Translate

fredag 7 juni 2019

Whiskyprovning för 200.000 kr biljetten


Japanaren Ichiro Akuto drev med sin familj destilleriet Hanuy i utkanten av Tokyo och när destilleriet lades i malpåse år 2000 så lyckades Ichiro få med sig 400 fat som han använde som grund när han 2004 öppnade sitt egna destilleri Chichubu.
Ichiro stoppade om en del av whiskyn som nu var mellan 4 och 24 år i ålder i nya oanvända fat, konjak och romfat och lät den ligga där och gosa 6 månader och upp till 2 år till och mellan åren 2005-2008 så gavs whiskyn ut i 54 flaskor i en design av en kortlek med 52 spelkort och två jokrar.

Dessa flaskor såldes ganska billigt och försvann från marknaden relativt fort eftersom whiskyn helt enkelt var så förbannat bra men den svenska whiskyentusiasten och samlaren Pye Palm har under flera år av resor ute i världen och framförallt Japan lyckats att få tag i hela samlingen och tänker nu dela med sig av den och hålla en exklusiv provning i Göteborg den 1-3 november 2019 då man ska få gå igenom alla 54 flaskor för den nätta summan av 200.000 riksdaler.

Den Belgiska experten på Japansk whisky Stefan van Eycken kommer att leda provningen och han säger:
-Ichiro's Malt Card Series är en av dom mest ikoniska samlingar i whiskyvärlden och det här kommer att vara andra gången som en provning hålls med alla 54 varianter. Det är originaletiketter på flaskorna som dessutom är signerade var för sig av Ichiro Akuto.
En komplett samling såldes 2017 på Sotheby's i London för 455.000 dollar.

Om man nu köper en biljett så ingår även en middag på Michelinrestaurangen Upper House Dining och så ett medlemskap i klubben Monochrome Joker Club, en klubb som har skapats för dom som har smakat på alla 54 whiskys i denna serie.

Så det är väl bara att jobba lite extra i sommar och sen öppna plånboken för en liten whiskyprovning till hösten.
Delar av texten är saxat från Whiskyspot


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...