Translate

tisdag 19 juli 2022

Edradour 10yo Highland Single Malt Whisky

 

Edradour Distillery har ju i många år levt mycket på att dom är Skottlands minsta destilleri, det har varit en grej för turister (intresserade av whisky eller inte) att besöka stället och dom har sen 1825 gjort whisky på ungefär samma sätt. Med tanke på att det dom senaste åren fötts en hel del nya destillerier så är jag osäker på om dom fortfarande är landets minsta destilleri men på etiketterna på deras flaskor (dom har i nuläget ca 25 olika sorters whisky) så står det fortfarande så.



Den här 10-åringen har en doft som känns mycket äldre än så. Det är ett härligt djup som kommer in i näsan med mörk sirap, övermogen frukt, farinsocker och honung.

I smaken så känns den också äldre än 10 år och dessutom starkare än dom 40% den håller. Fuktig ek följs av en liten sträv känsla, någon rök och en hel del Bourbon, örter och så en liten bitter ton på slutet som känns lite som att tugga på apelsinskal.

Denna whisky finns för närvarande på Bolagets beställningssortiment för 549 skr på Artnr: 86247.




torsdag 14 juli 2022

A.D. Rattray - Linkwood 2010 Cask Strength Speyside Single Malt Whisky

 

Det som först slog mig var när jag hällde upp den här whiskyn eftersom den var nästintill färglös, det andra som slog mig var när jag läst att den höll en styrka på 60,7% vilket ju är rätt tufft.

Whiskyn har producerats på Linkwood Distillery i norra Speyside-regionen för att därefter tagits hand om av det oberoende buteljeringsföretaget A.D. Rattray, lagrats i Bourbon Hogshead i 10 år och lagts på flaska år 2020.

För att vara så stark så är den förvånande mild i doften, Det är mycket sommar här med gröna äpplen, gräs och torrt trä. Det är först efter en stund som det bakifrån kommer en del stickiga toner som faktiskt fick mig att rygga tillbaka lite och nysa.

Väldigt söt och sträv i smaken och en beska som följs av en tung stark våg som fyller hela munhålan och som nästan har en bedövande effekt.

Med några droppar vatten så fick den en lite syrligare ton i doften och blev fantastiskt mjuk och behaglig i smaken. Väldigt söt med toner av torrt gräs och sommarblomster, någon vanilj, chili och ljust bröd.

En riktigt bra whisky som jag tyckte behövde lite vatten för att man skulle få känna av dess kvalitet ordentligt.



onsdag 13 juli 2022

Tomatin 18yo Oloroso Sherry Cask Finish Highland Single Malt Whisky

 

Den här 18-åringen från Tomatin Distillery med en styrka på 46% har fått en slutlagring på Oloroso Sherryfat, vilka fat den legat i den störts adelen av tiden framgår inte men personligen så gissar jag på ex Bourbonfat.




Doften på denna är riktigt najs, det är som att stoppa näsan i en nyöppnad förpackning med russin, det finns toner av mörk sirap och lite apelsin och så skal av gröna äpplen.

Russinen är kvar i smaken men lite mer tillbakadragna. Några citrustoner visar sig här i en mix med peppar och tropiska frukter och avslutningsvis en lång bred eftersmak som man kunde suga på ett tag.

Riktigt bra whisky som just nu kan införskaffas på Bolaget för 939 skr på Artnr: 76563.






fredag 8 juli 2022

Tamnavulin Vintage 2000 Speyside Single Malt Whisky

 

Hittade ett par samples från i vintras på en av mina hyllor och tänkte nu engagera mig i denna Tamnavulin Vintage 2000 som släpptes hösten 2021 i ett antal av endast 199 flaskor. Den här whiskyn har fått mogna i vad som tillverkaren säger en speciell samling av First Fill Bourbonfat (vad som är så speciellt med dessa fat framgår givetvis inte) och dessutom 30 år gamla Oloroso, Matusalem och Amoroso Sherryfat i 18 år för att sen buteljerats med en styrka på 45%.


Den är väldigt fruktig i doften med honung, skal från gröna äpplen och en liten ton av kanel.
Äpple och kanel har en mer framträdande roll i smaken med lite vanilj, brynt smör och mjuk kola.
Lite pepprig och varm eftersmak.

En riktigt bra whisky som tyvärr i skrivandets stund är slut här i Sverige men som prismässigt ligger runt 1.500 skr om man skulle hitta någon butelj någon annanstans.




tisdag 5 juli 2022

Framgångsrika busar och olyckliga hedersmän under förbudstiden

 


När staten torrlade USA 1920 så fortsatte Skottar och Irländare att olagligt förse dom törstiga invånarna med alkohol så att det faktiskt dracks mer under dom 13 år som förbudstiden varade än både innan och efter.

Njaee, det var ju inte riktigt så. Det där med smugglingen alltså.

Irländarna respekterade faktiskt dom regler som gällde och slutade med att skeppa över sin whisky medan Skottarna tog chansen att sälja sin whisky till mindre respektabla handlare i Kanada som sen smugglade deras whisky över gränsen till USA.

Amerikanarna som innan förbudstiden druckit mer Irländsk whisky än Skotsk hade nu inte så mycket att välja på och här tog dom illegala producenterna chansen att få en del av den kakan så dom döpte om sin Moonshine-whisky till Irish Whiskey och det gjorde ju att dom som gillade whisky aldrig mer ville dricka Irländsk whisky.

När förbudstiden var över så styrde Skottarna så gott som allt som hade med importerad whisky att göra och Irländarna fick som tack för att dom agerat hedersmän under 13 år mer eller mindre börja om från början.





Beer & Whiskey Festival on Tour - Motala

 


På lördag så blir det ett spännande och intressant evenemang i Motala Stadspark med start klockan 13. 
Jag kommer givetvis att vara en av besökarna och hoppas på att få smaka en hel del spännande och intressanta drycker.




tisdag 14 juni 2022

National Bourbon Day - 14 juni 2022

 

Idag den 14 juni så är det den Nationella Bourbon-dagen i USA och det tycker väl jag att vi kan uppmärksamma här hemma också. Bourbon är ju den överlägset vanligaste och mest köpta varianten av whisky från USA och på 60-talet så fick den också epitetet The Official Spirit of United States.




Många tänker Bourbon så fort man nämner amerikansk whisky utan att kanske veta att det faktiskt produceras sex varianter till av whisky i landet och dessutom är inte Bourbon den whisky som först började göras i USA, vilket många (även amerikanarna själva) tror. Råg whisky är den variant som invandrade Holländare och Tyskar började att producera i landet (nej, Skottar och Irländare var inte dom första att framställa whisky där) och det var Pennsylvania som då var whiskystaten nr 1.

i mitten av 1800-talet då Kentucky hade tagit över som whiskystat så fanns det en herre vid namn Jacob Spears som anses vara den som myntade namnet Bourbon Whiskey. Han ville att whiskyn som gjordes i Bourbon County skulle få ett eget namn och på den tiden så fick whisky som gjordes utanför detta county inte heller kallas Bourbon.

Bourbon whisky hade under 1800-talet fått en större marknad även om råg whiskyn fortfarande var störst men när förbudstiden var över 1933 så brydde sig whiskydrickarna i landet inte om råg whisky längre utan den dog så gott som ut på bara ett ögonblick och sedan dess så har Bourbon varit störst i landet och Jim Beam den överlägset mest köpta Bourbon whiskyn i världen.

Numera så får man dessutom göra Bourbon utanför Bourbon County och Kentucky, bara man håller sig inom landets gränser så går det bra.

Nog tjatat om detta. Vad har jag i glaset då för att fira National Bourbon Day?

Jo det blev en Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon som jag tycker är en enastående representant och en perfekt whisky att skåla för denna majsbaserade variant.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...