Translate

fredag 4 oktober 2019

For Peat's Sake Blended Scotch Whisky



Whiskyföretaget med det skotskt klingande namnet Angus Dundee Distiller's har hållit på med whisky i över 60 år nu, dom äger destillerierna Tomintoul och Glencadam och har nu precis släppt whiskyn For Peat's Sake Blended Scotch Whisky som är en rökig blend med en styrka på 40%.

Doften är luftigt rökig med lite fruktiga toner och en syrlig klick av citrusskal på toppen, körsbär och något parfymig.
Torr och gräsig rökighet i smaken, vanilj och farinsocker och en pepprig avslutning.

Med några droppar vatten så försvann den mesta röken i doften och syrligheten tog istället ett kliv framåt och rökigheten i smaken blev mjukt bomullslik, lite torr och med smörkola som avslutning.

Jag tyckte denna var mycket trevlig även om jag hade önskat att den var lite tuffare och modigare men eftersom priset just nu på Bolaget ligger på enbart 229 kronor så är den verkligen prisvärd.


Historien bakom namnet på denna är rätt kul också, den handlar om den gamla destilleriarbetaren Mr Peat som i många år jobbade på företaget och som en dag i sin arbetsiver hade öst in alldeles för mycket torv i Kölnan vilket medförde en rökutveckling av guds nåde och som gjorde att chefen utbrast:
-For Peat's Sake!!
Efteråt så upptäcktes det ju dock att detta gav whiskyn en extraordinär rökighet och därav denna hyllning av den dedikerade arbetaren Mr Peat. Att "peat" också är ett ord som i whiskyvärlden står för rökighet är ju en rolig tillfällighet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...