Translate

torsdag 16 april 2020

Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt Whisky"Kungens egen whisky"

Destilleriet Brackla är defintivt inte ett av Skottlands kändaste men det är däremot ett av dom äldsta och som har producerat whisky ända sedan Captain William Fraser startade allting 1812 på ägorna Cawdor Estate i Speyside-regionen. 

1835 så gav den dåvarande Kung William IV destilleriet kunglig status och därmed blev Brackla det första destilleriet i Skottland som fick använda sig av titeln Royal och efter det så fick dom namnet The King's Own Whisky.

I mitt glas så har jag Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt som för tillfället är lite svår att få tag på här hemma men som kostar runt 550 skr om man skulle hitta den ute i tax-free världen.

Den har en doft av honung är lätt fruktig med blomster och med någon ton av chokladboll och dammig grusväg. Den dammiga grusvägen är då inte i negativ mening utan en ganska intressant känsla bara.
Den är lätt i smaken, mjuk och lite kryddig, någon känsla av torkad frukt och Sherry med en liten toffee ton och en relativt kort eftersmak.

Med några droppar vatten så höjs sötman och honungstonen i doften och den får en trevlig smak av äppelskal som inte fanns där innan. Eftersmaken blir dock lite lidande och känns vattnig och smaklös.

En trevlig och väldigt komplex vardagswhisky som jag tyvärr sällan plockar fram, det får väl bli ändring på det och ber härmed mina vänner att påminna mig vid nästa besök.

Whiskyn är lagrad på ex Sherryfat (Oloroso) och har en styrka på 40%.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...