Translate

söndag 25 augusti 2019

Whiskeyprovning på Lilla Barkarby (2019-08-24)



Vid 17-tiden denna lördag så var vi 14 personer som möttes upp på Lilla Barkarby för en whiskeyprovning där den Amerikanska varianten Bourbon var kvällens tema. Vi gick igenom lite historia om just denna whiskey och så pratade vi lite om dom speciella fat som används till den.

I tur och ordning så testade vi Cedar Ridge Iowa Bourbon för att sen gå till Rebel Yell Straight Bourbon och Corner Creek 8yo Kentucky Straight Bourbon för att sen sätta tänderna i John E. Fitzgerald Larceny 6yo Kentucky Straight Bourbon och avsluta med höghöjdswhiskeyn Colorado Straight Bourbon.

Som en liten bonus så hällde vi sen upp en Jim Beam Honey som ju enligt gällande regler inte får säljas som Bourbon eller ens Whiskey faktiskt. Denna går under benämningen Whiskeylikör och inget annat. Den innehåller dock en 4-årig Jim Beam och sen äkta honung som smaksättare på det.




Det verkade som om alla var nöjda efter ett par timmars genomgång av dessa whiskey och några var faktiskt riktigt överraskade över den här samlingen som innehöll en del ovanliga dofter och smaker. Det är svårt att sätta fingret på vilken som var populärast, det var väldigt olika på den fronten men alla var nog eniga i att Colorado Straight Bourbon Whiskey var den som stack ut mest och som man nog utan facit aldrig skulle kunna tro vara just en Bourbon.




fredag 23 augusti 2019

Irländsk Trekant, Återuppväckt Skotte, Rökigt för Resande och Gamla Teddy


Det Irländska Jameson kommer nu med en whiskey som endast kommer att finnas ute på Tax-Free marknaden. Jameson Triple Triple Irish Whiskey har fått namnet efter att all whiskey i flaskorna har destillerats tre gånger sen så har Master Blender Billy Leighton tagit whiskeyn från tre olika fat, ex Bourbon, ex Sherry och ex Malaga Vinfat för att sen viga dessa samman.

Whiskeyn har en styrka på 40% och kommer att kosta ca 345 kronor



Highland destilleriet Brora som ju stängde 1983 ska ju nästa år åter börja producera whisky och firar 200 års jubileum i år eftersom dom startade 1819 och släpper nu ut en whisky i fat som legat och väntat på just detta kalas.

Brora 40yo - 200th Anniversary Edition Cask Strength Highland Single Malt har legat på 12 Amerikanska Hogshead-fat finns i 1.819 buteljer, har en muskelstyrka på 49,2% och kommer att kosta ca 53.340 riksdaler per flaska. Dags att prata lite allvar med sin bankman kanske?



Destilleriet Lagavulin ute på Islay kommer nu att släppa en 10-åring som sen kommer att vara en stadig medlem ute på Tax-Free marknaden. Den här whiskyn har legat på två olika fat från USA,  ex Bourbonfat och så ex bourbonfat som genomgått STR metoden. (Vill någon veta vad detta innebär så fråga gärna)

Whiskyn Lagavulin 10yo Islay Single Malt ligger på 43% i styrka och kommer för alla svenska resenärer kosta 595 kronor.



1953 så började Teddy MacleanOban Distillery, han arbetade sig upp till att bli Master Distiller och fick snart namnet Old Teddy. Hans son Teddy Jr började arbeta på destilleriet 1985 och idag så jobbar barnbarnet Derek Maclean också på samma destilleri och för att hylla den här whiskyfamiljen så släpps nu Oban Old Teddy 14yo Cask Strength Highland Single Malt.

Whiskyn har en muskelstyrka på 51,7% och priset kommer att ligga på typ 1.778 kronor.




  

onsdag 21 augusti 2019

Byte på balkongen


Martin D. gjorde en insats i helgen och hjälpte till med att krama ur dom sista dropparna ur rariteten Wemyss Malts - Invergordon 1988 Lemon Cheesecake Single Grain så då blev det ju nu dags att åter presentera balkongen för en ny kompis som denna gång blev Jura 12yo Single Malt som med sin enastående lätta rök och torra gräsiga toner kommer att passa alldeles utmärkt därute under dom kommande kvällarna som nu har blivit något svalare...Välkommen.





fredag 16 augusti 2019

Oöppnad och öppnad whisky


Personligen så är det väl inte så ofta som jag köper en whisky ute på krogen, när det händer att jag intar en whisky ute på lokal så är det ju oftast i samband med någon provning och då handlar det ju så gott som alltid om oöppnade flaskor som gör sin debut just då.

Tyvärr så är det ju väldigt sällan att en flaska är oöppnad när du beställer en whisky över disk och även om ju detta är att föredra så förstår man ju att det är en liten chans att få vara först för det är ju så att finns det en intresserad själ i baren som sköter inköpen av alkohol så vill ju han/hon givetvis testa varorna innan dom ställs på hyllorna för gästerna.
Vi på utsidan av bardisken får ju alltså helt enkelt räkna med att flaskan är öppen när vi beställer ett glas och detta är ju helt okey om den inte varit öppen alltför länge, en whisky som varit öppen för länge tappar doften och smaken och ju mindre det är i flaskan ju fortare går det för syret fungerar lite som en parasit för whiskyn och helt enkelt stjäl dofter och smaker. Mest märks detta på tyngre och rökigare varianter.

Hur ska vi som konsumenter veta hur länge en flaska varit öppen då? Ja, det är ju svårt. Om man kan få veta när flaskan är inköpt så kan man ju nästan garantera att den också är öppnad ett tag efter det men inte tusan står man och dividerar med en bartender eller en krogägare om inköpsdatum av varorna. Om man kan få titta på flaskan och kan se när whiskyn är buteljerad (om det handlar om en malt) så får man ju en liten vink om när ungefär den kan vara öppnad men annars så är det ju en chansning som måste göras om man nu vill ha en whisky på krogen.

Hemma är det ju lättare för har man whiskyn stående upprätt och inte i direkt solljus och håller koll på korken om denna är av en naturell variant så kan man ha sin whisky öppnad ett bra tag och är flaskan oöppnad så kan den stå i en livstid. Men som sagt, är flaskan öppnad och mer än halva innehållet försvunnit så kan det vara dags att bjuda över några vänner och dela på resten så fort som möjligt för även om jag nu sagt att whiskyn håller länge i rätt miljö så har jag inte menat att ni ska låta flaskorna stå längst in i barskåpet och samla damm, drick den medans den är fräsch!




torsdag 15 augusti 2019

Mackmyra med Äpple


Vårat inhemska destilleri Mackmyra släpper nu NAS-whiskyn Mackmyra Äppelblom som först legat ett okänt antal år på ex Bourbonfat för att sen slutlagras på fat som innehållit Calvados från det kända franska destilleriet Christian Drouin. Styrkan ligger på 46,1% och priset på denna runt 600:-.
Whiskyn är icke kylfiltrerad och inte heller färgsatt vilket ju visar att Mackmyra kanske tagit åt sig lite av alla kritiska röster vad det gäller just detta otyg.

  

2 X vinfatslagrade Glenfiddich


Destilleriet Glenfiddich har hämtat ett antal ekfat från Shu-Sheng Domain Winery i Taiwan som innehållit det inhemska vinet Vino Formosa Rosso sen så har dom tagit egen whisky som legat i ex Bourbonfat i 25 år och fyllt dessa fat för att sen låta den slutlagras i 14 månader.

Hälften av faten har innehållit vin där druvorna frusits ner under produktionen och den whiskyn som lagrats på dessa fat kommer gå under namnet Glenfiddich Ice Breaker 26yo Highland Single Malt och kommer att ges ut i ett antal av 290 flaskor med en muskelstyrka på 53,4% medans den andra delen av faten kommer ge Glenfiddich Black Queen 26yo Highland Single Malt med en styrka på 54,1% i ett antal av 280 flaskor och priset för en flaska av dessa två varianter kommer att ligga på ca 11.550 riksdaler.
Ja, vad tusan..Det är ju snart Jul så jag kommer snart att skicka ut en önskelista till alla mina vänner.



onsdag 14 augusti 2019

Wemyss Malts - Invergordon 1988 Lemon Cheesecake Single Grain Whisky



När jag var bortrest en vecka tidigare i somras så passade min fru på att få ordning på det rum där min whiskysamling bor vilket jag var mäkta glad över när jag kom hem för helt plötsligt så hade det ju dykt upp flaskor som jag inte ens visste jag hade, både öppnade och förslutna.

Denna whisky från Skottlands nordligaste Graindestilleri Invergordon har lagrats av företaget Wemyss Malts i 26 år på ex Bourbonfat och har en muskelstyrka på 46%.
Whiskyn släpptes ut i ett antal av endast 220 buteljer och hur och var jag fått tag i denna, ja det kommer jag otroligt nog inte ihåg.
Namnet Lemon Cheesecake är inspirerat av smakerna på whiskyn och inte att producenten medvetet försökt smaksätta drycken med dessa detaljer.

Personligen så kände jag inte nåt av detta i doften.
Det är en påtaglig sötma av vanilj, lite parfymig och brysk i kanterna. Den känns tuffare än 46%.
Söt och fruktig i smaken med vanilj och arrak och här så känner man toner av citronskal i slutet då man även får en känsla av torrt gräs.

Med några droppar vatten så blev den faktiskt stickigare och råare i doften men mildare i smaken där arrakstonerna är skarpare och med en krämig gräddig känsla på sluttampen.

En intressant och mycket god Grainwhisky som jag nu kommer att placera på balkongen för att byta ut den mot den förra 12-åriga AnCnoc som ny Balkongwhisky.





Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...