Translate

måndag 8 juli 2019

Att dricka whisky är egentligen väldigt enkelt


Jag plockar ner en 16-årig Lagavulin från den översta hyllan i whiskysamlingen och tar sen fram ett fyrkantigt relativt tungt glas från ett av skåpen i köket.
Släpper ner två isbitar som skramlar högljutt när dom rumlar runt i det ännu tomma glaset,
häller upp whisky så att mer än hälften av glaset fylls och tar en rejäl klunk innan drycken ens hunnit fatta vart den befinner sig någonstans.

Ovanstående agerande kan få vilken whiskynörd som helst att tappa fattningen för det är faktiskt så att för många så har det blivit viktigare hur man dricker sin whisky än själva drycken i sig.

Herregud! 
Man kan ju inte ha is i en maltwhisky eller hälla upp den i såna där gamla stora glas som Farsan använde eller som man såg i dom där gamla TV-serierna från USA på 1970-talet och så måste man ju värma whiskyn lite innan och dofta på den ordentligt, det är ju fan ingen shot man häller i sig!

Jag har varit med om en del såna upprörda kommentarer under whiskyprovningar och samtal om whisky från personer som verkar tro att det finns skrivna lagar om hur man ska dricka whisky och som om dom bryts kan innebära spöstraff eller värre för drickaren ifråga.

Vi ska ju ha klart för oss att när det handlar om whisky så finns det varken lagar eller regler om hur vi ska bete oss under intagandet av denna dryck, det enda man ska göra är att lyssna och ta åt sig av dom tips och råd som man får om hur man på bästa sätt kan få sin whisky att smaka så bra som möjligt. 
I slutändan så finns det bara en som kan och ska bestämma hur whiskyn ska drickas och det är den person som dricker den.

Visst är det så att whiskyn reagerar om den värms upp lite i handen, den ändrar också karaktär både i doft och smak om man tillför några droppar vatten. Whiskyn blir lite bedövad av kall is och häller man upp den i ett tulpanformat glas så håller man ihop dofter och smaker på ett helt annat sätt än i ett större öppnare glas.
Vatten, svart kaffe eller till och med en suröl är bra för smaklökarna när man provar flera olika whisky efter varandra. Bröd, choklad och ost är enastående tillbehör till whisky och stekt bacon till en Bourbon helt fantastiskt men allt det här passar ju inte alla och dessutom så finns det ju en oändlig massa karaktärer och personligheter bland alla whiskyvarianter, precis som bland oss människor så whiskyn reagerar ju olika beroende på vem den är, hur du dricker den och med vad.

Om vi ska gå in på några av dom tillbehör jag tog upp ovan så behöver man faktiskt inte inhandla en mörk choklad med 75% kakao eller en Grottlagrad Gruyereost för flera hundra riksdaler, det går att hitta mer ekonomiska varianter som fungerar precis lika bra bara man vågar testa lite och bara för att en ost passar till just den whiskyn så behöver den ju inte göra detta till nästa.

Under en provning så brukar jag ta upp det här och det brukar alltid bli en diskussion som faktiskt allt som oftast slutar med att en eller flera deltagare ändrar på sitt tänk när det kommer till att dricka whisky eftersom merparten gör som dom läst eller hört av självutnämnda experter att man ska göra utan att lyssna på sina egna doftkörtlar och smaklökar.

Visst gör det ju lite ont att se någon slänga i ett antal isbitar i en Highland Park 18yo men är det så att den personen tycker att den smakar bättre då så tycker jag han eller hon helt klart ska fortsätta med detta men jag hoppas ju att personen ifråga har testat whiskyn utan inblandning av yttre komponenter först för bara genom att gå igenom alla varianter av drickandets ädla konst så kan vi ju hitta just vårt sätt att intaga whisky som vi ju sen ska följa så att vi kan njuta av denna enastående dryck till fullo.

För ett antal år sedan så började Toyota utbilda ledare inom koncernen, vilket innebar att när ett möte och där viktiga avtal skulle skrivas så kom deras representanter dit med den inställningen att det var den första affärsuppgörelsen dom skulle vara med om i livet och också den sista någonsin och det här gjorde att dom var mer öppna, klarsynta och gick in till 100% i varje liten detalj för att se till att denna unika affärsuppgörelse skulle bli företagets bästa någonsin.

Om man skulle kunna klara av att flytta över detta tänk till när man sitter och smuttar på sin whisky så skulle det ju med all sannolikhet innebära en fantastisk upplevelse.
Att tänka att det är den första whiskyn man smakar på i sitt liv och den sista man någonsin kommer att få dricka skulle ju göra att man tog till vara varenda sekund av njutningen, varje detalj och beståndsdel i dofter och smaker och detta skulle nog göra drickandet till en helt ny upplevelse.

Hur vi nu än beter oss när vi intar vår whisky så handlar allting i slutändan om att vi ska dricka den så som vi själva vill och tycker att det smakar bäst oavsett vad bordsgrannen eller alla whiskyexperter säger.

Sláinte bröder och systrar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...