Translate

onsdag 25 augusti 2021

Porto och Bugatti Kelch

 

Det här är dom två vanligaste glasen när man tagit steget från ett Tumbler-glas. Oftast är det dom här glasen som används vid provningar och beställer du en whisky på en krog som anser sig kunna något om whisky så är det så gott som alltid ett av dessa två glas du får.

Porto-glaset är något mindre och kraftigare och Bugatti-glaset lite större och tunnare. Glasen är exemplariska för att samla dofter och smaker på bästa sätt och dessutom perfekta att hålla i om man vill värma whiskyn med handen. Porto-glaset tycker jag personligen bäst om för att den känns stadigare i handen men Bugatti-glaset som man kanske kan kalla Porton-glasets sofistikerade storebror är ju tunnare och med ett sådant så får man liksom en känsla av att komma närmare whiskyn.


tisdag 24 augusti 2021

Sherry Copita eller Nosing Copita

 

Det här glaset ser ut som ett mindre vinglas och användes mycket förr i tiden i hamnarna när köparna skulle prova whiskyn innan en affär gjordes upp. Glaset gick då även under namnet Dock Glass.

Glasen används rätt ofta vid provningar men är inte så vanliga i hemmen men det är ett snyggt och elegant glas som tar hand om doft och smak riktigt bra.


lördag 21 augusti 2021

Tumbler

 

Trots att vi svenskar tillhör dom nördigaste i världen när det kommer till att dricka whisky så är fortfarande det klassiska Tumbler-glaset populärast i våra hem och säger du inte till om ett specifikt glas ute på krogen så är chansen ganska stor att du får din whisky i ett sådant glas även där.

Tumbler-glas finns i en mängd olika design, runda, kantiga, tunna, tjocka, höga och låga och den gemensamma nämnaren är att dom är ungefär lika breda i toppen som i botten.

Personligen så tar jag gärna en whisky till och från i ett Tumbler-glas men helst inte när jag ska prova en för mig ny whisky, då vill jag gärna ha ett glas som samlar ihop doft och smak på ett bättre sätt än en Tumbler förmår göra.






tisdag 17 augusti 2021

Springbank 15yo Campbeltown 2019 Release Single Malt Whisky

 


Det är bra att veta när whiskyn från Springbank buteljerades för alla batcher smakar lite olika så den här 15-åringen som är från 2019 kan skilja sig en del från en som buteljerades 2016. 

Nr 31 ur Värmdö Whisky's Semesterlåda är alltså Springbank 15yo Campbeltown 2019 Release Single Malt som är lagrad på ex sherryfat och har en styrka på 46%.

Det är mycket saltstänkt hav i doften, ek, sherry, farinsocker och persikor.
Rätt tuff inledning i smaken som sen planar ut och blir gräddig och fruktig med en relativt kort avslutning.

88p.


Westland American Oak Single Malt Whiskey

 


Westland Distillery utanför Seattle i staten Washington är något av en experiment-verkstad där dom utan att behöva bry sig nämnvärt om dom regler som gäller vid tillverkning av tex Bourbon testar nya saker både vad det gäller grödor och fatlagring.

Till just den här whiskyn som är en single malt och nr 30 ur Värmdö Whisky's Semesterlåda så har man använt sig av, dels lokalt odlat korn som rostats så hårt att det karamelliserats och så en del rökt korn importerat från Skottland.
Lagringen har skett på ex Bourbonfat och nya oanvända fat av amerikansk ek och whiskyn har en styrka på 46%.

Westland American Oak Single Malt har en mörk, djup doft med toner av rörsocker, röda äpplen, apelsinskal och mörk choklad.
Kryddrik i smaken med röda bär och nötter, mörkt rågbröd och cigarrtoner.

Whiskyn var riktigt god även om den hade svårt att fästa sig ordentligt i min inre minnesbank.
87p.


Det är inte alltid som man tror


När det kommer till USA och whisky så finns det tre påståenden som är väl förankrade hos många whiskyälskare, faktiskt även hos amerikanarna själva och det är att det var Skottar och Irländare som tog med sig kunskapen att göra whisky när dom kom till USA, Kentucky var den stat dom slog sig ner i och Bourbon var den whisky som gjordes.

Tre påståenden som faktiskt inte är sanna.

Nästan 100 år innan Skottar och Irländare började befolka den nya kontinenten så kom Tyskar och Holländare dit och dom slog sig ner i staten Pennsylvania där dom började göra whisky på den gröda som dom var vana vid hemifrån, vilket var råg. På 1720-talet då folk från Storbritannien kom i stora skaror så fortsattes det att göra whisky och även då så var det i Pennsylvania och råg var den gröda som användes.

År 1795 så blev Kentucky den 15:e delstaten i USA och då var det många spannmålsbönder som gjort whisky under många år i Pennsylvania som tog sitt pick och pack och flyttade dit efter ett stort bråk med regeringen om en punktskatt på destillerad sprit. Pennsylvania som under många år varit whiskystaten nr 1 var nu så gott som tömd på destillerier. 

I Kentucky så växte majs som ogräs och med åren så började man mer och mer använda den grödan i whiskytillverkningen men det var inte förrän i mitten av 1800-talet som namnet Bourbon dök upp på whiskyetiketter och det var inte förrän efter förbudstiden (1920-1933) då amerikanarna vant sig vid mild irländsk och skotsk smuggelwhisky som dom började dricka den sötare och mjukare Bourbonwhiskyn, vilket innebar att rågwhiskyn som fram till dess varit ohotad i landet så gott som helt försvann. Bourbon whisky fick 1964 epitetet America's Official Distilled Spirit av Kongressen.

Det skulle faktiskt dröja ända till 1990-talet innan rågwhiskyn fick en pånyttfödelse och har ju stadigt ökat i popularitet sen dess.


söndag 15 augusti 2021

Cedar Ridge Single Malt Whiskey

 


Cedar Ridge Distillery i Iowa hävdar att deras stat har världens bästa odlingsjord och därmed också då världens bästa grödor. Även om dom kanske tar i lite där så odlas i alla fall deras grödor till whiskyn lokalt och det är väl bra så.

Nr 29 ur Värmdö Whisky's Semesterlåda är Cedar Ridge Single Malt Whisky som då är en amerikansk maltwhisky vilket faktiskt fortfarande är lite ovanligt.
Whiskyn är lagrad på ex Bourbon och ex vinfat och har en styrka på 46%.

Den har en djup fruktig ton i doften med mörk honung och chokladpraliner.
Lite torr i början av smaken med vanilj och ek, toppad med limeskal och så dyker det upp en minimal rökig ton i eftersmaken.

Fantastisk bra whisky.
94p.


Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...