En whisky från The Arran Distillery tillhör inte vanligheterna i mitt whiskyglas men nu har jag i alla fall hällt upp en 21-åring som enbart lagrats på Sherry Hogshead-fat och som buteljerats med en styrka på 52,5%.
Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
En whisky från The Arran Distillery tillhör inte vanligheterna i mitt whiskyglas men nu har jag i alla fall hällt upp en 21-åring som enbart lagrats på Sherry Hogshead-fat och som buteljerats med en styrka på 52,5%.
Det här med vatten i whiskyn har ju diskuterats mängder med gånger och det är någonting som tenderar att dela upp whiskydrickare i två läger och använder man sig dessutom av fryst vatten, det vill säga is så kan det helt plötsligt bli tre läger att förhålla sig till.
Om man nu en varm sommardag eller kanske en ljummen sommarkväll när man sitter och myser i eftervärmen från grillen vill ha sin whisky kyld utan att späda ut den med kranvatten eller tillföra några isbitar så finns det så kallade whiskystenar.
Dom här stenarna finns i olika material, personligen så använder jag mig av kuber i Täljsten som är lite mjukare och därmed också snällare mot glasets insida.
Dom här stenarna är något större än sockerbitar och någon timma innan man ska ha dom så lägger man helt enkelt så många stenar man behöver i frysen för att sen använda dom på samma sätt som isbitar.
Jag har införskaffat mina stenar hos http://www.icecube.se/ som jag varmt kan rekommendera.
Den här whiskyn från Teeling Whiskey Distillery är av NAS-variant och har lagrats på ex Bourbonfat för att sen få en slutlagring i fat som tidigare innehållit vinet Sauternes för att sen buteljeras med en styrka på 46%.
Namnet Blackpitts kommer från ett område som är beläget strax bakom destilleriet och där några av dom största mälterifabrikerna höll till förr i tiden. Den här whiskyn som är den första rökiga från Teeling ska vara en liten hyllning till den tiden och dessa fabriker eller så är det bara för att det är ett coolt namn som passar denna trippeldestillerade rökiga malt. Vad vet jag.
Den nyligen bildade organisationen English Whisky Guild har lämnat in en ansökan om att juridiskt få kalla England för en egen whiskyregion.
Enligt EWG så är detta för att säkerställa en egen standard för alla nuvarande och kommande destillerier i England, vårda traditioner och tillåta innovationer med smak som första prioritet. Vi ska inte göra Skotsk eller Irländsk whisky säger styrelseledamoten Stephen Russell och presenterar ett eget regelverk där spannmålen som används vid destillationen ska vara från England och att man ska kunna använda fat av olika träslag vid lagringen.
Skotska whiskymakare skrattar dock åt detta och ställer sig frågande till vad Engelsmännen menar med att dom ska vårda traditioner när man inte har några och premiera innovationer med att kunna lagra på vilka fat man vill, det är ju inte att vara nytänkande utan att gå tillbaka till medeltiden menar flera destillerier i Skottland.
Ja vi får väl se vad som händer med detta förslag.
1997 så stängde Willowbank Distillery, som då var det sista whiskydestilleriet på Nya Zeeland. Företaget New Zealand Whisky köpte upp 80.000 liter på fat från Willowbank och har sedan lagrat den whiskyn själva i lagerhus belägna vid kusten i den lilla staden Oamaru på Sydön.
Den whiskyn jag nu har i glaset är en blended bestående av 70% single malt och 30% grainwhisky. Whiskyn har först legat 6 år på amerikanska ex-Bourbonfat för att sen få gosa 10 år i franska ekfat som innehållit vinerna Pinot och Cabernet Sauvignon och har en styrka på 40%.
Det oberoende buteljeringsföretaget Firkin Whisky har här använt sig av whisky från Islay destilleriet Caol Ila (kull iila) som destillerats 2010. Denna rökiga whisky har sen fått mogna i fat från Sicilien som innehållit vinet Marsala från druvan Muscat.
Whiskyn har en styrka på 48,9% och bjuder på en söt rökridå i doften med riktig sommarkänsla. Frukt, blomster och ljumma vindar från ett saltstänkt hav.
Len och mild i smaken men fyllig och med en härlig bred rök som ligger och omfamnar hela smakupplevelsen. Söt och fruktig med en bra sälta och så en liten kryddig avslutning.
En riktigt bra whisky som nu går att hitta på Bolaget för 1.069 skr på Artnr: 52123.
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...