Translate

måndag 6 juli 2020

Johnnie Walker Blender's Batch 12yo Sherry Cask Finish Blended Scotch Whisky


Med en enastående utsikt över slottet och domkyrkan så satt jag igår kväll på sjunde våningen på Hotel Radisson Blu i Uppsala och smuttade på en Johnnie Walker Blender's Batch 12yo Sherry Cask Finish Blended som är en whisky som endast finns ute på tax-free marknaden och som JW säger är inspirerad av deras egen Black Label som kom redan 1909 och som var den första whisky i deras portfölj som var lagrad på just spanska ex Sherryfat.

Den här whiskyn är riktigt bra, den är relativt mörk till färgen och med en lätt torr doft som påminner om en dammig grusväg på sommaren med tillhörande blomster i vägrenen. 
Den är söt med dom där karakteristiska Sherrytonerna, lite kola och choklad och en lätt rökig touch. En viss kryddighet känner man i mitten innan allting avslutas med en mjuk och behaglig vaniljsmekning.

Hittar man denna i någon tax-free shop så ligger priset på ca 585 skr och den har en styrka på 40%. Jag vet att några av dom whisky's som finns i denna blandning kommer från Caol Ila, Strathmill och så givetvis Cardhu som ju återfinns i allt som Johnnie Walker släpper ifrån sig.

Denna whisky är som sagt riktigt bra och den gifter sig utmärkt med en sommarkväll utomhus.





 

lördag 4 juli 2020

En liten dörr in till Bourbonvärlden


Det är ju tyvärr så att många whiskydrickare här hemma fortfarande rynkar på näsan när Amerikansk whiskey kommer på tal och det är jädrans synd för det finns så mycket gott där att hitta om man bara tittar lite bakom systembolagets hyllor.

Om man nu är en älskare av speciellt skotsk whisky men ändå vill testa på någon Bourbon så bifogar jag här nedan en liten tabell som jag lånat från den eminenta lilla boken Bourbon - Amerikansk Whiskey av Örjan Westerlund. Denna lista visar på vilken amerikanare som kan passa bäst när man tex gillar en 12 årig Macallan. En bra ingång till Bourbonvärlden helt enkelt.

Tabellen innehåller inte enbart skotsk whisky utan även två svenskar och faktiskt några rom också.

Stjärnorna i dom små rutorna i tabellen visar på hur bra varianterna passar ihop.


fredag 3 juli 2020

Dom olika whiskyregionerna i Skottland


Även om det nu finns whiskydestillerier i alla världsdelar på vår glob så är ju ändå det lilla landet Skottland fortfarande whiskyns pumpande hjärta och det har det varit ända sedan dom tog över från Irland i början av 1900-talet som världens största whiskynation.

Dom olika whiskyregionerna i Skottland har alltid fascinerat och jag tänkte här nedan ta upp dom regioner som finns: 
Highland, Lowland, Speyside, Islay, Campbeltown och Islands.

I kampen mot illegala brännare och smugglare så beslutade det brittiska parlamentet år 1784 att dra ett streck från Greenock i väster till Dundee i öster.
Området norr om detta streck, Highland skulle beskattas på ett annorlunda sätt än området som kallades Lowland söder om strecket.

Highland är den överlägset största regionen i Skottland och där kan man hitta whisky som spänner över alla smak och doftområden. Det finns runt 40 destillerier i området som producerar malt eller grain whisky. 
Berömda destillerier i regionen är bland annat Glenmorangie, Old Pulteney, Aberfeldy och Oban och där finns också ett av dom minsta destillerierna i landet Edradour.

Lowland är regionen som ligger närmast England och här har alltid whiskyn varit lite mjukare och mildare än i övriga delar av landet. Det finns runt 15 destillerier i området där Auchentoshan är det mest kända men där finns också North British som är ett av dom största grain destillerierna.

Gränsen mellan Highland och Lowland har sedan den drogs varit lite diffus för viss information säger att allt norr om Edinburgh är Highland vilket skulle innebära att destillerier såsom Tullibardine, Loch Lomond och Glengoyne tillhör det området vilket dom också själva menar på men sen på vissa kartor som den som jag nedan bifogat så tillhör ovanstående destillerier Lowland och letar man efter flera kartor så märker man att det kan skilja sig en hel del. Här är det nog bäst att titta på whiskyn och se vad respektive destilleri anser sig tillhöra för region.

Speyside är en region som ligger i den nordöstra delen av Highland. Området är väldigt litet men har den största samlingen av destillerier i landet och kan skryta med runt 50 stycken. Liksom i Highland så kan man här hitta whisky av alla varianter och här finns några av världens mest kända producenter som Glenfiddich, Glenlivet, Macallan och Balvenie samt Skottlands äldsta destilleri Strathisla.

Islay är en region som också är en ö och som har blivit synonymt med rökig whisky. I storlek så är ön bara en femtedel av Gotland men här finns ändå 8 destillerier, några av dom äldsta och mest berömda i världen såsom Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich, Bowmore och Caol Ila och så ungdomen i gänget Kilchoman.
En intressant detalj är att dom destillerier som ligger på den södra delen av ön också är dom som producerar den rökigaste whiskyn.

Regionen Campbeltown är en halvö som ligger sydöst om Islay och som en gång i tiden kunde ståta med 30 destillerier men där endast 3 finns kvar och där Springbank är mest känd. Whiskyn härifrån brukar vara lätt rökiga och fruktiga.

Islands är en väldigt flytande region för här ingår alla dom öar som inte fått plats i andra områden.
Här hittar vi Orkneyöarna norr om Skottland där Highland Park ligger, ön Skye väster om landet där vi har Talisker och så Islay's granne i norr Jura med destilleriet med samma namn som ön. Dom här öarna ligger ju på så olika platser så här kan man inte direkt hitta någon gemensam nämnare när det kommer till whiskyn.
Talisker är ju en whisky med koncentrationen på rök medans Jura blandar lätt rök med fruktighet och där Highland Park är en kraftigare och fylligare variant.



måndag 15 juni 2020

Tennessee Whiskey, en okänd kändis


Ett av världens mest kända whiskymärken tillhör en av världens minst kända whiskyvarianter.
Alla, världen över oavsett om man gillar whisky eller inte känner igen Jack Daniels klassiska logga och vet också att det är just en whisky, att den är amerikansk och att det är en Bourbon..Men vänta lite nu, det är här som det oftast felar och då handlar det faktiskt inte enbart om dom som inte är så insatta i ämnet whisky utan även dom som menar på att dom är det.
Jim Beam och Jack Daniels är dom mest kända och mest köpta av amerikansk whisky i världen, Jim Beam är en Bourbon medans Jack Daniels inte är det. JD tillhör den variant av whisky som jag nu ska prata lite om, nämligen Tennessee Whiskey.

Tennessee Whiskey är en egen variant av whisky och som genomgår en lite annorlunda tillverkningsprocess än sin kusin Bourbon.

När man ska producera en Tennessee Whiskey så ska spriten destilleras på minst 51% majs, resterande % är oftast råg och korn.
Faten måste vara av amerikansk Vitek, dom ska vara oanvända och kolade på insidan.
Så här långt så skiljer sig ju inte reglerna från tillverkningen av en Bourbon men efter denna inledning och innan whiskyn läggs på fat så ska den genomgå en detalj som gör den till just en Tennessee Whiskey och den proceduren kallas för Lincoln County Process och innebär att whiskyn filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet under ett par veckors tid vilket för med sig att whiskyn får en extra skjuts av sötma och smak. Efter den behandlingen så ska whiskyn, precis som en Bourbon lagras i minst två år.

Man kan ju tycka att det här är en väldigt liten detalj i det stora hela men att kalla en Jack Daniels för en Bourbon i staden Lynchburg, Tennessee ses inte med blida ögon där dom är väldigt stolta över sin variant av whisky.

Några andra whisky, förutom ovan nämnda Jack Daniels som tillhör kategorin Tennessee Whiskey är bla Uncle Nearest, Collier & McKeel, George Dickel & Nelson's Green Briar.



söndag 7 juni 2020

En tillbakablick på ett intressant whiskyköp


Nedanstående bilder är från mitt vardagsrum för några år sedan när vi i Whiskyklubben Boothie precis hade köpt upp 150 whisky av en samlare som beslutat sig för att ge upp whiskysamlandet och istället börja med Absolut Vodka.
Om jag inte minns fel så fick vi efter en utlottning runt 13-15 flaskor per huvud och en del av dessa använde vi till kommande provningar.





onsdag 3 juni 2020

Hickory rökt fläsk whiskey


Två stora saker i USA är ju Bourbon och Bacon och därför är det väl inte så konstigt att någon kommer på idén att blanda dessa två, det som förvånar mig är väl att ingen gjort det tidigare.

Företaget Branded Spirits som har sitt säte i San Francisco har använt sig av Bourbon från destilleriet Terressentia Co i South Carolina,  hickory rökt bacon från Oklahoma för att därefter mixa ihop och buteljera drycken i Nashville, Tennessee.

Ol' Major Bacon Flavored Bourbon Whiskey är enligt några recensioner jag läst en helt okey Bourbon whiskey med tydligt rökiga BBQ toner av bacon och en honung och siraps sötma som tyvärr nästan blir lite väl påtaglig och som gör att den nästan mer känns som en likör än någonting annat.

Whiskeyn har bara en styrka på 35% vilket är 5% för lite för att den ska få kallas whisky här hemma men den går i alla fall att hitta och beställa på en del olika sajter och priset ligger på ungefär 240 skr + transportkostnader då.

Jag vet inte om det kan vara nåt men lite nyfiken är man ju ändå.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...