Translate

söndag 4 augusti 2019

Byte av balkongwhisky


Då har jag sagt adjö till Box The Pioneer Single Malt och låter återvinningen sköta begravningen av den tomma buteljen och har nu valt ut en ny balkongwhisky som får göra mig sällskap därute bland blommor och blad framöver.

Valet föll på Macallan Estate Oak Highland Single Malt som är en NAS-whisky från det anrika destilleriet med samma namn som whiskyn och som är lagrad på ex Sherry och ex Bourbonfat.
För varje såld flaska av denna variant så har destilleriet lovat att plantera en ek på sitt område (därav namnet) så då kan man ju faktiskt sitta därute på balkongen med gott samvete och känna att man slår ett litet men ändå ett slag för den framtida miljön eller i varje fall den framtida whiskytillverkningen.
Det du Greta!

Som vanligt när det kommer till Macallan så är det ju Sherrysötman som håller i taktpinnen här följd av fruktiga toner, nöt och marsipan och så har den en lite pepprig avslutning som gör att den ändå är lite tuff.

God och trevlig kanske något tråkig men som sagt, vi ska ju kampera ihop några kvällar nu och det är ju möjligt att den visar sig vara ett intressantare sällskap än jag trodde.


lördag 3 augusti 2019

Nyheter från Balvenie


Speyside destilleriet Balvenie kommer nu med en serie bestående av tre whiskys och som kommer att gå under namnet The Balvenie Stories.

Den första är The Sweet Toast of American Oak 12yo med en muskelstyrka på 43% och som legat och mognat i nya Amerikanska fat som rostats två gånger sen så är det The Week of Peat 14yo på hela 48,3% och som är en liten hyllning till den korta utflykten som destilleriet gjorde i rökgenren år 2002.
Sist ut är A Day of Dark Barley 26yo med en styrka på 47,8% och som ska visa lite utav det experiment med hårt rostad malt som gjordes av The Malt Master David Stewart 1992.

Dessa tre intressanta drycker kommer att finnas ute på marknaden inom kort och kommer att kosta i tur och ordning 530:- för 12-åringen, 762:- för 14-åringen och 7032:- den äldre i samlingen.


torsdag 1 augusti 2019

Whisky on the road


Vi har ju nu i 11 dagar rullat runt per bil på lite olika platser och då har jag givetvis också haft med mig lite olika whiskys i bagaget.

Vi började på Åland, närmare bestämt i Christiansund på Eckerö där vi bodde några dagar i en stuga precis vid vattnet och där jag på kvällarna på uteplatsen satt och njöt av en Naked Grouse Blended Malt som med sin kvällssomrigt fruktiga smak var ett mycket trevligt sällskap tillsammans med solnedgången.



Några dagar senare så bjöds det på Sill, Potatis och tillbehör i Motala och då lät vi den vanliga snapsen ligga kvar i frysen för att istället hälla upp Bushmills Irish Blended i dom små glasen och den Irländaren med sin milda karaktär och något kryddiga avslutning passade minsann strålande till den svenska sommarklassikern.


Det varma vädret gjorde ju att vi satt utomhus långt efter att solen gått ner och för att få lite stuns på sommarkvällen så tog jag då fram en Bunnahabhain Móine Islay Single Malt där röken från den annars mjuka milda whiskyn hjälpte till att natta hettan.


Nästa stopp blev Jönköping och då hade temperaturen helt plötsligt sjunkit med nästan 10 grader och trots att det egentligen fortfarande var varmt så kändes det lite kylslaget.
Macallan Double Cask 12yo Highland Single Malt blev valet och den intogs efter en dusch, strax innan middagen på Hotel Scandic Elmia med en gammal svensk film på TV:n där Per Oscarsson gjorde ett tappert försök att förföra Bibi Andersson.
En väldigt fruktig och Sherrysöt whisky som jag personligen tycker nästan närmar sig sötmans övre gräns.
Fyllig och smakrik är den dock.


Hemma igen efter denna lilla road-trip så är det nu dags att plocka fram en ny balkongwhisky.
Detta blir dagens uppdrag.



torsdag 25 juli 2019

En ny variant av whiskey på gång


Från och med den 11 juli så har staten Missouri fått tillåtelse att kalla sin whiskey, Real Missouri Bourbon men då måste dom hålla sig till ett rätt hårt regelverk.
Först så måste man följa gängse regler för tillverkning av Bourbon men sen så måste alla grödor som används produceras i Missouri, eken som används till faten måste också växa inom statens gränser och sen måste tillverkning och lagring också ske där.

Man får ju numera tillverka Bourbon i vilken av USA:s stater man vill men dom flesta andra använder sig av grödor och ek från olika delar av landet vilket man ju nu inte får göra i just Missouri.

Ingen whiskytillverkare i världen har ju såna här hårda regler vad det gäller själva eken men destillerierna i Missouri är nöjda för dom flesta faten som används i landet och därmed också ute i världen kommer just från den staten.

Ett par tidigare destillerier i Missouri har nu lagt ner sin produktion eller helt ändrat inriktning i tillverkningen så nu är det väl bara för oss whiskyälskare att vänta och se när den första Real Missouri Bourbon dyker upp ute på marknaden.



tisdag 23 juli 2019

En naken Ripa på Åland


Har ju tillbringat några dagar i en liten stuga i Christiansund på Åland där vi har haft ett strålande väder vilket inneburit att vi suttit ute på kvällarna långt efter att solen sjunkit ned bakom träden vid kanten av havet.
Som sällskap på resan, ja förutom min fru då så hade jag en The Naked Grouse Blended Malt som passade alldeles enastående där ute på uteplatsen.
Den här whiskyn som ju innehåller malt från bla Glenrothes, Glenturret, Macallan och Highland Park och har en ålder på mellan 4-8 år är kanske det mest smakrika som kommit från Grouse-familjen och som för ovanlighets skull lagrats på både Europeiska och Amerikanska Sherryfat.

Intressant är att när denna whisky för ett antal år sedan dök upp på marknaden så var det en Blended men från 2017 så är Grainwhiskyn borttagen så nu är det helt enkelt en Blended Malt.

Hur som helst så är detta en rund och fruktig whisky med toner av russin, choklad och en liten peppartouch på slutet och som var ett mycket bra semestersällskap.



onsdag 10 juli 2019

BOX The Pioneer Single Malt Whisky



Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. 

Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag gömd i en mörk vrå i whiskyrummet som jag håller på att färdigställa och det är den första whisky som kom från destilleriet och har namnet BOX The Pioneer Single Malt. Den är ganska exakt 3 år gammal, har en muskelstyrka på hela 48,1% och har lagrats på ex Bourbonfat och hårt kolade fat av Svensk ek.

Den har en väldigt behaglig ganska tung doft trots det ljusa utseendet. Balar av torrt gräs, törstande blomster, lätt vanilj med en ton av honung och ljust bröd.

Man känner att det här är en ungdom, den är lite spretig och verkar inte riktigt veta vart den ska ta vägen men den är ändå så tuff och självsäker att den står stadigt. Den är pepprigt skarp, torr och sträv med någon rök och en ganska kort eftersmak.

Med några droppar svenskt kranvatten så piggnade blommorna till i doften, den kändes mjukare och rundare där det torra gräset inte längre var närvarande.
Sötare i smaken med vanilj och honung. Brödig och där pepprigheten anländer först mot slutet. Rundare och snällare men ändå tuff.

Det här är en vuxen treåring på många sätt och ett första försök som är helt strålande och efter den här whiskyn så har ju också High Coast bevisat att dom nog nu är sveriges bästa destilleri. 

Jag såg på nätet att denna utgåva, oöppnad säljs för rätt mycket pengar på auktion just nu men min butelj tillhör ju inte den förseglade skaran och den kommer nu ett tag framöver vara min balkongwhisky där den tar över från den amerikanska Heaven Hill Kentucky Straight Bourbon som nu är begravd med all den respekt den förtjänar.



måndag 8 juli 2019

Att dricka whisky är egentligen väldigt enkelt


Jag plockar ner en 16-årig Lagavulin från den översta hyllan i whiskysamlingen och tar sen fram ett fyrkantigt relativt tungt glas från ett av skåpen i köket.
Släpper ner två isbitar som skramlar högljutt när dom rumlar runt i det ännu tomma glaset,
häller upp whisky så att mer än hälften av glaset fylls och tar en rejäl klunk innan drycken ens hunnit fatta vart den befinner sig någonstans.

Ovanstående agerande kan få vilken whiskynörd som helst att tappa fattningen för det är faktiskt så att för många så har det blivit viktigare hur man dricker sin whisky än själva drycken i sig.

Herregud! 
Man kan ju inte ha is i en maltwhisky eller hälla upp den i såna där gamla stora glas som Farsan använde eller som man såg i dom där gamla TV-serierna från USA på 1970-talet och så måste man ju värma whiskyn lite innan och dofta på den ordentligt, det är ju fan ingen shot man häller i sig!

Jag har varit med om en del såna upprörda kommentarer under whiskyprovningar och samtal om whisky från personer som verkar tro att det finns skrivna lagar om hur man ska dricka whisky och som om dom bryts kan innebära spöstraff eller värre för drickaren ifråga.

Vi ska ju ha klart för oss att när det handlar om whisky så finns det varken lagar eller regler om hur vi ska bete oss under intagandet av denna dryck, det enda man ska göra är att lyssna och ta åt sig av dom tips och råd som man får om hur man på bästa sätt kan få sin whisky att smaka så bra som möjligt. 
I slutändan så finns det bara en som kan och ska bestämma hur whiskyn ska drickas och det är den person som dricker den.

Visst är det så att whiskyn reagerar om den värms upp lite i handen, den ändrar också karaktär både i doft och smak om man tillför några droppar vatten. Whiskyn blir lite bedövad av kall is och häller man upp den i ett tulpanformat glas så håller man ihop dofter och smaker på ett helt annat sätt än i ett större öppnare glas.
Vatten, svart kaffe eller till och med en suröl är bra för smaklökarna när man provar flera olika whisky efter varandra. Bröd, choklad och ost är enastående tillbehör till whisky och stekt bacon till en Bourbon helt fantastiskt men allt det här passar ju inte alla och dessutom så finns det ju en oändlig massa karaktärer och personligheter bland alla whiskyvarianter, precis som bland oss människor så whiskyn reagerar ju olika beroende på vem den är, hur du dricker den och med vad.

Om vi ska gå in på några av dom tillbehör jag tog upp ovan så behöver man faktiskt inte inhandla en mörk choklad med 75% kakao eller en Grottlagrad Gruyereost för flera hundra riksdaler, det går att hitta mer ekonomiska varianter som fungerar precis lika bra bara man vågar testa lite och bara för att en ost passar till just den whiskyn så behöver den ju inte göra detta till nästa.

Under en provning så brukar jag ta upp det här och det brukar alltid bli en diskussion som faktiskt allt som oftast slutar med att en eller flera deltagare ändrar på sitt tänk när det kommer till att dricka whisky eftersom merparten gör som dom läst eller hört av självutnämnda experter att man ska göra utan att lyssna på sina egna doftkörtlar och smaklökar.

Visst gör det ju lite ont att se någon slänga i ett antal isbitar i en Highland Park 18yo men är det så att den personen tycker att den smakar bättre då så tycker jag han eller hon helt klart ska fortsätta med detta men jag hoppas ju att personen ifråga har testat whiskyn utan inblandning av yttre komponenter först för bara genom att gå igenom alla varianter av drickandets ädla konst så kan vi ju hitta just vårt sätt att intaga whisky som vi ju sen ska följa så att vi kan njuta av denna enastående dryck till fullo.

För ett antal år sedan så började Toyota utbilda ledare inom koncernen, vilket innebar att när ett möte och där viktiga avtal skulle skrivas så kom deras representanter dit med den inställningen att det var den första affärsuppgörelsen dom skulle vara med om i livet och också den sista någonsin och det här gjorde att dom var mer öppna, klarsynta och gick in till 100% i varje liten detalj för att se till att denna unika affärsuppgörelse skulle bli företagets bästa någonsin.

Om man skulle kunna klara av att flytta över detta tänk till när man sitter och smuttar på sin whisky så skulle det ju med all sannolikhet innebära en fantastisk upplevelse.
Att tänka att det är den första whiskyn man smakar på i sitt liv och den sista man någonsin kommer att få dricka skulle ju göra att man tog till vara varenda sekund av njutningen, varje detalj och beståndsdel i dofter och smaker och detta skulle nog göra drickandet till en helt ny upplevelse.

Hur vi nu än beter oss när vi intar vår whisky så handlar allting i slutändan om att vi ska dricka den så som vi själva vill och tycker att det smakar bäst oavsett vad bordsgrannen eller alla whiskyexperter säger.

Sláinte bröder och systrar!






Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...