Translate

fredag 30 juli 2021

Svenskar och Rökig Whisky


Rökig whisky är ju något som tenderar att dela upp whiskydrickare i två läger. Brukligt är att antingen gillar man rök eller så gör man det inte.

Det finns ju olika varianter av rökig whisky och hur rökt whiskyn är mäter man i hur mycket kolföreningen fenoler den innehåller. Måttet ppm (Parts Per Million) används för att visa just rökigheten i en whisky. En orökt malt innehåller 0 eller så gott som 0 ppm medans en lätt rökt whisky ligger på ungefär 5-10 ppm. Dom rökiga malterna från Islay som ju är den rökiga whiskyns hjärta i världen ligger mellan 25-55 ppm och så har vi Octomore från Bruichladdich som så gott som alltid ligger över 100 ppm och som räknas som världens rökigaste.

Vi svenskar har ett väldigt gott förhållande till rökig whisky och vi är dom som dricker mest av den varianten i världen. Vad beror detta på då?

Många hävdar att det har med våra natur-gener att göra. Vi älskar att tillbringa tid vid kusten eller i skog, fjäll och mark. Rökigheten påminner oss om äventyr i naturskön omgivning där vi i århundraden rökt fisk, kött och korv. Visst är det så att när man sitter och njuter av en tung rök från Lagavulin eller Ardbeg så kan tankarna fara iväg till en öppen eld i en granskog, vid en sjö med en stockstuga runt hörnet eller en gammal fiskeskuta vid havet fastsatt med tjärade trossar om man har en Laphroaig i glaset.

Nu är det ju så att både Finland och Norge också har en massa natur med skogar och vatten runt hörnet och också har rökt livsmedel i många herrans år så varför dricker inte dom lika mycket rökig whisky som oss då? Det här med naturen kanske inte är hela förklaringen ändå.

Vi här hemma är ju inte bara dom som dricker mest rökig whisky i världen vi är också fanatiska föreningsmänniskor. Jag vet inte om vi är värst i världen men jag är säker på att vi åtminstone är topp 5 när det kommer till antal klubbar och föreningar. Finns det 3 personer som gillar kottar så nog fan så har dom strax startat en kotteklubb och det förvånar ingen om det då redan finns ett Svenskt Kotteförbund med tillhörande årsmöten, resor och andra event.

Jag tror inte det finns ett land till på vår planet med fler whiskyklubbar än i Sverige och det kan nog också vara en anledning. Fler får möjlighet att fördjupa sig i lite annorlunda whisky och då även fler sorters rökiga varianter och dessutom diskutera detta med likasinnade.

Även om Islay i många år varit navet i det rökiga cykelhjulet så är det idag många fastlandsdestillerier som experimenterar med halten av fenoler och även blended-industrin har ju insett att det är värt att ha en rökig variant för att hänga med i racet.

Historiskt sett så var den mesta whiskyn i Skottland och på Irland något rökt och det berodde nog på att man förr helt enkelt eldade mycket med torv och då fick grödorna den rökiga tonen vare sig det var meningen eller ej sen så var ju en kraftig rök också ett sätt att gömma dofter och smaker i en lite sämre whisky.

Det är fler män än kvinnor som här i landet gillar rökig whisky även om antalet kvinnor stadigt ökar. Personligen så är jag mycket förtjust i rökig whisky men då menar jag ju inte att all rökig whisky är bra, precis som allting annat så finns det ju bättre och sämre varianter.

Det är svårt att svara på varför vi svenskar är så förtjusta i rökig whisky. En 16-årig Lagavulin, Ardbeg Uigeadail eller en Laphroaig PX Cask tycker jag är ett enastående sällskap ute i naturen och varför jag tycker så, ja det vet jag inte riktigt men medan vi suger på den frågan så anser jag att vi helt enkelt fortsätter att njuta av ppm höga halter i vår whisky oavsett vad svaret kommer att visa om vi nu någonsin får något.








torsdag 29 juli 2021

Ardbeg Corrywreckan Islay Single Malt Whisky

Det brukar heta att Ardbegs otämjda sprit inte är för de svaga. Just den här Ardbeg Corrywreckan Islay Single Malt har kallats för världens bästa NAS-whisky.

Nr 20 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky har en styrka på 57,1% och levererar en bred och fyllig rökdoft med smör, ek och granskog och en något stickig ton.

Smaken är mjukt fyllig och samtidigt enastående tuff med en härlig rök som fyller hela munhålan, svartpeppar, apelsinskal och torrt gräs.

Med tanke på styrkan så vattnade jag ner den lite och om den var fantastisk utan vatten så blev den nog ändå snäppet bättre med några droppar. Sötman klev fram och dansade tryckare med röken, vanilj, smörkola och limeskal med peppriga kryddor i en härligt värmande avslutning.

En helt igenom enastående whisky.

95p.





onsdag 28 juli 2021

Paul John Peated Selected Cask Indian Single Malt Whisky

John Distilleries som ligger bakom whiskyn Paul John Peated Selected Cask Indian Single Malt har dom senaste åren verkligen utmanat Amrut om att vara det intressantaste destilleriet i Indien.

Denna NAS-whisky är lagrad på ex Bourbonfat och buteljerad med en cask strength-styrka på 55,5%. Den är nr 18 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky.

Det första jag tänker på när jag drar in dom inledande tonerna i näsan är saltstänkt hav, ungefär den där känslan man får när man precis öppnat en Old Pulteney men här finns också en trevlig rök med ljus sirap och nötter.

Väldigt söt inledning i smaken följd av mustig rök, peppar som nästan sveddar läpparna och lätt frukt.

Med vatten så blev den bra mycket mildare och mjukare. Smakernas skarpa kanter sandpapprades bort, röken frukten och sötman blandades mer. En snällare whisky men kanske också lite tråkigare.

En tuff och intressant whisky men lite för söt för min smak.

82p





måndag 26 juli 2021

Bain's Cape Mountain Single Grain Whisky

Jag har väntat några dagar med whisky nr 14 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky och det har jag gjort av en anledning. Bain's Cape Mountain Single Grain Whisky är en grain som dom senaste två åren haft en bokad plats på mina whiskyhyllor. Det är enligt mitt tycke en av dom bästa grain whiskys på marknaden och 2018 så erhöll den också World Whiskies Award som världens bästa i den genren.

Den har en styrka på 43% och produceras i Sydafrika på The James Sedgwick Distillery, ett destilleri som sysslat med sprit i många år men som inte många känner till, faktiskt inte ens dom som bor i landet.

Den har legat och gosat i ex Bourbonfat i 3 år för att sen vattnas ned något och få ytterligare 2 år i nya ex Bourbonfat.

I doften så får man en känsla av en lättare Bourbon, kanske från någon av staterna bortom Kentucky. Här finns banan, vanilj, lätt fruktighet och chokladnougat.

Smaken har toner av apelsinskal, ek, torrt gräs och örter med en något pepprig avslutning.

Med lite vatten så förlorar denna allt positivt. Den blir spretigt obehaglig. En butter och sur gubbe har man nu i glaset istället.

En riktigt bra grain whisky.

87p.



söndag 25 juli 2021

Waterproof Blended Malt Whisky

Det blev en liten tur på Eckerölinjen och när vi efter obligatorisk brunchbuffé kom ner till Taxfree butiken så hade jag ännu inte bestämt mig för vad jag skulle inhandla. Det tog dock inte många minuter förrän jag såg whiskyn Waterproof Blended Malt på en av hyllorna. Eftersom jag aldrig sett den förr eller hört något om den och då den hade en etikett som inte sa så mycket så tog jag med mig den av ren nyfikenhet.

Företaget Macduff International som bland annat ligger bakom Lauders och Islay Mist är ansvariga för denna whisky som dom menar på endast har ett innehåll av malt whisky från ett antal utvalda toppdestillerier i Skottland och där det är stor åldersskillnad på den yngsta och äldsta malten.

Med andra ord så är det fortfarande en känsla av mystik över denna eftersom man varken vet namnet på några destillerier eller åldrar utan man får helt enkelt nöja sig med att Sherryfat verkar vara den varianten som använts mest till lagringen av innehållet.

Namnet på whiskyn Waterproof kommer från vatten som ju är en oerhört viktig del när man gör whisky och så det gamla måttet proof som ju mest några amerikanska destillerier använder sig av numera.

Den här whiskyn har en styrka på 91,6 proof vilket är 46,3%.

Det är en fantastisk sherrysötma som slår emot en när man drar in dom första tonerna i näsan. Nyligen vattnade blommor, frukt och ek.

Sötman ligger kvar i smaken, torkade frukter, sherry och ljus choklad med en lång eftersmak som faktiskt ökar i styrka hela tiden tills den efter en stund dör ut.

Med lite vatten så blev den rätt tråkig och oljig i doften. Här hade dom nyligen vattnade blommorna dött.

Väldigt mjuk och mild i smaken, inga direkta skarpa toner som sticker ut men riktigt fyllig och bred.

En smakfull whisky är det även om den kanske inte riktigt sätter sig fast i minnet.

84p.




torsdag 22 juli 2021

3 x Värmdö Whisky's Semesterlåda

Jag och min gode vän Peter E. satte oss ner i eftermiddags och smakade på nr 15,16 och 17 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky.

Den första var Blackadder Red Snake Raw Cask Single Malt som är en bomb på 59,5% i styrka. Man får direkt en rök blandat med söt frukt och någon olja i doften och smaken bär på massor av frukt, lite rök och vaniljsötma och med en fantastisk lång eftersmak som sitter kvar länge både i munnen och bröstet.

Med vatten så blev den mycket sämre. Doften kändes unken, smakerna suddades ut och eftersmaken försvann så gott som helt.

Utan vatten så är denna fantastiskt bra, en höstwhisky att värma sig med ruggiga kvällar.

89p.


Den andra whiskyn var den Japanska Nikka from The Barrel Blended Whisky med en styrka på 51,4%. Det finns mycket ek i doften på denna och långt där bakom söt tropisk frukt. Den är söt i smaken med mandarin och mango. Fyllig och mustig.

Med vatten så försvann några detaljer men det gjorde ingenting för nya tillkom. Den här var lika bra utan vatten som med men på två olika sätt.

Riktigt bra och njutbar whisky.

91p.


Glencoe 8yo Blended Malt från Ben Nevis med en styrka på 58% var den tredje whiskyn och tyvärr inte en som någon utav oss uppskattade. En rätt unken doft slår emot en och den är väldigt spretig i smaken, det är svårt att få något grepp om denna och med vatten så blev den varken sämre eller bättre.

81p.





tisdag 20 juli 2021

Kavalan Solist Sherry Cask Single Malt Whisky

 


Vilken färg och viken doft!
Näsan vred sig tre varv i ren njutning när den drog in dessa fantastiska aromer. Visst känner man tung Sherry men jag tycker att doften mer drar åt portvinshållet med dadlar, druvor och plommon. När man doftat en stund så undrar man om smaken verkligen kan hålla det som dofterna lovat.

Innan jag smakar på denna så kanske jag ska avslöja vad det är jag har i glaset. Nr 13 i Semesterlådan från Värmdö Whisky är Kavalan Solist Sherry Cask Single Malt från det Taiwanesiska destilleriet Kavalan.

Muskelstyrkan på den är 58,6% och i smaken får man en känsla av torrt läder, ek och farinsocker. Den är inte lika bred och fyllig som i doften utan känns mer ihopdragen och eftersmaken är relativt kort.

Med lite vatten så är doften fortfarande mustigt fyllig men det har smugit sig in några spritiga toner som ligger där i bakgrunden.
Inte riktigt lika torr som utan vatten. Den saknar ändå den breda fylliga och mjuka känsla man fick i doften i början.

Jag är lite tudelad till denna eftersom jag tycker doften är dess största kvalitet och det gjorde att jag blev något besviken på smaken även om den är ett fruktigt kraftpaket.

86p.


Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...