Translate

tisdag 17 augusti 2021

Det är inte alltid som man tror


När det kommer till USA och whisky så finns det tre påståenden som är väl förankrade hos många whiskyälskare, faktiskt även hos amerikanarna själva och det är att det var Skottar och Irländare som tog med sig kunskapen att göra whisky när dom kom till USA, Kentucky var den stat dom slog sig ner i och Bourbon var den whisky som gjordes.

Tre påståenden som faktiskt inte är sanna.

Nästan 100 år innan Skottar och Irländare började befolka den nya kontinenten så kom Tyskar och Holländare dit och dom slog sig ner i staten Pennsylvania där dom började göra whisky på den gröda som dom var vana vid hemifrån, vilket var råg. På 1720-talet då folk från Storbritannien kom i stora skaror så fortsattes det att göra whisky och även då så var det i Pennsylvania och råg var den gröda som användes.

År 1795 så blev Kentucky den 15:e delstaten i USA och då var det många spannmålsbönder som gjort whisky under många år i Pennsylvania som tog sitt pick och pack och flyttade dit efter ett stort bråk med regeringen om en punktskatt på destillerad sprit. Pennsylvania som under många år varit whiskystaten nr 1 var nu så gott som tömd på destillerier. 

I Kentucky så växte majs som ogräs och med åren så började man mer och mer använda den grödan i whiskytillverkningen men det var inte förrän i mitten av 1800-talet som namnet Bourbon dök upp på whiskyetiketter och det var inte förrän efter förbudstiden (1920-1933) då amerikanarna vant sig vid mild irländsk och skotsk smuggelwhisky som dom började dricka den sötare och mjukare Bourbonwhiskyn, vilket innebar att rågwhiskyn som fram till dess varit ohotad i landet så gott som helt försvann. Bourbon whisky fick 1964 epitetet America's Official Distilled Spirit av Kongressen.

Det skulle faktiskt dröja ända till 1990-talet innan rågwhiskyn fick en pånyttfödelse och har ju stadigt ökat i popularitet sen dess.


söndag 15 augusti 2021

Cedar Ridge Single Malt Whiskey

 


Cedar Ridge Distillery i Iowa hävdar att deras stat har världens bästa odlingsjord och därmed också då världens bästa grödor. Även om dom kanske tar i lite där så odlas i alla fall deras grödor till whiskyn lokalt och det är väl bra så.

Nr 29 ur Värmdö Whisky's Semesterlåda är Cedar Ridge Single Malt Whisky som då är en amerikansk maltwhisky vilket faktiskt fortfarande är lite ovanligt.
Whiskyn är lagrad på ex Bourbon och ex vinfat och har en styrka på 46%.

Den har en djup fruktig ton i doften med mörk honung och chokladpraliner.
Lite torr i början av smaken med vanilj och ek, toppad med limeskal och så dyker det upp en minimal rökig ton i eftersmaken.

Fantastisk bra whisky.
94p.


fredag 13 augusti 2021

Wemyss Malts Vanilla Burst Blended Malt Whisky



I buteljeringsföretaget Wemyss Malts serie Family Collection så är Vanilla Burst Blended Malt den första. Den innehåller maltwhisky från två icke namngivna Speyside-destillerier och har mognat i first-fill ex Bourbonfat.
Styrkan på denna ligger på 46%.

Den är ganska tuff och stickig i doften till en början men sen känner man sötman av ljus sirap, vanilj och så gröna äpplen på slutet.
Smaken har en bra sötma av vanilj med en pepprig känsla som sitter kvar på läpparna. Ljus choklad och smörkola med en tuff eftersmak. Denna känns bra mycket starkare än den är.

Med vatten så blev den lite oljig i doften, rätt ospännande men där smaken var söt av vaniljkex, ljus sirap och med en örtblandning på slutet.

Trevlig whisky med vatten men mycket mer spännande utan.
89p.


onsdag 11 augusti 2021

Bladnoch 17yo Limited Release Lowland Single Malt Whisky

 


År 1817 så startade Thomas McClelland destilleriet Bladnoch som sedan dess varit Skottlands sydligaste.
Nr 27 i Värmdö Whisky's Semesterlåda är Bladnoch 17yo Limited Release Lowland Single Malt Whisky.

Den har en styrka på 46,7% och har fått en grundlagring på ex Bourbonfat för att sedan få en slutlagring i rödvinsfat från Kalifornien.

Den här whiskyn har en fantastisk doft. Fyllig med torkad frukt, körsbär, vanilj och mörk kola. Dadlar och kaffe.
Ek och kryddor i smaken. Apelsinskal och chokladpraliner.

Behaglig maltig och pepprig eftersmak i den här whiskyn som jag tyckte var riktigt bra.

90p.




tisdag 10 augusti 2021

Wemyss Malts Blooming Gorse Blended Malt Whisky

 


Ikväll så var det dags för nr 26 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky och det var Wemyss Malts Blooming Gorse Blended Malt som består av två olika malt whiskies från icke namngivna Highland-destillerier. Whiskyn har legat och mognat i 15 st First Fill ex Bourbonfat och buteljerats med en styrka på 46%.

Väldigt ljus i färgen och fyllig i doften med vanilj i huvudrollen. Smör och gröna äpplen, blommor och nötter.
Whiskyn med ruggade kanter fyller munhålan ordentligt, citrustoner och gröna äpplen. Här har vaniljen tagit ett litet steg tillbaka så att grädde, honung och blomster får komma fram och visa upp sig.

Med vatten så blev den blek i doften, något torr och pepprig i smaken.

Utan vatten så tyckte jag denna var alldeles strålande.
93p.


 

söndag 8 augusti 2021

Starward, Old Perth, Glenallachie och anCnoc

 


Hade lite hjälp av min gode vän Jensa tidigare idag när nr 22-25 ur Semesterlådan från Värmdö Whisky provades.

Nr 22 var Starward Two Fold Double Grain Australian Whisky från det australiensiska destilleriet Starward i Melbourne.
Whiskyn är destillerad på en blandning av korn och vete för att sen få mogna i ex rödvinsfat i ca 3 år och har en styrka på 40%.
Den känns väldigt lätt nästan flyktig i doften och det finns där en känsla av rödvin. Torrt gräs och kokos.
Lätt i smaken, något torr med en lite syrlig topp och peppar som sätter sig på läpparna. Honung och ek.
En riktigt trevlig sällskapswhisky.
88p.

Nr 23 var Morrison & Mackay - Old Perth 1994, 23yo Blended Malt Whisky som har lagrats på ex Sherryfat och innehåller malt från bland annat Macallan, Glen Grant och Highland Park. Whiskyn har en styrka på 44,9% och bär på toner av ek, torkade röda frukter, honung och lite rök.
I smaken hittar man förutom ovanstående lite choklad och kaffe, nötter och kryddor.
Den är kraftig och mustig men jag blev ändå lite besviken. Hade faktiskt väntat mig lite mer.
85p.

Nr 24. Glenallachie 10yo Cask Strength Speyside Single Malt Whisky.
En riktig tuffing med en styrka på hela 57,1% och det som imponerade var att den inte alls kändes spritig i doften. Mogna röda frukter, mörk sirap, honung och trä.
Choklad i smaken, honung och gräddkola, peppar och ek.
En eftersmak som sitter i långt efter att man tagit sista sippen.
Riktigt bra och tung whisky.
89p.

Nr 25 var anCnock 18yo Highland Single Malt med en styrka på 46%. Den här hade en lätt somrig doft med örter, vanilj, någon olja och lätt rök.
Ljust bröd i smaken med vanilj och sommarblomster, en liten rökig ton och örter.
En lätt och trevlig whisky, kanske lite tråkig.
87p.



lördag 7 augusti 2021

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...