dock kändes mer i doften än i smaken.

Så här med facit i hand så skulle jag helt klart tagit i mer av Kentucky-destillatet än jag gjorde men nu vet jag ju det och kan vara lite modigare nästa gång.

 




tisdag 29 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Maine

 

Nu när jag gått igenom såna kända whiskystater som Kentucky och Tennessee så är ju egentligen alla övriga delstater såna som gemene man kanske inte direkt förknippar med just whisky.

Maine blev delstat 1820 och är den enda i USA som enbart har gräns till en enda annan amerikansk delstat nämligen New Hampshire resten av gränserna är mot Atlanten och Kanada.

När jag har letat efter destillerier i denna nordöstra del av USA så har jag hittat en del riktigt intressanta ställen och det som kännetecknar så gott som allihopa är att dom är nya med inte så speciellt många år på nacken, det är endast New England Distilling Co som sticker ut och som gjort sprit där sen 1850-talet. Idag producerar dom bla Gunpowder Rye, Tidewalker Straight Bourbon och Rack IV Saison Whiskey.

Två andra destillerier i regionen sticker också ut på grund av att dom gör något så ovanligt i Amerika som single malt. Sweetgrass Farm & Winery Distillery med sin Sunk Haze 7yo Single Malt och så destilleriet Maine Craft som ligger bakom Fifty Stone Single Malt.

Andra destillerier i staten är Split Rock Distilling, Stone Fort Distillery och Wiggly Bridge Distillery och en gemensam nämnare för alla ovanstående sprithantverkare är att dom inte enbart sysslar med just whisky utan det framställs även gin, öl, vin, vodka och rom på dessa destillerier.



söndag 27 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Indiana

 

Det är nog inte så många här hemma som hört talas om Hotel Tango Artisan Distillery, Bear Wallow Distillery, Huber’s Starlight Distillery, Old 55 Distillery, Indiana Whiskey Company och Cardinal Spirits.

Alla dessa destillerier ligger i staten Indiana som blev en del av USA år 1816, en region där det faktiskt låg en hel del destillerier redan i mitten av 1700-talet som producerade Whiskey av både Rye och Corn och där dom nuvarande destillerierna gör alla varianter av Whiskey.

Trots att destillerierna från Indiana som sagt är relativt okända för oss så blev faktiskt Starlight Single Barrel Indiana Straight Bourbon från Huber’s Starlight Distillery vald till den bästa Bourbon Whiskeyn i landet 2019 och slog då bland annat Kentucky och Tennessee ordentligt på fingrarna.


 

torsdag 24 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Tennessee

 

I Tennessee hade man gjort mycket whisky innan man på allvar börjat i dess nordliga granne Kentucky. Faktum är att under inbördeskriget så producerade man så pass mycket whisky att regeringen stoppade tillverkningen så att man istället kunde använda grödorna till att föda armén.

Efter kriget så byggdes whiskyindustrin upp igen, Jack Daniels startade bla 1875 och i början av 1900-talet så fanns det över 100 licensierade destillerier i staten men sen så kom alkoholförbudet i USA och Tennessee var ånyo så gott som torrlagt, denna gång fram till 2:a Världskrigets slut.

Några av dom destillerier som inte försvunnit utan bara legat i dvala, såsom Jack Daniels och George Dickel öppnade igen och satte nu igång på allvar att åter producera whisky.

Tennessee whiskey är ju en egen variant av whisky och ska inte förknippas med Bourbon även om skillnaderna inte är gigantiska men på just Jack Daniels så är man mäkta stolt över att göra en Tennessee variant och där är det inte riskfritt att kalla deras whisky för en Bourbon.

Skillnaden mellan en Tennessee whiskey och en Bourbon är att Tennessee varianten genomgår The Lincoln County Process vilket innebär att destillatet filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet i några veckor till någon månad innan lagring vilket ger en extra skjuts i doft , smak och sötma.

Idag så har whiskyindistrin hämtat sig bra och staten har nu 30 destillerier där bland annat Jack Daniels, George Dickel, Prichard’s, Uncle Nearest och Nelsons Green Brier producerar Tennessee whisky medans tex Corsair, Old Dominick, H Clark Distillery och Leiper’s Fork gör olika varianter och där Popcorn Sutton Distillery producerar en oåldrad och ofärgad Corn whiskey.



onsdag 23 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Kentucky

 

År 1795 blev Kentucky USA’s femtonde delstat och det skedde ju i samma veva som det Stora Whiskyupproret i Pennsylvania, vilket förde med sig att mängder med farmare packade ihop sin destilleringsutrustning där och flyttade ner till den nya delstaten.

Det visade sig också att jorden och vattnet i Kentucky var enastående bra för just grödor och whiskytillverkning och det fanns redan några på plats som gjorde whisky på majs, det som senare skulle utvecklas till Bourbon whisky.

Evan Williams som startade 1783 räknas idag som det första kommersiella destilleriet i USA som tillverkade whisky av Bourbontyp, det är dock Baptistpastorn Elijah Craig som annars kallas för The Father of Bourbon. Han ska ha varit den första att ha lagrat sin whisky på nya kolade ekfat vilket ju senare blev en regel vid just tillverkning av Bourbon.

Den tyska familjen Böhm som hade bytt sitt efternamn till det mera USA-klingande Beam släppte ut sin första whisky 1795 under namnet Old Jacob Beam Sour Mash, en whisky som senare skulle döpas om till Jim Beam och som idag är världens mest sålda Bourbon whisky.

Andra whiskymakare i staten är bland annat: Heaven Hill, Buffalo Trace, Woodford Reserve, Maker’s Mark, Bulleit Frontier, Four Roses och Wild Turkey.  



söndag 20 september 2020

En liten tur utanför Stockholm

 

Var ute på landet i helgen, närmare bestämt i Södra Rörvik som ligger några mil norr om Norrtälje där fastighetsägaren Benny bland annat plockade fram två enastående whisky på kvällskvisten.

Glenfiddich Experimental Series 04 Fire & Cane Single Malt är en ovanlig whisky från Glenfiddich på så sätt att den består av en blandning av rökt och orökt malt och som sen fått en slutlagring på romfat. En enastående elegant malt som är djupt fruktig och söt med choklad och en liten mjuk bomullsrök där i bakgrunden.

Vi fortsatte sedan med en Glen Scotia Double Cask Campbeltown Single Malt som legat och gosat i First Fill ex Bourbonfat för att sen slutlagrats i ex Sherryfat från Pedro Ximenez. Söt fruktig med lite chokladkänsla, vanilj och en kryddig avslutning.

Två riktigt bra whisky som gjorde denna helg därute på landet mycket smakrik.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...