Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Translate
fredag 9 augusti 2019
Gammal men ny whiskey
När man pratar om den amerikanska varianten Tennessee whiskey så är det ju Jack Daniel's och George Dickel som folk har hört talas om men snart så kommer det en ny whiskey i Tennesseefamiljen eller rättare sagt en ny fast gammal whiskey.
En man som hette Charles Nelson byggde destilleriet Nelson's Green Brier år 1860 men tvingades slå igen redan 1909 på grund av alkoholförbud.
För några år sedan så besökte den gamle whiskeymakarens barnbarnsbarn, bröderna Andy och Charlie Nelson bygdens museum och fick se whiskey med deras familjenamn på och beslutade sig för att återuppväcka destilleriet ur sin Törnrosa-sömn.
Sagt och gjort, 2011 så startade dom åter upp Nelson's Green Brier Distillery och i år så släpper dom sin första 4-åring.
Välkommen får man väl säga.
torsdag 8 augusti 2019
Nytt gästspel på balkongen
Med hjälp av trevligt sällskap och fortfarande rätt milda kvällar så byts min Balkongwhisky ut rätt ofta.
Nu när Macallan Estate Oak gjort sitt så är det dags för AnCnoc 12yo Highland Single Malt ta plats därute bland blommor och blad.
Denna whisky som är lagrad på ex Sherry och ex Bourbonfat produceras på Höglandsdestilleriet Knockdhu.
Om man ska uttala namnet på drycken på rätt sätt så ska man ta bort n och C så att uttalet då blir a-noc och detta betyder på Gaeliska helt enkelt Kullen.
Hur som helst så är jag glad att jag valde ut just denna whisky nu innan sommaren är över för det här är en riktigt bra malt för den här säsongen.
Den har sjyssta toner av honung och vanilj.
Den är maltig med tydlig Sherry karaktär, det är en äng av gräs, somrigt och blommigt och ska det vara någonting jag ska gnälla på så är det kanske att den känns lite feg, det är egentligen ingenting som sticker ut åt nåt håll och gör den spännande men detta är en mycket bra vardagswhisky, prisvärd, snäll och trevlig och jag välkomnar den varmt nu och kvällarna framöver.
Ny hemlig whisky från Islay
Det har ju blivit lite av en grej att oberoende buteljeringsföretag beger sig ut till Islay, köper upp en massa fat för att sen själva lagra, buteljera och släppa ut whiskyn under eget eller något annat namn och sen så är det då lite mystik över det här med att man inte vet vilket destilleri som egentligen ligger bakom produkten.
Ibland så står det ju vilket destilleri som producerat innehållet men allt som oftast så hålls detta hemligt, några exempel är ju Port Askaig, Ileach och Smokehead.
Företaget Hunter Laing & Co har gjort exakt detta och släpper nu NAS-whiskyn Scarabus Islay Single Malt med en muskelstyrka på 46% och en kostnad på ca 450 riksdaler.
söndag 4 augusti 2019
Byte av balkongwhisky
Då har jag sagt adjö till Box The Pioneer Single Malt och låter återvinningen sköta begravningen av den tomma buteljen och har nu valt ut en ny balkongwhisky som får göra mig sällskap därute bland blommor och blad framöver.
Valet föll på Macallan Estate Oak Highland Single Malt som är en NAS-whisky från det anrika destilleriet med samma namn som whiskyn och som är lagrad på ex Sherry och ex Bourbonfat.
För varje såld flaska av denna variant så har destilleriet lovat att plantera en ek på sitt område (därav namnet) så då kan man ju faktiskt sitta därute på balkongen med gott samvete och känna att man slår ett litet men ändå ett slag för den framtida miljön eller i varje fall den framtida whiskytillverkningen.
Det du Greta!
Som vanligt när det kommer till Macallan så är det ju Sherrysötman som håller i taktpinnen här följd av fruktiga toner, nöt och marsipan och så har den en lite pepprig avslutning som gör att den ändå är lite tuff.
God och trevlig kanske något tråkig men som sagt, vi ska ju kampera ihop några kvällar nu och det är ju möjligt att den visar sig vara ett intressantare sällskap än jag trodde.
lördag 3 augusti 2019
Nyheter från Balvenie
Speyside destilleriet Balvenie kommer nu med en serie bestående av tre whiskys och som kommer att gå under namnet The Balvenie Stories.
Den första är The Sweet Toast of American Oak 12yo med en muskelstyrka på 43% och som legat och mognat i nya Amerikanska fat som rostats två gånger sen så är det The Week of Peat 14yo på hela 48,3% och som är en liten hyllning till den korta utflykten som destilleriet gjorde i rökgenren år 2002.
Sist ut är A Day of Dark Barley 26yo med en styrka på 47,8% och som ska visa lite utav det experiment med hårt rostad malt som gjordes av The Malt Master David Stewart 1992.
Dessa tre intressanta drycker kommer att finnas ute på marknaden inom kort och kommer att kosta i tur och ordning 530:- för 12-åringen, 762:- för 14-åringen och 7032:- den äldre i samlingen.
torsdag 1 augusti 2019
Whisky on the road
Vi har ju nu i 11 dagar rullat runt per bil på lite olika platser och då har jag givetvis också haft med mig lite olika whiskys i bagaget.
Vi började på Åland, närmare bestämt i Christiansund på Eckerö där vi bodde några dagar i en stuga precis vid vattnet och där jag på kvällarna på uteplatsen satt och njöt av en Naked Grouse Blended Malt som med sin kvällssomrigt fruktiga smak var ett mycket trevligt sällskap tillsammans med solnedgången.
Några dagar senare så bjöds det på Sill, Potatis och tillbehör i Motala och då lät vi den vanliga snapsen ligga kvar i frysen för att istället hälla upp Bushmills Irish Blended i dom små glasen och den Irländaren med sin milda karaktär och något kryddiga avslutning passade minsann strålande till den svenska sommarklassikern.
Det varma vädret gjorde ju att vi satt utomhus långt efter att solen gått ner och för att få lite stuns på sommarkvällen så tog jag då fram en Bunnahabhain Móine Islay Single Malt där röken från den annars mjuka milda whiskyn hjälpte till att natta hettan.
Nästa stopp blev Jönköping och då hade temperaturen helt plötsligt sjunkit med nästan 10 grader och trots att det egentligen fortfarande var varmt så kändes det lite kylslaget.
Macallan Double Cask 12yo Highland Single Malt blev valet och den intogs efter en dusch, strax innan middagen på Hotel Scandic Elmia med en gammal svensk film på TV:n där Per Oscarsson gjorde ett tappert försök att förföra Bibi Andersson.
En väldigt fruktig och Sherrysöt whisky som jag personligen tycker nästan närmar sig sötmans övre gräns.
Fyllig och smakrik är den dock.
Hemma igen efter denna lilla road-trip så är det nu dags att plocka fram en ny balkongwhisky.
Detta blir dagens uppdrag.
torsdag 25 juli 2019
En ny variant av whiskey på gång
Från och med den 11 juli så har staten Missouri fått tillåtelse att kalla sin whiskey, Real Missouri Bourbon men då måste dom hålla sig till ett rätt hårt regelverk.
Först så måste man följa gängse regler för tillverkning av Bourbon men sen så måste alla grödor som används produceras i Missouri, eken som används till faten måste också växa inom statens gränser och sen måste tillverkning och lagring också ske där.
Man får ju numera tillverka Bourbon i vilken av USA:s stater man vill men dom flesta andra använder sig av grödor och ek från olika delar av landet vilket man ju nu inte får göra i just Missouri.
Ingen whiskytillverkare i världen har ju såna här hårda regler vad det gäller själva eken men destillerierna i Missouri är nöjda för dom flesta faten som används i landet och därmed också ute i världen kommer just från den staten.
Ett par tidigare destillerier i Missouri har nu lagt ner sin produktion eller helt ändrat inriktning i tillverkningen så nu är det väl bara för oss whiskyälskare att vänta och se när den första Real Missouri Bourbon dyker upp ute på marknaden.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Linköping WhiskyExpo 2023
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag ...
-
Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det inne...
-
Det amerikanska företaget ArKay som sysslar med alkoholfri dryck har ju släppt världens första alkoholfria whisky. Nu har jag ju informat...