Translate

lördag 22 juni 2019

En whisky för Midsommardagen


Nu har Midsommarafton passerat och dagen efter anlänt med allt vad detta innebär av huvudvärk, ånger, städning eller förhoppningsvis bara ett välmående och njutningsfullt sinne där inga måsten tynger och inga planer finns uppskrivna i almanackan.
Personligen så känner jag mig just nu rofylld efter en mycket trevlig och behaglig Midsommarafton med mitt hjärta inne i Stockholm där vi njöt av både god mat och dryck.

Jag hade ju som jag tidigare nämnt tagit med mig Mackmyra Svensk Rök Single Malt i ryggan som jag trodde skulle passa bra dagen till ära och där lyckades jag otroligt nog riktigt bra för denna NAS-Whisky som med allra största säkerhet handlar om en Blended Malt som nog inte är äldre än 4-6 år är trots sin omogenhet och orutin en självsäker Whisky med pondus även om den är en lättviktare i rökgenren och inte har en Islay Whisky's fylliga bomullslena rök som täcker munhålan som en helande värmande filt så är den inte spretig på nåt sätt utan håller ihop smakerna av enris, vanilj, ek, tobak och peppriga kryddor på ett mycket bra sätt och som ju som sagt passade alldeles utmärkt vid randen av Östersjön ackompanjerade av måsars skrän och fiskebåtars puttrande.

Ja, måsarna hörde vi ju i alla fall men det där med puttrande fiskebåtar var väl kanske att ta i lite, känslan av dom fick man ändå av whiskyn och det är väl ett gott betyg om något.
Jag ska höra med min mentor på dom sju haven Greve Trollehav om man säger att en fiskebåt puttrar, känner mig lite osäker där.


Men som sagt..Midsommarafton var ju igår och jag tänker inte sitta här och bli nostalgisk över svunna tider utan blicka framåt eller åtminstone ta tag i den dagen som är just nu och Midsommardagen kräver ju också sin whisky tänkte jag och då behövs nog en som tar ett steg ifrån den där kustnära rökiga känslan och tillbaka till den lantliga myllan och då fastnade jag för Glengoyne 17yo Highland Single Malt.

Glengoyne Distillery har ju bla gjort sig kända för att lufttorka sitt korn och detta gör ju att det inte finns tillstymmelse till rök i slutprodukten och det var ju just detta som jag idag var ute efter.

Här får man den där idylliska doften av jordkällare, fuktigt trä och övermogen frukt och sen en mjuk och len smak, sirap med lite torra grästoner, frukt och så nötter och en mogen stadig eftersmak.
En perfekt Midsommardagswhisky minsann.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...