Translate

tisdag 22 oktober 2019

Hyde No 5, 6yo The Áras Cask Single Grain Irish Whiskey



Ett långt namn med lite sjyssta gamla årtal på etiketten, det borde ju locka folk till att köpa och jag undrar om det inte är just så som Hibernia Distiller's tänkt när dom släppt den femte varianten i deras serie Hyde för inte har årtalet 1860 med producenten att göra och Áras Cask har definitivt inga kopplingar med fatet.

Namnet Hyde har whiskyföretaget Hibernia Distiller's (dom är inte något destilleri) tagit från Irlands första president Douglas Hyde och 1860 är hans födelseår och sen så har dom fått idén till Áras Cask från den Irländska presidentens residens Áras an Uachtaráin och så är det med detta.

Den här grainwhiskeyn hade nog faktiskt överlevt ändå utan alla dessa mellan namn för den är rätt trevlig även om det inte är någon som sticker ut nämnvärt. Den är lagrad 6 år på ex Sherry och ex Bourbonfat för att sen i 8 månader fått gosa i ex Burgundi vinfat. Den är inte kylfiltrerad och inte färgsatt och har en muskelstyrka på 46%.

I doften känner man äppelskal, mosade bär, lite parfym och en viss topp av lime. Den känns lite vattnig i början när den kommer in bakom läpparna men sen så märker man en beska av grape, torkade frukter och en lång eftersmak med äppelskal, peppar och lime.



fredag 18 oktober 2019

Dags att börja julpynta på whiskyhyllan


Det börjar ju nu i ganska hög hastighet närma sig jul och då kan det ju vara på tiden att kolla upp en bra whisky att ha hemma under mörka kalla kvällar när inte raggsockorna riktigt räcker till för att hålla kroppen varm.
Buteljeringsföretaget Douglas Laing & Co släpper nu sin årliga julwhisky Big Peat Christmas Edition 2019 Blended Malt Whisky.

Whiskyn är en NAS-variant och innehåller malt från Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen och har en fatstyrka på 53,7% och kommer i butik att kosta runt 600 skr. 

Personligen så kommer jag inte att vänta på Tomten utan införskaffa denna så fort som möjligt och inte för att jag vet hur just denna smakar utan för att jag vet hur bra dom tidigare rökiga julsläppen av Big Peat varit.




tisdag 15 oktober 2019

Ännu en världsdel att lägga till på whiskykartan


Den globala whiskykartan fylls i hela tiden och nu även en av dom sista världsdelarna, Sydamerika. Vid foten av bergskedjan Anderna i den Argentinska regionen Patagonien så ligger det lilla destilleriet La Alazana som startades 2011 av Lila Serenelli som pluggat Brygg och Destilleringsteknik i Skottland och hennes man Nestor. Dom står för Sydamerikas första single malt. Enligt producenten så är destilleriets läge i dalgången vid Anderna enastående för just whisky med rent och kallt vatten och ett klimat som påminner mycket om norra Europa.

Ska bli intressant att se när denna whisky kommer till vår sida av världen.




torsdag 10 oktober 2019

Colorado Straight Bourbon Whiskey



På 1.500 meters höjd i den lilla staden Palisade i staten Colorado så ligger Peach Street Distillers som producerar vodka, gin, brandy, grappa och så whiskey. Deras Colorado Straight Bourbon Whiskey är den dryck jag hade i glaset denna dag och det är den första Bourbon whiskeyn från den staten.
 Whiskeyn är 2-5 år i ålder, den innehåller 60% majs, 20% råg och 20% korn. Den har en muskelstyrka på 46% och är enligt producenten framtagen på Colorados berömda söta majs, Klippiga Bergens fantastiska vatten och så en stor dos gamla hederliga tokigheter.

Det här är verkligen en Bourbon som sticker ut i både doft och smak och man undrar ju om det har att göra med dom där tokigheterna som whiskeymakarna på destilleriet pratat om. I doften som verkligen är ört och kryddrik hittar man även honung och lime och smaken som är långt ifrån en ordinär Bourbon bär på söta majsstoner, örter och fuktigt trä, mörkt bröd, farinsocker och så en syrlig topp innan en lång avslutning tar vid som är lite torr först och sen krämig med chili, söt frukt och ek.

En fascinerande intressant och spännande höghöjds Bourbon.



måndag 7 oktober 2019

John E. Fitzgerald Larceny Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Att hylla gamla för länge sedan hädangångna gubbar som haft någonting med whisky att göra är populärt i branschen och det är väl egentligen inte så konstigt för det är ju så att en bra historia säljer, hur äktheten i den än är skruvad. Hur hög sanningshalten är i berättelsen om John E. Fitzgerald vet jag inte men en sak verkar dom flesta överens om idag och det är att han själv aldrig framställde någon whiskey men däremot hade näsa för god Bourbon. Han var tydligen skattmas, älskade whiskey och fungerade även som någon slags väktare eftersom han var den som hade nycklarna till dom bästa lagerhusen i området och då med andra ord kunde få tag i hur mycket whiskey som helst. (Se nycklarna på flaskans etikett)

Receptet till denna whiskey går tillbaka till 1880-talet då den gick under namnet Old Fitzgerald och har därefter bytt ägare ett antal gånger. Nu ägs varumärket av Heaven Hill Distilleries och är döpt till Larceny och produceras på Bernheim Distillery i Louisville / Kentucky. Larceny är ett ord som betyder "att ta någonting från någon annan för egen del" och det har väl antagligen att göra med gubben Fitzgerald som verkade haft lite svårt med att hålla fingrarna borta från whiskeyfaten han ansvarade för.

Whiskeyn är en så kallad Wheated Bourbon, vilket innebär att den största procenten i drycken förutom majs är just vete och fördelningen i whiskeyn är 75% majs, 20% vete och 5% korn.

Man känner att detta är en Bourbon på doften, banan och nötter, sötma med karamelltoner och med en fyllig smak som möblerar hela utrymmet i gomen, honung och karamell och örtrik och lite pepprig i den långa eftersmaken.

En riktigt bra whiskey med en muskelstyrka på 46% och som just nu går att få tag på här hemma för 549 kr i Bolagets beställningssortiment.




söndag 6 oktober 2019

Whiskyprovning hos SPF Vällingby, lördagen den 5 oktober 2019



Denna eftermiddag så samlades vi i SPF:s lokal i Vällingby för att tillsammans avhandla temat Blended Whisky. Vi hade tre klassiska whisky, en relativt ny och en som precis kommit ut på marknaden. 

I tur och ordning så gick vi igenom Teacher's Highland Cream Blended som ju är en whisky som nu har hängt med sen den senare delen av 1800-talet. Vi fortsatte med märket som är skottarnas egen favorit The Famous Grouse 12yo Gold Reserve som är ett klassiskt märke även om just denna variant är av något nyare slag. Världens första trippel malt, Monkey Shoulder Blended Malt som endast innehåller malt whisky från Glenfiddich, Balvenie och Kininvie i sin blandning och sen så fortsatte vi på ämnet blended malt och även klassiska märken med Johnnie Walker Green Label 15yo Blended Malt för att sen avsluta allting med den rökiga For Peat's Sake Blended Whisky som ju är företaget Angus Dundee Distillers hyllning till den överambitiösa destilleriarbetaren Mr Peat.

Efter heta diskussioner så tyckte jag väl att dom flesta lutade åt Monkey Shoulder som den klart lysande med Famous 12-åriga variant som god tvåa men ingen av dom fem whisky som fanns i glasen gjorde någon besviken.








fredag 4 oktober 2019

For Peat's Sake Blended Scotch Whisky



Whiskyföretaget med det skotskt klingande namnet Angus Dundee Distiller's har hållit på med whisky i över 60 år nu, dom äger destillerierna Tomintoul och Glencadam och har nu precis släppt whiskyn For Peat's Sake Blended Scotch Whisky som är en rökig blend med en styrka på 40%.

Doften är luftigt rökig med lite fruktiga toner och en syrlig klick av citrusskal på toppen, körsbär och något parfymig.
Torr och gräsig rökighet i smaken, vanilj och farinsocker och en pepprig avslutning.

Med några droppar vatten så försvann den mesta röken i doften och syrligheten tog istället ett kliv framåt och rökigheten i smaken blev mjukt bomullslik, lite torr och med smörkola som avslutning.

Jag tyckte denna var mycket trevlig även om jag hade önskat att den var lite tuffare och modigare men eftersom priset just nu på Bolaget ligger på enbart 229 kronor så är den verkligen prisvärd.


Historien bakom namnet på denna är rätt kul också, den handlar om den gamla destilleriarbetaren Mr Peat som i många år jobbade på företaget och som en dag i sin arbetsiver hade öst in alldeles för mycket torv i Kölnan vilket medförde en rökutveckling av guds nåde och som gjorde att chefen utbrast:
-For Peat's Sake!!
Efteråt så upptäcktes det ju dock att detta gav whiskyn en extraordinär rökighet och därav denna hyllning av den dedikerade arbetaren Mr Peat. Att "peat" också är ett ord som i whiskyvärlden står för rökighet är ju en rolig tillfällighet.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...