Translate

onsdag 2 mars 2022

Dunedin Doublewood 16yo New Zealand Whisky

 

1997 så stängde Willowbank Distillery, som då var det sista whiskydestilleriet på Nya Zeeland. Företaget New Zealand Whisky köpte upp 80.000 liter på fat från Willowbank och har sedan lagrat den whiskyn själva i lagerhus belägna vid kusten i den lilla staden Oamaru på Sydön.

Den whiskyn jag nu har i glaset är en blended bestående av 70% single malt och 30% grainwhisky. Whiskyn har först legat 6 år på amerikanska ex-Bourbonfat för att sen få gosa 10 år i franska ekfat som innehållit vinerna Pinot och Cabernet Sauvignon och har en styrka på 40%.
Whiskyn har en helt enastående doft av solmogna söta druvor, ett fantastiskt källardjup som jag bara brukar hitta i dom lokalt producerade dessertvinerna från den grekiska ön Samos och som man hittar uppe i bergsbyarna.
Smaken kanske inte riktigt håller vad doften lovar men den är fortfarande riktigt bra, sötman får stå tillbaka lite för här får man till en början en mjuk smörig känsla för att sen bjudas på några bittra torra toner av druvskal och med en liten syrlig touch på slutet.

En spännande upplevelse minsann.Whiskyn finns att beställa på Bolaget i buteljer på 50cl för 1.086 skr på Artikel nr: 52219Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...