Den här 18-åringen från Tomatin Distillery med en styrka på 46% har fått en slutlagring på Oloroso Sherryfat, vilka fat den legat i den störts adelen av tiden framgår inte men personligen så gissar jag på ex Bourbonfat.
Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Den här 18-åringen från Tomatin Distillery med en styrka på 46% har fått en slutlagring på Oloroso Sherryfat, vilka fat den legat i den störts adelen av tiden framgår inte men personligen så gissar jag på ex Bourbonfat.
Hittade ett par samples från i vintras på en av mina hyllor och tänkte nu engagera mig i denna Tamnavulin Vintage 2000 som släpptes hösten 2021 i ett antal av endast 199 flaskor. Den här whiskyn har fått mogna i vad som tillverkaren säger en speciell samling av First Fill Bourbonfat (vad som är så speciellt med dessa fat framgår givetvis inte) och dessutom 30 år gamla Oloroso, Matusalem och Amoroso Sherryfat i 18 år för att sen buteljerats med en styrka på 45%.
Idag den 14 juni så är det den Nationella Bourbon-dagen i USA och det tycker väl jag att vi kan uppmärksamma här hemma också. Bourbon är ju den överlägset vanligaste och mest köpta varianten av whisky från USA och på 60-talet så fick den också epitetet The Official Spirit of United States.
Många tänker Bourbon så fort man nämner amerikansk whisky utan att kanske veta att det faktiskt produceras sex varianter till av whisky i landet och dessutom är inte Bourbon den whisky som först började göras i USA, vilket många (även amerikanarna själva) tror. Råg whisky är den variant som invandrade Holländare och Tyskar började att producera i landet (nej, Skottar och Irländare var inte dom första att framställa whisky där) och det var Pennsylvania som då var whiskystaten nr 1.
i mitten av 1800-talet då Kentucky hade tagit över som whiskystat så fanns det en herre vid namn Jacob Spears som anses vara den som myntade namnet Bourbon Whiskey. Han ville att whiskyn som gjordes i Bourbon County skulle få ett eget namn och på den tiden så fick whisky som gjordes utanför detta county inte heller kallas Bourbon.
Bourbon whisky hade under 1800-talet fått en större marknad även om råg whiskyn fortfarande var störst men när förbudstiden var över 1933 så brydde sig whiskydrickarna i landet inte om råg whisky längre utan den dog så gott som ut på bara ett ögonblick och sedan dess så har Bourbon varit störst i landet och Jim Beam den överlägset mest köpta Bourbon whiskyn i världen.
Numera så får man dessutom göra Bourbon utanför Bourbon County och Kentucky, bara man håller sig inom landets gränser så går det bra.
Nog tjatat om detta. Vad har jag i glaset då för att fira National Bourbon Day?
Jo det blev en Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon som jag tycker är en enastående representant och en perfekt whisky att skåla för denna majsbaserade variant.
År 1849 i Kentucky så startade en herre vid namn William Weller destilleriet W.L. Weller & Sons och som whiskymakare så var han en av dom första med att använda vete istället för råg i sin Bourbon whiskey för att få en lite mjukare och lättare dryck.
Den tidigare borgmästaren i Louisville Kentucky Charles R. Farnsley fick en idé 1949 och startade ett destilleri för att skapa en whiskey till 100 årsjubileet av Wellers Bourbon. Tanken var att producera en whiskey i små partier för att endast distribueras i Sydstaterna, whiskeyn fick namnet Rebel Yell som var ett stridsrop som användes av de konfedererade trupperna under inbördeskriget.
1972 så köptes varumärket Rebel Yell upp av en David Sherman och hans företag Luxco och nu började whiskeyn att produceras av whiskeyjätten Heaven Hill och säljas i landets övriga stater också.
2018 så startade Luxco destilleriet Lux Row i Bardstown Kentucky som nu producerar denna whiskey.
Ett av dom mest uppmärksammade whiskey's från Irland dom senaste åren är Redbreast från Midleton Distillery i Cork. Namnet har whiskeyn fått från den lilla fågeln Robin Redbreast eller som den heter här hemma i Sverige, Rödhaken.
Den varianten jag nu har i glaset är lagrad på ex Bourbon och ex Oloroso Sherryfat i 12 år och har en styrka på 40%.
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...