Translate

måndag 7 oktober 2019

John E. Fitzgerald Larceny Kentucky Straight Bourbon WhiskeyAtt hylla gamla för länge sedan hädangångna gubbar som haft någonting med whisky att göra är populärt i branschen och det är väl egentligen inte så konstigt för det är ju så att en bra historia säljer, hur äktheten i den än är skruvad. Hur hög sanningshalten är i berättelsen om John E. Fitzgerald vet jag inte men en sak verkar dom flesta överens om idag och det är att han själv aldrig framställde någon whiskey men däremot hade näsa för god Bourbon. Han var tydligen skattmas, älskade whiskey och fungerade även som någon slags väktare eftersom han var den som hade nycklarna till dom bästa lagerhusen i området och då med andra ord kunde få tag i hur mycket whiskey som helst. (Se nycklarna på flaskans etikett)

Receptet till denna whiskey går tillbaka till 1880-talet då den gick under namnet Old Fitzgerald och har därefter bytt ägare ett antal gånger. Nu ägs varumärket av Heaven Hill Distilleries och är döpt till Larceny och produceras på Bernheim Distillery i Louisville / Kentucky. Larceny är ett ord som betyder "att ta någonting från någon annan för egen del" och det har väl antagligen att göra med gubben Fitzgerald som verkade haft lite svårt med att hålla fingrarna borta från whiskeyfaten han ansvarade för.

Whiskeyn är en så kallad Wheated Bourbon, vilket innebär att den största procenten i drycken förutom majs är just vete och fördelningen i whiskeyn är 75% majs, 20% vete och 5% korn.

Man känner att detta är en Bourbon på doften, banan och nötter, sötma med karamelltoner och med en fyllig smak som möblerar hela utrymmet i gomen, honung och karamell och örtrik och lite pepprig i den långa eftersmaken.

En riktigt bra whiskey med en muskelstyrka på 46% och som just nu går att få tag på här hemma för 549 kr i Bolagets beställningssortiment.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...