Translate

måndag 26 juli 2021

Bain's Cape Mountain Single Grain Whisky

Jag har väntat några dagar med whisky nr 14 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky och det har jag gjort av en anledning. Bain's Cape Mountain Single Grain Whisky är en grain som dom senaste två åren haft en bokad plats på mina whiskyhyllor. Det är enligt mitt tycke en av dom bästa grain whiskys på marknaden och 2018 så erhöll den också World Whiskies Award som världens bästa i den genren.

Den har en styrka på 43% och produceras i Sydafrika på The James Sedgwick Distillery, ett destilleri som sysslat med sprit i många år men som inte många känner till, faktiskt inte ens dom som bor i landet.

Den har legat och gosat i ex Bourbonfat i 3 år för att sen vattnas ned något och få ytterligare 2 år i nya ex Bourbonfat.

I doften så får man en känsla av en lättare Bourbon, kanske från någon av staterna bortom Kentucky. Här finns banan, vanilj, lätt fruktighet och chokladnougat.

Smaken har toner av apelsinskal, ek, torrt gräs och örter med en något pepprig avslutning.

Med lite vatten så förlorar denna allt positivt. Den blir spretigt obehaglig. En butter och sur gubbe har man nu i glaset istället.

En riktigt bra grain whisky.

87p.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...