Translate

fredag 3 juli 2020

Dom olika whiskyregionerna i Skottland


Även om det nu finns whiskydestillerier i alla världsdelar på vår glob så är ju ändå det lilla landet Skottland fortfarande whiskyns pumpande hjärta och det har det varit ända sedan dom tog över från Irland i början av 1900-talet som världens största whiskynation.

Dom olika whiskyregionerna i Skottland har alltid fascinerat och jag tänkte här nedan ta upp dom regioner som finns: 
Highland, Lowland, Speyside, Islay, Campbeltown och Islands.

I kampen mot illegala brännare och smugglare så beslutade det brittiska parlamentet år 1784 att dra ett streck från Greenock i väster till Dundee i öster.
Området norr om detta streck, Highland skulle beskattas på ett annorlunda sätt än området som kallades Lowland söder om strecket.

Highland är den överlägset största regionen i Skottland och där kan man hitta whisky som spänner över alla smak och doftområden. Det finns runt 40 destillerier i området som producerar malt eller grain whisky. 
Berömda destillerier i regionen är bland annat Glenmorangie, Old Pulteney, Aberfeldy och Oban och där finns också ett av dom minsta destillerierna i landet Edradour.

Lowland är regionen som ligger närmast England och här har alltid whiskyn varit lite mjukare och mildare än i övriga delar av landet. Det finns runt 15 destillerier i området där Auchentoshan är det mest kända men där finns också North British som är ett av dom största grain destillerierna.

Gränsen mellan Highland och Lowland har sedan den drogs varit lite diffus för viss information säger att allt norr om Edinburgh är Highland vilket skulle innebära att destillerier såsom Tullibardine, Loch Lomond och Glengoyne tillhör det området vilket dom också själva menar på men sen på vissa kartor som den som jag nedan bifogat så tillhör ovanstående destillerier Lowland och letar man efter flera kartor så märker man att det kan skilja sig en hel del. Här är det nog bäst att titta på whiskyn och se vad respektive destilleri anser sig tillhöra för region.

Speyside är en region som ligger i den nordöstra delen av Highland. Området är väldigt litet men har den största samlingen av destillerier i landet och kan skryta med runt 50 stycken. Liksom i Highland så kan man här hitta whisky av alla varianter och här finns några av världens mest kända producenter som Glenfiddich, Glenlivet, Macallan och Balvenie samt Skottlands äldsta destilleri Strathisla.

Islay är en region som också är en ö och som har blivit synonymt med rökig whisky. I storlek så är ön bara en femtedel av Gotland men här finns ändå 8 destillerier, några av dom äldsta och mest berömda i världen såsom Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich, Bowmore och Caol Ila och så ungdomen i gänget Kilchoman.
En intressant detalj är att dom destillerier som ligger på den södra delen av ön också är dom som producerar den rökigaste whiskyn.

Regionen Campbeltown är en halvö som ligger sydöst om Islay och som en gång i tiden kunde ståta med 30 destillerier men där endast 3 finns kvar och där Springbank är mest känd. Whiskyn härifrån brukar vara lätt rökiga och fruktiga.

Islands är en väldigt flytande region för här ingår alla dom öar som inte fått plats i andra områden.
Här hittar vi Orkneyöarna norr om Skottland där Highland Park ligger, ön Skye väster om landet där vi har Talisker och så Islay's granne i norr Jura med destilleriet med samma namn som ön. Dom här öarna ligger ju på så olika platser så här kan man inte direkt hitta någon gemensam nämnare när det kommer till whiskyn.
Talisker är ju en whisky med koncentrationen på rök medans Jura blandar lätt rök med fruktighet och där Highland Park är en kraftigare och fylligare variant.



måndag 15 juni 2020

Tennessee Whiskey, en okänd kändis


Ett av världens mest kända whiskymärken tillhör en av världens minst kända whiskyvarianter.
Alla, världen över oavsett om man gillar whisky eller inte känner igen Jack Daniels klassiska logga och vet också att det är just en whisky, att den är amerikansk och att det är en Bourbon..Men vänta lite nu, det är här som det oftast felar och då handlar det faktiskt inte enbart om dom som inte är så insatta i ämnet whisky utan även dom som menar på att dom är det.
Jim Beam och Jack Daniels är dom mest kända och mest köpta av amerikansk whisky i världen, Jim Beam är en Bourbon medans Jack Daniels inte är det. JD tillhör den variant av whisky som jag nu ska prata lite om, nämligen Tennessee Whiskey.

Tennessee Whiskey är en egen variant av whisky och som genomgår en lite annorlunda tillverkningsprocess än sin kusin Bourbon.

När man ska producera en Tennessee Whiskey så ska spriten destilleras på minst 51% majs, resterande % är oftast råg och korn.
Faten måste vara av amerikansk Vitek, dom ska vara oanvända och kolade på insidan.
Så här långt så skiljer sig ju inte reglerna från tillverkningen av en Bourbon men efter denna inledning och innan whiskyn läggs på fat så ska den genomgå en detalj som gör den till just en Tennessee Whiskey och den proceduren kallas för Lincoln County Process och innebär att whiskyn filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet under ett par veckors tid vilket för med sig att whiskyn får en extra skjuts av sötma och smak. Efter den behandlingen så ska whiskyn, precis som en Bourbon lagras i minst två år.

Man kan ju tycka att det här är en väldigt liten detalj i det stora hela men att kalla en Jack Daniels för en Bourbon i staden Lynchburg, Tennessee ses inte med blida ögon där dom är väldigt stolta över sin variant av whisky.

Några andra whisky, förutom ovan nämnda Jack Daniels som tillhör kategorin Tennessee Whiskey är bla Uncle Nearest, Collier & McKeel, George Dickel & Nelson's Green Briar.



söndag 7 juni 2020

En tillbakablick på ett intressant whiskyköp


Nedanstående bilder är från mitt vardagsrum för några år sedan när vi i Whiskyklubben Boothie precis hade köpt upp 150 whisky av en samlare som beslutat sig för att ge upp whiskysamlandet och istället börja med Absolut Vodka.
Om jag inte minns fel så fick vi efter en utlottning runt 13-15 flaskor per huvud och en del av dessa använde vi till kommande provningar.





onsdag 3 juni 2020

Hickory rökt fläsk whiskey


Två stora saker i USA är ju Bourbon och Bacon och därför är det väl inte så konstigt att någon kommer på idén att blanda dessa två, det som förvånar mig är väl att ingen gjort det tidigare.

Företaget Branded Spirits som har sitt säte i San Francisco har använt sig av Bourbon från destilleriet Terressentia Co i South Carolina,  hickory rökt bacon från Oklahoma för att därefter mixa ihop och buteljera drycken i Nashville, Tennessee.

Ol' Major Bacon Flavored Bourbon Whiskey är enligt några recensioner jag läst en helt okey Bourbon whiskey med tydligt rökiga BBQ toner av bacon och en honung och siraps sötma som tyvärr nästan blir lite väl påtaglig och som gör att den nästan mer känns som en likör än någonting annat.

Whiskeyn har bara en styrka på 35% vilket är 5% för lite för att den ska få kallas whisky här hemma men den går i alla fall att hitta och beställa på en del olika sajter och priset ligger på ungefär 240 skr + transportkostnader då.

Jag vet inte om det kan vara nåt men lite nyfiken är man ju ändå.



måndag 1 juni 2020

Zippin Blended Malt Whisky



 Som det ser ut i världen just nu så får man ju allt som oftast njuta utav sin dryck i ensamhet, det blir ju inte så att man samlas ett helt gäng direkt och sen så har ju jag också väldigt svårt att faktiskt få tag i det jag vill ha hemma av min egen samling eftersom vi fortfarande bor på en byggarbetsplats och all min whisky står nedpackad och inplastad men i helgen så fick jag i alla fall en skotsk/svensk nyhet levererad som jag igår kväll knäckte plomberingen på.

Zippin Blended Malt är en whisky som dom svenska dryckesimportörerna Selected Malts tagit fram. Dom har köpt upp maltwhisky från fyra olika destillerier i Skottland och sen låtit dessa gifta sig i ex Sherryfat i 6 månader.

Innehållet rör sig om 50% Tullibardine som legat på ex Bourbonfat, 20% Ardmore som också den gosat i ex Bourbonfat, 15% Glenord som lagrats på ex Sherryfat och så resterande 15% från ett icke namngivet destilleri där den whiskyn också legat på ex Bourbonfat.

Whiskyn är inte kylfiltrerad och har en styrka på 45,7%.

Den har ett fantastiskt djup i doften, det är som att sticka ner näsan i en mörk jordkällare fylld av övermogen frukt i gamla ekfat, smaken är kraftig och mustig, mörk och djup av plommon och skogsbär, sötma av mörk sirap, ek och en liten rökig ton som då givetvis kommer från Ardmore-delen i whiskyn och så även en viss kustkänsla med saltstänk.

En helt igenom enastående whisky som jag kommer att umgås en hel del med, varma sommarkvällar framöver och som jag verkligen kan rekommendera. 
Den går att beställa på Bolaget på artikelnr: 81782 och en flaska på 50cl kostar behagliga 497 skr.



fredag 29 maj 2020

Whisky eller Whiskey?


Ja, varför finns det två olika stavningar på whisky egentligen?

Skottarna och hela världen utom USA och Irland skriver whisky med enbart ett y på slutet medans irländarna och amerikanarna avslutar med ey, det vill säga whiskey och det finns ett par förklaringar till detta, varav den sista nog ligger närmare sanningen än den första.

Några menar på att skottarna och irländarna tidigt tolkade det gaelliska ordet Uisge på olika sätt och då stavade det därför lite annorlunda än sin granne men sanningen är nog mera den att i mitten på 1800-talet då irländarna regerade i whiskyvärlden och hade 70% av den globala marknaden så kom skottarna med en ny whisky som fick namnet Blended. Den här whiskyn startade en revolution och ändrade allting. Skottarna blev på väldigt kort tid nr 1 i världen och irländarna förpassades till plats nr 2 på den listan.

Irländarna var ju givetvis inte förtjusta i denna nya variant så för att visa på vilken som var riktig whisky och hade med kvalitet att göra så samlades representanter från dom fyra största destillerierna på Irland, bla Jameson och gav ut en bok med titeln: The Truth About Whisky där dom menade på att Blended minsann inte var whisky och för att skilja på den och kvalitetswhisky så skulle ett e läggas till i stavningen och som då skulle vara ett bevis för äkta vara.

Alla destillerier på Irland följde dock inte detta utan det finns fortfarande ett och annat mindre märke som stavar sin produkt whisky och det kända destilleriet Paddy i Cork ändrade inte sin stavning förrän i slutet på 1960-talet.
I USA på 1800-talet så var ju irländsk whisky den variant som sålde absolut bäst och amerikanarna tog då deras stavning eftersom det hade blivit synonymt med kvalitet men även där så finns det ett antal destillerier som stavar sin whisky på det gamla sättet. Makers Mark, George Dickel och Old Forester stavar fortfarande med enbart ett y på slutet.

Med det sagt så vill jag önska er alla en trevlig helg och så hoppas jag att allihop får någonting gott i glasen och tänk nu på detta:
Stavningen spelar ingen som helst roll, det är innehållet som räknas.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...