Translate

måndag 16 mars 2020

Teerenpeli Portti Single Malt Whisky



Den här whiskyn från det finländska bryggeriet och destilleriet Teerenpeli beläget på skidorten Lahti är lagrad ca 4 år på ex Bourbonfat för att sen ha flyttats över till ex Portvinsfat där den sen legat och gosat i 1½ år.

Här har man den finländska barrskogen direkt i doften, det är vild natur med trä och skogsbär och lätta vaniljtoner.
Smaken bär på torrt gräs, den är lätt fruktig, kryddigt vass och med en lång ekfatsavslutning.

Whiskyn har en muskelstyrka på 43%, den är varken kylfiltrerad eller färgsatt och finns just nu att få tag på här hemma på bolagets beställningssortiment för den behagliga summan av 826 skr med artikelnummer 82631.

Riktigt bra whisky det här som visar att Teerenpeli kan mixa finsk skarp råhet med mjuk elegans. Jag hade förmånen att av min vän Trollehav få denna i present som jag tror skulle passa excellent utomhus en ljummen sommarkväll men som ju faktiskt var riktigt bra även inomhus en dyster grå och kall marskväll.



onsdag 26 februari 2020

Irländsk Grain och Torsk


Som vanligt när jag assisterar i köket så behöver jag ju någonting som backar upp mig, ikväll så var det i form av Glendalough Double Barrel Irish Single Grain som matchade den där fisken, såsen, riset, osten och broccolin som frugan (givetvis med min ovärderliga hjälp) blandade ihop alldeles enastående.

Den där lätta flyktigt fruktiga smaken med citrustoner, torrt trä och gräs, den långa slutklämmen med apelsinskal gjorde att jag för en stund nästan glömde maten och istället flög iväg ut på landet en tidig vårafton.



fredag 21 februari 2020

Whisky på spåret



Behövde ju någon sjysst whisky till På Spåret och eftersom det programmet handlar om resor så tänkte jag lite globalt och med det menar jag ju då utanför Skottland, Irland och USA och efter att ha rotat lite i mina hemliga gömmor så hittade jag Millstone Oloroso Sherry Cask Dutch Single Malt från Zuidam Distillers i Nederländerna. 

Den här NAS-whiskyn passade alldeles utmärkt till Luuk och Lindströms frågor på TV och speciellt till det kaffe jag också hade bredvid mig eftersom whiskyn är som ett maffigt fikabröd. En fruktkaka med russin och chokladtoner i flytande form, en dessert på 46% i en enastående vacker bärnstensfärgad skrud.



Fredagswhisky den 21 februari 2020



Det är fredag och det fixas och donas här hemma i köket för att få ihop en middag. Nu är det ju inte jag som har hand om den biten utan min fru men jag håller mig ändå i närheten och hejar på och det gör jag just nu med en Cedar Ridge Small Batch Iowa Bourbon Whiskey som med sin milda mjuka bäriga inledning passar perfekt till alla matiga dofter som virvlar runt i köket. Efter den milda starten så bjuder whiskeyn på en najs ton av lantliv och hö innan en Bourbonsötma tar över utan att vara Kentucky-maffig utan lätt och flyktig.

Riktigt bra Bourbon från en av dom få stater utanför Kentucky som faktiskt producerar den varianten av whiskey.



måndag 17 februari 2020

Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 15 februari 2020.



Lördagen den 15 februari när den stora visaren pekade på 16:00 så träffades ett glatt, nyfiket och intresserat gäng på Eklunds Bakficka i Motala för att under några timmar gå igenom något utav det Sverige har att erbjuda av whisky. Vi pratade lite om svensk whiskyhistoria som påbörjades i slutet av 1880-talet utanför Göteborg som sen efter många års uppehåll fortsatte under 1960-talet i Stockholm fram till Mackmyra’s start 1999 och explosionen av destillerier bara 10 år senare.

Vi började med Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask Malt från Norrtelje Brenneri.
Whisky nr 2 var High Coast Älv 6yo Single Malt från Ångermanland som följdes av Gotland Whisky’s Isle of Lime Tjaukle 4yo Single Malt.
Sen tog vi tag i Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat Single Malt från Örebro och så avslutade vi med Mackmyra och SWF:s jubileums whisky Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength Single Malt.

Så här i efterhand när jag gått igenom vad alla hade att säga om innehållet i glasen så var det ingen whisky som föll igenom utan alla fem hade någonting som kittlade deltagarnas smaklökar på något sätt. Bäst betyg fick nog ändå Bergslagen Sherry Darling 6yo Ferie Peat som ju innehåller destillat som Grythyttan Whisky producerade för ett antal år sedan och som Bergslagen whisky sen låtit vila i egna lagerhus i fat där hälften av dom innehållit rökig whisky och hälften orökt. På andra plats så kom High Coast Älv 6yo från den lilla norrländska orten Bjärtrå som legat på ex Bourbonfat och som ståtade med riktigt trevliga vaniljtoner. Mackmyra SWF#30 6yo Cask Strength som ju Mackmyra gett ut tillsammans med Svenska Whiskyförbundet för att fira destilleriets 20-års jubileum är ju en whisky som inte går att köpa utan gjordes speciellt för SWF:s medlemmar. En kraftfull och maffig whisky som också gillades bra medans Norrtäljes Roslagswhisky Eko No1. 4yo Single Cask där vi hade flaska nr 73 av endast 94 st växte ordentligt när den vattnades ner något vilket också gällde för Isle of Lime Tjaukle 4yo som nog ansågs vara den whisky under provningen som kanske stack ut mest i doft och smak.
Det var en lyckad provning med en samling goda och intressanta destillat och lagringar och alla verkande nöjda och glada när dom lämnade sina platser vid bordet efter ett antal timmar.





fredag 7 februari 2020

Black Velvet Reserve 8yo Canadian Blend



Black Velvet är en av dom mest kända whisky från Kanada och när den kom ut på marknaden 1951 så gick den under namnet Black Label men har nu under ett antal år hetat Black Velvet. Deras 3-åring har under en längre tid stått på Bolagets hyllor och det är en whisky som jag personligen inte är speciellt förtjust i men den som jag hittade i ett mörkt hörn i mitt dryckesrum häromdagen var Black Velvet Reserve 8yo Canadian Blend som är lite ovanligare och som jag blev lite nyfiken på.

Blandningen i denna whisky är av grain och majswhisky och dessa har då legat på, till största delen ex Bourbonfat. Det lite unika med denna whisky är att den är gjord enligt ”Mixed at Birth” metoden vilket innebär att man blandar ihop sprit från ett par olika destillerier innan man fyller faten för att inleda själva lagringen.

Doften av denna är väl inte så att man direkt längtar att ta en smutt, den är lite parfymigt spritig med några mindre toner av vanilj där bakom, apelsinskal och ek.
Apelsinskalsbeskan är påtaglig i början av smakerna, lätt fruktig med lite ljus choklad och dammsugare (jag menar då kaffebrödet som också går under namnet Punchrulle och inte den där maskinen som står i städskrubben).

Den smakar ju bra mycket bättre än vad doften lovar men den är ändå rätt blek tycker jag, den lyfter aldrig riktigt i någon del och jag ställer tillbaka den på sin plats där i hörnet så får vi se när jag ger den en chans igen.




onsdag 5 februari 2020

Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Evan Williams är ett av USAs kändaste Bourbonmärken och produceras på det anrika och fortfarande privatägda whiskyhuset Heaven Hill i Kentucky. Deras Evan Williams Kentucky Straight Bourbon har stått på Bolagets hyllor ett tag nu och sen i december 2019 så finns nu även den hyllade Evan Williams Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon Whiskey även kallad Evan Williams White på Bolaget och just den hade jag och Peter E. i glasen för några dagar sedan.

Det här med Bottled in Bond är ju lite speciellt, det är USAs variant av Skottarnas Single Malt kan man väl säga. För att man ska få detta äkthetsintyg så måste hela produktionen av whiskeyn ske på ett och samma destilleri, all sprit måste kokas under en och samma säsong (Antingen Januari-Juni eller Juli-December) och whiskeyn måste lagras på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek. Reglerna säger att faten ska vara valda med omsorg också vilket jag tycker låter lite underligt eftersom jag nog tror att alla whiskyproducenter väljer sina fat med just omsorg. Fortsättningsvis så måste lagringen ske i minst 4 år och av myndighet övervakade lagerhus och till sist så måste den slutliga produkten ha en alkoholstyrka på 50% och får då också ståta med beteckningen 100 Proof på etiketten.

Hur smakade då denna av regler tyngda whiskey?

Jo för tusan! Detta var riktigt sjysst, en whiskey som bär på allt det goda som jag önskar av en Bourbon. Man får den där rörsockersötman i doften, vanilj och smörkola och även en kraftighet av ek och mörka bär.
I smaken så finns där skog och en sirapssötma, karamell, vanilj och ek. Den är fylligt mjuk och varsamt kraftfull.


En riktigt bra Bourbon på 78% majs, 10% råg och 12% korn, den finns som sagt nu på Bolaget för behagliga 389 skr på Artnr: 414.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...