Translate

tisdag 14 juni 2022

National Bourbon Day - 14 juni 2022

 

Idag den 14 juni så är det den Nationella Bourbon-dagen i USA och det tycker väl jag att vi kan uppmärksamma här hemma också. Bourbon är ju den överlägset vanligaste och mest köpta varianten av whisky från USA och på 60-talet så fick den också epitetet The Official Spirit of United States.
Många tänker Bourbon så fort man nämner amerikansk whisky utan att kanske veta att det faktiskt produceras sex varianter till av whisky i landet och dessutom är inte Bourbon den whisky som först började göras i USA, vilket många (även amerikanarna själva) tror. Råg whisky är den variant som invandrade Holländare och Tyskar började att producera i landet (nej, Skottar och Irländare var inte dom första att framställa whisky där) och det var Pennsylvania som då var whiskystaten nr 1.

i mitten av 1800-talet då Kentucky hade tagit över som whiskystat så fanns det en herre vid namn Jacob Spears som anses vara den som myntade namnet Bourbon Whiskey. Han ville att whiskyn som gjordes i Bourbon County skulle få ett eget namn och på den tiden så fick whisky som gjordes utanför detta county inte heller kallas Bourbon.

Bourbon whisky hade under 1800-talet fått en större marknad även om råg whiskyn fortfarande var störst men när förbudstiden var över 1933 så brydde sig whiskydrickarna i landet inte om råg whisky längre utan den dog så gott som ut på bara ett ögonblick och sedan dess så har Bourbon varit störst i landet och Jim Beam den överlägset mest köpta Bourbon whiskyn i världen.

Numera så får man dessutom göra Bourbon utanför Bourbon County och Kentucky, bara man håller sig inom landets gränser så går det bra.

Nog tjatat om detta. Vad har jag i glaset då för att fira National Bourbon Day?

Jo det blev en Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon som jag tycker är en enastående representant och en perfekt whisky att skåla för denna majsbaserade variant.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...