Translate

måndag 7 mars 2022

Whiskyprovning hos SPF Vällingby, Stockholm den 5 mars 2022

 


Var uppe på en snabbvisit i Stockholm den 5 mars och pratade whisky hos SPF Vällingby där deltagarna givetvis förutom att lyssna på allt bladder från mig även fick smaka en del lagrad destillat.
Vi höll oss enbart i Skottland denna eftermiddag och började i landets södra del där NAS-whiskyn Auchentoshan Springwood Single Malt som lagrats på ex Bourbonfat var först ut, en mjukt mild whisky från destilleriet i hörnet av fältet.

Efter den inledningen så förflyttade vi oss norröver till regionen Highland och ett av skottlands äldsta destillerier, tillika Kunglig Hovleverantör Royal Brackla och deras whisky Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt. En kraftigare malt än den första och som lagrats på enbart ex Sherryfat.

Det gamla lönndestilleriet Cardhu i Speyside regionen var den tredje whiskyn. Cardhu 12yo Pure Speyside Malt, en ovanlig blended malt med en palett av smaker och en fascinerande historia som innehåller både olaglig tillverkning och Johnnie Walker.

Destilleriet Speyburn beläget vid den lilla ån Granty Burn i Speyside som sen rinner ut i den större floden Spey blev anhalt nr 4 och i glaset deras 10-åring som lagrats på ex Bourbon och ex Sherryfat. En mild och snäll malt som blev lite av en andningspaus efter dom tidigare två fylligare varianterna.

Glas nr 5, The Dalmore 12yo Highland Single Malt har lagrats på ex Bourbonfat för att sen få en slutlagring i vad destilleriet själva säger sällsynta och gamla spanska ex Sherryfat. Hur det är med den saken är jag inte man nog att bekräfta och det spelar ju inte så stor roll när whiskyn ändå är förbannat bra. Klanen Mackenzie som tog över destilleriet 1867 och därmed satte sitt klanmärke, Hjorthuvudet på flaskorna har ju en väldigt fascinerande historia också som går tillbaka ända till 1263 och klanhövdingen Colin of Kintale.

I det sista glaset så hade vi en rökig variant från ett av dom högst belägna destillerierna i landet, Ardmore. Destilleriet släpper ju inte ifrån sig så mycket i eget namn utan den mesta whiskyn dom gör hittas ju i Ballantines, Teachers och Highland Queens blandningar. 
Ardmore Traditional Peated Highland Single Malt blev en bra avslutning som med sin mjuka fylliga rök knöt ihop den här provningen på ett alldeles utmärkt sätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...