Translate

tisdag 25 juni 2019

Kilchoman Sanaig Islay Single Malt i fjällmiljö


Det är den 25 juni, duggar lätt och temperaturen i luften är 12 grader. Jag sitter på altanen till stugan i Tännäs / Härjedalen 70 mil hemifrån, läser boken Gråt i Mörker av Björn Hellberg och smuttar på en Kilchoman Sanaig Islay Single Malt, en whisky som jag tog med mig hemifrån och som jag trodde skulle passa alldeles utmärkt här uppe, vilket den också gjorde.

Den värmer verkligen kroppen i den kyliga friska luften och fungerar som ett perfekt tillbehör till grannen strax nedanför som eldar för fullt utanför sitt hus och där doften av björkved letar sig in i näsan och blandar sig med röken, den lätta fruktigheten, dom ljusa chokladtonerna, torrheten av gräs, pepprigheten med en topp av fräsch citrus från whiskyn.

En helt igenom strålande NAS-Whisky från det lilla gårdsdestilleriet på Islay, lagrad på ex Oloroso Sherry och ex Bourbonfat med en styrka på 46% och som endast finns i ett antal av 1200 buteljer.





lördag 22 juni 2019

En whisky för Midsommardagen


Nu har Midsommarafton passerat och dagen efter anlänt med allt vad detta innebär av huvudvärk, ånger, städning eller förhoppningsvis bara ett välmående och njutningsfullt sinne där inga måsten tynger och inga planer finns uppskrivna i almanackan.
Personligen så känner jag mig just nu rofylld efter en mycket trevlig och behaglig Midsommarafton med mitt hjärta inne i Stockholm där vi njöt av både god mat och dryck.

Jag hade ju som jag tidigare nämnt tagit med mig Mackmyra Svensk Rök Single Malt i ryggan som jag trodde skulle passa bra dagen till ära och där lyckades jag otroligt nog riktigt bra för denna NAS-Whisky som med allra största säkerhet handlar om en Blended Malt som nog inte är äldre än 4-6 år är trots sin omogenhet och orutin en självsäker Whisky med pondus även om den är en lättviktare i rökgenren och inte har en Islay Whisky's fylliga bomullslena rök som täcker munhålan som en helande värmande filt så är den inte spretig på nåt sätt utan håller ihop smakerna av enris, vanilj, ek, tobak och peppriga kryddor på ett mycket bra sätt och som ju som sagt passade alldeles utmärkt vid randen av Östersjön ackompanjerade av måsars skrän och fiskebåtars puttrande.

Ja, måsarna hörde vi ju i alla fall men det där med puttrande fiskebåtar var väl kanske att ta i lite, känslan av dom fick man ändå av whiskyn och det är väl ett gott betyg om något.
Jag ska höra med min mentor på dom sju haven Greve Trollehav om man säger att en fiskebåt puttrar, känner mig lite osäker där.


Men som sagt..Midsommarafton var ju igår och jag tänker inte sitta här och bli nostalgisk över svunna tider utan blicka framåt eller åtminstone ta tag i den dagen som är just nu och Midsommardagen kräver ju också sin whisky tänkte jag och då behövs nog en som tar ett steg ifrån den där kustnära rökiga känslan och tillbaka till den lantliga myllan och då fastnade jag för Glengoyne 17yo Highland Single Malt.

Glengoyne Distillery har ju bla gjort sig kända för att lufttorka sitt korn och detta gör ju att det inte finns tillstymmelse till rök i slutprodukten och det var ju just detta som jag idag var ute efter.

Här får man den där idylliska doften av jordkällare, fuktigt trä och övermogen frukt och sen en mjuk och len smak, sirap med lite torra grästoner, frukt och så nötter och en mogen stadig eftersmak.
En perfekt Midsommardagswhisky minsann.



fredag 21 juni 2019

Whisky för Midsommarafton


Midsommarafton idag och vi håller som bäst på att plocka ihop lite småsaker här hemma för att om en stund ta pendeln in till stan för att tillbringa kommande dygn på Hotell Riddargatan och låta andra människor ta hand om oss.

Var vi kommer att intaga middag senare ikväll vet vi i nuläget inte och då har vi med andra ord inte heller en aning om vad vi kommer att ha på tallrikarna men en sak vet jag och det är att jag kommer att ha med mig en Midsommarwhisky som tillsammans med tandborsten och andra småsaker snart kommer att trängas tillsammans i väskan.

Det var inte lätt att hitta en whisky som skulle passa bra för denna dag, ett tag så funderade jag på en Blended och hade den utomordentliga Ballantines 12yo i handen men bytte strax därefter inriktning och fingrade lite på Monkey Shoulder Blended Malt som ju är en somrig blommig sak men näe, kanske en Irländare skulle passa tänkte jag och sneglade på Teeling Rum Cask där man ju har en hel fruktträdgård samlad i flaska.
Eftersom det ändå är Midsommar så kanske jag ändå skulle plocka fram en av rariteterna och hade nästan bestämt mig för Blair Athol Old Particular 21yo när jag nog insåg att en rök nog skulle passa bättre när man ändå får i sig så mycket fräsch sommar bara genom att vara ute så dagen till ära så blev det till slut svenskt och Mackmyra Svensk Rök.

Det ska aldrig vara lätt.

onsdag 19 juni 2019

Rökig Maltwhisky-Sill till Midsommar


Västkustföretaget Klädesholmen har tillsammans med Restaurang Salt & Sill gjort sin Senapssill med Maltwhisky i nästan 10-års tid nu men trots att den tagit hem en och annan utmärkelse under resans gång så tillhör den inte den vanligaste av sillar man ser ståta i butikernas hyllor.
Det här med inblandningen av rökig maltwhisky är det ju lite si och så med, det finns ingen alkohol i sillen, whiskyn har använts enbart som en liten krydda och röken har tillsatts med hjälp av "Liquid Smoke" extrakt så att kalla den för Senapssill med Maltwhisky känns väl att ta i lite granna. 

Whiskygurun Henrik Aflodal säger dock att han verkligen studsade till av rökaromen i sillen, lite som av Chipotle Ketchup. God, balanserad och ren i smakerna och att den passar alldeles utmärkt till en Islay Whisky men kanske en yngre NAS-variant och då tänker jag personligen direkt på Ileach som ju är en av dom absolut mest prisvärda rökiga Islay whiskys som kan köpas på Bolaget och som antagligen ligger mellan 5-8 år i ålder.




måndag 17 juni 2019

Heaven Hill Old Style Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Destilleriet Heaven Hill Bernheim i Louisville / Kentucky är det största familjeägda destilleriet i USA och namnet kommer inte ifrån området eller hur destilleriet är beläget som man kan tro utan från William Heavenhill som grundade företaget 1935.

Destilleriet producerar ett antal olika varianter av whiskey och den som jag denna dag hade i glaset var Heaven Hill Old Style Kentucky Straight Bourbon.

Doft av trä, honung och vanilj, lite spretig i mitten som sen avslutas med små toner av apelsin och en liten känsla av marsipan.
Syrligt fräsch och frisk i början av smaken med bra sötma av honung och vanilj, torr och pepprig avslutning och sen efter en stund, precis innan smakerna försvinner så dyker den där intressanta känslan av marsipan upp igen som man kunde förnimma i doften.

Enligt uppgift så ligger åldern på runt 4 år och den har en muskelstyrka på 40% och den här riktigt sjyssta Amerikanaren får bli min Balkongwhiskey någon tid framöver.



torsdag 13 juni 2019

Kim Jong-Un släpper whisky


Nordkoreas första whisky kommer att släppas senare i år och den produceras i regionen Samilpo och har då också fått namnet Samilpo Whisky.

Den här informationen kom ut genom den Kinesiskt baserade resebyrån Young Pioneer Tours som arrangerar resor till Nordkorea och dom säger sig också ha fått smaka på den första satsen av whiskyn och säger att den är väldigt lik Johnnie Walker som också är den populäraste whiskyn i landet.
Både flaskans och etikettens design är ju också en så gott som kopia av den Skotska whiskyn (se bild nedan).

Whiskyn kommer att ges ut i tre varianter, en Red och en Black med en styrka på 40% och så en lite tuffare på 45%.
Vad producenten använt sig av för råvaror, fat och hur gammal whiskyn är hålls hemligt, däremot så säger dom att dom blandat i 15 olika sorters aminosyror som ska främja leverskador och minska risken för alkoholberoende.

Personligen så undrar jag om dom helt enkelt inte bara tagit Johnnie Walker och sen mixtrat lite med den whiskyn för allting runtomkring detta känns lite underligt.


Informationen har tagits från ScotchWhisky.com


måndag 10 juni 2019

Ny Balkongwhisky 2019-06-10


Efter att ha haft lite besök här i helgen och då även på balkongen så blev det nödvändigt att idag byta till en ny Balkongwhisky.
Från och med nu så är det High West Double Rye Whiskey från Utah som är mitt sällskap därute.
En riktigt sjysst mjuk tuffing som ska bli trevligt att prata med någon kväll framöver.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...