Translate

fredag 16 augusti 2019

Oöppnad och öppnad whisky


Personligen så är det väl inte så ofta som jag köper en whisky ute på krogen, när det händer att jag intar en whisky ute på lokal så är det ju oftast i samband med någon provning och då handlar det ju så gott som alltid om oöppnade flaskor som gör sin debut just då.

Tyvärr så är det ju väldigt sällan att en flaska är oöppnad när du beställer en whisky över disk och även om ju detta är att föredra så förstår man ju att det är en liten chans att få vara först för det är ju så att finns det en intresserad själ i baren som sköter inköpen av alkohol så vill ju han/hon givetvis testa varorna innan dom ställs på hyllorna för gästerna.
Vi på utsidan av bardisken får ju alltså helt enkelt räkna med att flaskan är öppen när vi beställer ett glas och detta är ju helt okey om den inte varit öppen alltför länge, en whisky som varit öppen för länge tappar doften och smaken och ju mindre det är i flaskan ju fortare går det för syret fungerar lite som en parasit för whiskyn och helt enkelt stjäl dofter och smaker. Mest märks detta på tyngre och rökigare varianter.

Hur ska vi som konsumenter veta hur länge en flaska varit öppen då? Ja, det är ju svårt. Om man kan få veta när flaskan är inköpt så kan man ju nästan garantera att den också är öppnad ett tag efter det men inte tusan står man och dividerar med en bartender eller en krogägare om inköpsdatum av varorna. Om man kan få titta på flaskan och kan se när whiskyn är buteljerad (om det handlar om en malt) så får man ju en liten vink om när ungefär den kan vara öppnad men annars så är det ju en chansning som måste göras om man nu vill ha en whisky på krogen.

Hemma är det ju lättare för har man whiskyn stående upprätt och inte i direkt solljus och håller koll på korken om denna är av en naturell variant så kan man ha sin whisky öppnad ett bra tag och är flaskan oöppnad så kan den stå i en livstid. Men som sagt, är flaskan öppnad och mer än halva innehållet försvunnit så kan det vara dags att bjuda över några vänner och dela på resten så fort som möjligt för även om jag nu sagt att whiskyn håller länge i rätt miljö så har jag inte menat att ni ska låta flaskorna stå längst in i barskåpet och samla damm, drick den medans den är fräsch!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...