Translate

torsdag 14 maj 2020

Blended Whisky


En sak som man märker ganska ofta när man umgås med människor och pratar whisky är att Blended oftast anses vara en sämre variant av whisky vilket jag personligen tycker är väldigt tråkigt och en åsikt som jag anser vara felaktig.

Blended är världens mest sålda whiskyvariant och skapades i mitten av 1800-talet för att den var billigare att framställa, den tilltalade fler människor och den gjorde dessutom att dom som inte hade ett destilleri ändå kunde göra sin whisky och sälja under eget namn.

En Blended Whisky är ju vanligtvis lättare och mjukare i smaken och därmed mer lättillgänglig för smaklökarna än tex den lite tuffare Single Malten, den är billigare att framställa och då också billigare att inhandla vilket fört med sig att den varianten blivit något av en folklig whisky.

Så vad är då en Blended Whisky?
Det finns tre huvudtyper: Blended, Blended Malt och Blended Grain men sen så kan man ju lika gärna göra en Blended Rye och det finns några såna varianter i USA men dom innehåller oftast inte enbart råg utan även några % av andra grödor och där kallas varianten helt enkelt American Blend.

Blended Scotch Whisky: 
90% av all whisky som säljs och köps i världen är av denna variant. Innehållet rör sig oftast om 70-80% Grain Whisky och resterande % två och oftast flera olika sorter av Malt Whisky från olika destillerier. Ballantines har tex runt 50 olika sorter av Malt Whisky i sina produkter. Man kan ju göra en Blended Whisky med Malt Whisky från olika delar av världen men en sådan får inte gå under namnet Blended Scotch utan enbart Blended. Några framstående märken i kategorin Blended är Johnnie Walker, Ballantines, Teacher's, Chivas Regal, Dewar's, Famous Grouse, Grant's och Highland Queen.

Blended Malt:
Denna variant kallades förut Vatted Malt eller Pure Malt och innehåller en blandning av enbart Malt Whisky och är lite tyngre och maffigare än den vanliga Blended Whiskyn. Två enligt mig riktigt bra av denna variant är Monkey Shoulder Speyside Blended Malt och Johnnie Walker 15yo Green Label Blended Malt.

Blended Grain:
En inte så vanlig variant och som då enbart har olika sorters Grain Whisky i blandningen. En som jag tycker är riktigt bra är Grant's Elementary 8yo Oxygen Blended Grain.

Även om det är billigare att framställa en Blended Whisky så är det ju definitivt inte lättare för den som kallas Master Blender och som har ansvaret för proceduren. Oftast är det recept som är över 100 år gamla som ska följas och whiskyn ska ju om möjligt smaka likadant år efter år och då handlar det ju inte bara om den blandningen dom gör själva utan Grain och Malt Whiskyn som ingår i den måste ju också kontrolleras så dessa håller samma kvalitet år efter år och även att dom fat som den whiskyn ligger på gör detta.

Är det så att något destilleri lägger ner eller ändra sin whiskyportfölj så måste ju Blendedföretagen som använder sig av deras produkter också göra detta och det innebär ju att det blir svårt att hålla samma doft och smak.

I mitten av 1800-talet när Irländaren Aeneas Coffey tagit patent på Kolonnbrännaren som gjorde destillation både enklare och billigare och samtidigt lagen om att blanda Grain och Malt Whisky upphörde så var det en man som hette Andrew Usher som på allvar började blanda whisky och han kallas idag för The father of Blend.

Efter Usher så följde Johnnie Walker, George Ballantines och Chivas Brothers och Blended Whiskyn har sedan dess varit storsäljaren i whiskyvärlden och hade det inte varit för Blendedindustrin så skulle vi idag inte ha så rolig Malt Whisky att dricka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...