Translate

måndag 17 juni 2019

Heaven Hill Old Style Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Destilleriet Heaven Hill Bernheim i Louisville / Kentucky är det största familjeägda destilleriet i USA och namnet kommer inte ifrån området eller hur destilleriet är beläget som man kan tro utan från William Heavenhill som grundade företaget 1935.

Destilleriet producerar ett antal olika varianter av whiskey och den som jag denna dag hade i glaset var Heaven Hill Old Style Kentucky Straight Bourbon.

Doft av trä, honung och vanilj, lite spretig i mitten som sen avslutas med små toner av apelsin och en liten känsla av marsipan.
Syrligt fräsch och frisk i början av smaken med bra sötma av honung och vanilj, torr och pepprig avslutning och sen efter en stund, precis innan smakerna försvinner så dyker den där intressanta känslan av marsipan upp igen som man kunde förnimma i doften.

Enligt uppgift så ligger åldern på runt 4 år och den har en muskelstyrka på 40% och den här riktigt sjyssta Amerikanaren får bli min Balkongwhiskey någon tid framöver.



torsdag 13 juni 2019

Kim Jong-Un släpper whisky


Nordkoreas första whisky kommer att släppas senare i år och den produceras i regionen Samilpo och har då också fått namnet Samilpo Whisky.

Den här informationen kom ut genom den Kinesiskt baserade resebyrån Young Pioneer Tours som arrangerar resor till Nordkorea och dom säger sig också ha fått smaka på den första satsen av whiskyn och säger att den är väldigt lik Johnnie Walker som också är den populäraste whiskyn i landet.
Både flaskans och etikettens design är ju också en så gott som kopia av den Skotska whiskyn (se bild nedan).

Whiskyn kommer att ges ut i tre varianter, en Red och en Black med en styrka på 40% och så en lite tuffare på 45%.
Vad producenten använt sig av för råvaror, fat och hur gammal whiskyn är hålls hemligt, däremot så säger dom att dom blandat i 15 olika sorters aminosyror som ska främja leverskador och minska risken för alkoholberoende.

Personligen så undrar jag om dom helt enkelt inte bara tagit Johnnie Walker och sen mixtrat lite med den whiskyn för allting runtomkring detta känns lite underligt.


Informationen har tagits från ScotchWhisky.com


måndag 10 juni 2019

Ny Balkongwhisky 2019-06-10


Efter att ha haft lite besök här i helgen och då även på balkongen så blev det nödvändigt att idag byta till en ny Balkongwhisky.
Från och med nu så är det High West Double Rye Whiskey från Utah som är mitt sällskap därute.
En riktigt sjysst mjuk tuffing som ska bli trevligt att prata med någon kväll framöver.




fredag 7 juni 2019

Whiskyprovning för 200.000 kr biljetten


Japanaren Ichiro Akuto drev med sin familj destilleriet Hanuy i utkanten av Tokyo och när destilleriet lades i malpåse år 2000 så lyckades Ichiro få med sig 400 fat som han använde som grund när han 2004 öppnade sitt egna destilleri Chichubu.
Ichiro stoppade om en del av whiskyn som nu var mellan 4 och 24 år i ålder i nya oanvända fat, konjak och romfat och lät den ligga där och gosa 6 månader och upp till 2 år till och mellan åren 2005-2008 så gavs whiskyn ut i 54 flaskor i en design av en kortlek med 52 spelkort och två jokrar.

Dessa flaskor såldes ganska billigt och försvann från marknaden relativt fort eftersom whiskyn helt enkelt var så förbannat bra men den svenska whiskyentusiasten och samlaren Pye Palm har under flera år av resor ute i världen och framförallt Japan lyckats att få tag i hela samlingen och tänker nu dela med sig av den och hålla en exklusiv provning i Göteborg den 1-3 november 2019 då man ska få gå igenom alla 54 flaskor för den nätta summan av 200.000 riksdaler.

Den Belgiska experten på Japansk whisky Stefan van Eycken kommer att leda provningen och han säger:
-Ichiro's Malt Card Series är en av dom mest ikoniska samlingar i whiskyvärlden och det här kommer att vara andra gången som en provning hålls med alla 54 varianter. Det är originaletiketter på flaskorna som dessutom är signerade var för sig av Ichiro Akuto.
En komplett samling såldes 2017 på Sotheby's i London för 455.000 dollar.

Om man nu köper en biljett så ingår även en middag på Michelinrestaurangen Upper House Dining och så ett medlemskap i klubben Monochrome Joker Club, en klubb som har skapats för dom som har smakat på alla 54 whiskys i denna serie.

Så det är väl bara att jobba lite extra i sommar och sen öppna plånboken för en liten whiskyprovning till hösten.




Delar av texten är saxat från Whiskyspot


torsdag 6 juni 2019

Bakongwhisky 2019-06-06


Sådär lagom till Nationaldagen så byttes Balkongwhiskyn ut och nu är det en Grant's Sherry Cask Finish Blended som står därute som sällskap, en riktigt bra whisky med en sjysst Sherrysötma, vanilj och blomster och med en najs torr avslutning.
Mycket trevlig och ett par snäpp mer spännande en den vanliga varianten.





torsdag 30 maj 2019

Light-Whisky


Allt som man stoppar i sig ska ju vara light i dessa dagar och det var ju bara en tidsfråga innan någon skulle komma fram med en Light-Whisky.
Nu presenterar företaget Whyte & Mackay sin whisky Whyte & Mackay Light som är destillerad på Korn och en blandning av diverse andra grödor (Det rör sig alltså om en Grainwhisky) lagrad på ex Sherry och ex Bourbonfat och med en alkoholhalt på 21,5%.

Nu är ju saken den att det finns tre regler som man måste följa för att drycken man producerar ska få kallas whisky:
Först av allt så måste drickat lagras på fat av ek och sen så måste lagringstiden vara minst tre år och så långt så funkar ju allt som det ska men sen blir det problem för den tredje regeln säger nämligen att destillatet måste ha en alkoholhalt på minst 40% och det är ju dubbelt upp mot den här nya lightdrickan.

Whyte & Mackay får alltså inte kalla denna produkt whisky utan namnger den istället som Spirit Drink.
Spritdrycken beskrivs som rik, jämn och mild med en liten rökig ton och som passar alldeles utmärkt som den är eller med is.

Whyte & Mackay säger att det här är nödvändigt med tanke på att det blir fler och fler konsumenter som vill ha lägre alkoholhalt i sina drycker eller ingen alls.

Personligen så tycker jag väl att om man nu vill dricka whisky så dricker man whisky som är producerad för att vara och heta whisky och om man man nu vill ha denna svagare variant så hoppas jag att man inte tror att man dricker en svagare whisky utan helt enkelt lättsprit.




tisdag 28 maj 2019

Jag och Johnnie Röd på semester


Tillbringade ju förra veckan i den lilla byn Kokkari som ligger på den norra sidan av ön Samos i den Grekiska övärlden och när jag har semester så vill jag gärna ha en whisky som sällskap, oavsett om det är på hemmaplan eller om jag skulle befinna mig någon annanstans.

Denna gång hade jag inte med mig någon dryck utan bestämde mig för att köpa en flaska på plats och eftersom jag och min fru under ett antal år nu tillbringat våran lediga tid just i Kokkari så visste jag vad jag hade för alternativ, det finns helt enkelt inte mer än ett par whiskys att välja mellan i dom två butiker som finns på orten.

Jack Daniels Old No 7, Cutty Sark, J&B och givetvis Johnnie Walker Red som ju som nr 1 på världens försäljningslistor självklart ska finnas vart i världen man än sätter ned sin fot.

Det blev Johnnie Walker Red Label Blended Whisky för att det är en whisky som faktiskt är mycket trevlig, den är ett gott sällskap att sitta tillsammans med och fundera över saker och ting efter en dag på stranden, i bergen eller vart man nu befunnit sig under dagens timmar.
Denna klassiska blend som producerats sen 1909 är riktigt bra naturell med bra lite torr sötma och snälla mjuka vanijtoner och en najs pepprig avslutning men som passar även utmärkt med två isbitar i.
Denna kallas för Johnnie Walkers minst exklusiva whisky och det tycker jag är elakt, jag skulle istället vilja kalla den för Walkers mest prisvärda variant.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...