Translate

tisdag 17 augusti 2021

Det är inte alltid som man tror


När det kommer till USA och whisky så finns det tre påståenden som är väl förankrade hos många whiskyälskare, faktiskt även hos amerikanarna själva och det är att det var Skottar och Irländare som tog med sig kunskapen att göra whisky när dom kom till USA, Kentucky var den stat dom slog sig ner i och Bourbon var den whisky som gjordes.

Tre påståenden som faktiskt inte är sanna.

Nästan 100 år innan Skottar och Irländare började befolka den nya kontinenten så kom Tyskar och Holländare dit och dom slog sig ner i staten Pennsylvania där dom började göra whisky på den gröda som dom var vana vid hemifrån, vilket var råg. På 1720-talet då folk från Storbritannien kom i stora skaror så fortsattes det att göra whisky och även då så var det i Pennsylvania och råg var den gröda som användes.

År 1795 så blev Kentucky den 15:e delstaten i USA och då var det många spannmålsbönder som gjort whisky under många år i Pennsylvania som tog sitt pick och pack och flyttade dit efter ett stort bråk med regeringen om en punktskatt på destillerad sprit. Pennsylvania som under många år varit whiskystaten nr 1 var nu så gott som tömd på destillerier. 

I Kentucky så växte majs som ogräs och med åren så började man mer och mer använda den grödan i whiskytillverkningen men det var inte förrän i mitten av 1800-talet som namnet Bourbon dök upp på whiskyetiketter och det var inte förrän efter förbudstiden (1920-1933) då amerikanarna vant sig vid mild irländsk och skotsk smuggelwhisky som dom började dricka den sötare och mjukare Bourbonwhiskyn, vilket innebar att rågwhiskyn som fram till dess varit ohotad i landet så gott som helt försvann. Bourbon whisky fick 1964 epitetet America's Official Distilled Spirit av Kongressen.

Det skulle faktiskt dröja ända till 1990-talet innan rågwhiskyn fick en pånyttfödelse och har ju stadigt ökat i popularitet sen dess.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...