Translate

tisdag 19 maj 2020

Kvällens fynd, en naken ripa

Nu när vi har det som vi har det här hemma och bor på en byggarbetsplats och jag inte bara kan gå in i mitt whiskyrum och hämta det jag vill ha så blir det ju något av ett lotteri eftersom jag inte vet vad jag kommer ut med oavsett vad jag hoppats på.

Nu tog jag och grävde lite i blindo under all inplastad röra, kände en flaskhals och tog tag i den.
Denna gång så blev det Famous lättklädda variant The Naked Grouse Blended Malt vilket jag tyckte var roligt för den har jag inte smakat sen förra sommaren.

Den här tycker jag är riktigt prisvärd och bra mycket bättre än den vanliga The Famous Grouse Blended. Man får direkt en känsla av ekfat i doften, torkad frukt och en anings rök. Smaken bär på choklad, frukt och en del kryddor.

40% i styrka och 315 skr på Bolaget. Denna är värd varje krona.




torsdag 14 maj 2020

Blended Whisky


En sak som man märker ganska ofta när man umgås med människor och pratar whisky är att Blended oftast anses vara en sämre variant av whisky vilket jag personligen tycker är väldigt tråkigt och en åsikt som jag anser vara felaktig.

Blended är världens mest sålda whiskyvariant och skapades i mitten av 1800-talet för att den var billigare att framställa, den tilltalade fler människor och den gjorde dessutom att dom som inte hade ett destilleri ändå kunde göra sin whisky och sälja under eget namn.

En Blended Whisky är ju vanligtvis lättare och mjukare i smaken och därmed mer lättillgänglig för smaklökarna än tex den lite tuffare Single Malten, den är billigare att framställa och då också billigare att inhandla vilket fört med sig att den varianten blivit något av en folklig whisky.

Så vad är då en Blended Whisky?
Det finns tre huvudtyper: Blended, Blended Malt och Blended Grain men sen så kan man ju lika gärna göra en Blended Rye och det finns några såna varianter i USA men dom innehåller oftast inte enbart råg utan även några % av andra grödor och där kallas varianten helt enkelt American Blend.

Blended Scotch Whisky: 
90% av all whisky som säljs och köps i världen är av denna variant. Innehållet rör sig oftast om 70-80% Grain Whisky och resterande % två och oftast flera olika sorter av Malt Whisky från olika destillerier. Ballantines har tex runt 50 olika sorter av Malt Whisky i sina produkter. Man kan ju göra en Blended Whisky med Malt Whisky från olika delar av världen men en sådan får inte gå under namnet Blended Scotch utan enbart Blended. Några framstående märken i kategorin Blended är Johnnie Walker, Ballantines, Teacher's, Chivas Regal, Dewar's, Famous Grouse, Grant's och Highland Queen.

Blended Malt:
Denna variant kallades förut Vatted Malt eller Pure Malt och innehåller en blandning av enbart Malt Whisky och är lite tyngre och maffigare än den vanliga Blended Whiskyn. Två enligt mig riktigt bra av denna variant är Monkey Shoulder Speyside Blended Malt och Johnnie Walker 15yo Green Label Blended Malt.

Blended Grain:
En inte så vanlig variant och som då enbart har olika sorters Grain Whisky i blandningen. En som jag tycker är riktigt bra är Grant's Elementary 8yo Oxygen Blended Grain.

Även om det är billigare att framställa en Blended Whisky så är det ju definitivt inte lättare för den som kallas Master Blender och som har ansvaret för proceduren. Oftast är det recept som är över 100 år gamla som ska följas och whiskyn ska ju om möjligt smaka likadant år efter år och då handlar det ju inte bara om den blandningen dom gör själva utan Grain och Malt Whiskyn som ingår i den måste ju också kontrolleras så dessa håller samma kvalitet år efter år och även att dom fat som den whiskyn ligger på gör detta.

Är det så att något destilleri lägger ner eller ändra sin whiskyportfölj så måste ju Blendedföretagen som använder sig av deras produkter också göra detta och det innebär ju att det blir svårt att hålla samma doft och smak.

I mitten av 1800-talet när Irländaren Aeneas Coffey tagit patent på Kolonnbrännaren som gjorde destillation både enklare och billigare och samtidigt lagen om att blanda Grain och Malt Whisky upphörde så var det en man som hette Andrew Usher som på allvar började blanda whisky och han kallas idag för The father of Blend.

Efter Usher så följde Johnnie Walker, George Ballantines och Chivas Brothers och Blended Whiskyn har sedan dess varit storsäljaren i whiskyvärlden och hade det inte varit för Blendedindustrin så skulle vi idag inte ha så rolig Malt Whisky att dricka.



torsdag 7 maj 2020

Old Pulteney 12yo Highland Single Malt Whisky


En Saltstänkt sjöbuse

Efter en del grävande i blindo i den inplastade röran i mitt whiskyutrymme så fick mina fingrar tag i en flaska vilket visade sig vara Old Pulteney's klassiska 12-åring.

Old Pulteney Distillery som gjort whisky sen 1826 är beläget i den lilla fiskarstaden Wick på den skotska östkusten är kända för att ha värmt mången frusen fiskare som kommit hem efter några dygn ute på havet men också för att producera den saltaste whiskyn i Skottland beroende på att deras whisky utsätts för den vindpinade havsluften från Nordsjön under lagringen.

Doften bär på honung, vanilj och torrt trä och visst känner man robusta salta toner av Nordsjön i smaken men också nötter, choklad, honung och citrus.

Den har en muskelstyrka på 40% men känns tuffare och har legat på ex Bourbonfat.

Jag gillar den här skarpt och den kommer att bli min balkongwhisky nu ett tag framöver.



fredag 1 maj 2020

Whiskyfiske


Vi är ju mitt uppe i ett stambyte här hemma vilket innebär att vi är utan vatten, toalett och dusch i ett par veckor.
Ett av dom utrymmen som är drabbade är mitt whiskyrum som numera mera ser ut som en inplastad loppis än något behagligt ställe där man sitter och tar sig något gott att dricka.

Hyllorna gapar tomma och flaskorna står under plast och bråte så ska jag få mig en whisky denna helg så blir det att sticka ner armen i någon glipa och hoppas på det bästa.
Det blir ju lite fiskdamm över det hela där jag då givetvis hoppas på vinst varje gång.



torsdag 16 april 2020

Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt Whisky



"Kungens egen whisky"

Destilleriet Brackla är defintivt inte ett av Skottlands kändaste men det är däremot ett av dom äldsta och som har producerat whisky ända sedan Captain William Fraser startade allting 1812 på ägorna Cawdor Estate i Speyside-regionen. 

1835 så gav den dåvarande Kung William IV destilleriet kunglig status och därmed blev Brackla det första destilleriet i Skottland som fick använda sig av titeln Royal och efter det så fick dom namnet The King's Own Whisky.

I mitt glas så har jag Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt som för tillfället är lite svår att få tag på här hemma men som kostar runt 550 skr om man skulle hitta den ute i tax-free världen.

Den har en doft av honung är lätt fruktig med blomster och med någon ton av chokladboll och dammig grusväg. Den dammiga grusvägen är då inte i negativ mening utan en ganska intressant känsla bara.
Den är lätt i smaken, mjuk och lite kryddig, någon känsla av torkad frukt och Sherry med en liten toffee ton och en relativt kort eftersmak.

Med några droppar vatten så höjs sötman och honungstonen i doften och den får en trevlig smak av äppelskal som inte fanns där innan. Eftersmaken blir dock lite lidande och känns vattnig och smaklös.

En trevlig och väldigt komplex vardagswhisky som jag tyvärr sällan plockar fram, det får väl bli ändring på det och ber härmed mina vänner att påminna mig vid nästa besök.

Whiskyn är lagrad på ex Sherryfat (Oloroso) och har en styrka på 40%.




lördag 11 april 2020

Påskaftonswhisky



Ja, efter att ha avnjutit en lunch i solen bestående av sill och potatis, lite socialisering med Martin och Peter och en påskmiddag med fru och smörgåstårta så valde jag kvällen till ära en Svea Oak Deluxe Svensk Blended Whisky från Bergslagen Whisky och som innehåller 80% grainwhisky från Skottland och 20% maltwhisky från Grythyttan Whisky (som ju inte finns med oss längre). Frukt och rök i en riktigt spännande kombination.

Glad Påsk på er!



fredag 10 april 2020

Långfredagswhisky



I Norden så blev Långfredagen en helgdag på 1600-talet och om vi nu ska gå så långt tillbaka i tiden så hamnar ju mina tankar direkt på världens äldsta licensierade whisky destilleri Old Bushmills Distillery på Nordirland som faktiskt haft sina spritpannor igång sen 1608.

Denna ålderdomliga dag och destilleri ärar jag då givetvis med en Bushmills 10yo Single Malt Irish Whiskey som ju känns som en utmärkt aptitretare till Påskafton.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...