Translate

onsdag 21 augusti 2019

Byte på balkongen


Martin D. gjorde en insats i helgen och hjälpte till med att krama ur dom sista dropparna ur rariteten Wemyss Malts - Invergordon 1988 Lemon Cheesecake Single Grain så då blev det ju nu dags att åter presentera balkongen för en ny kompis som denna gång blev Jura 12yo Single Malt som med sin enastående lätta rök och torra gräsiga toner kommer att passa alldeles utmärkt därute under dom kommande kvällarna som nu har blivit något svalare...Välkommen.





fredag 16 augusti 2019

Oöppnad och öppnad whisky


Personligen så är det väl inte så ofta som jag köper en whisky ute på krogen, när det händer att jag intar en whisky ute på lokal så är det ju oftast i samband med någon provning och då handlar det ju så gott som alltid om oöppnade flaskor som gör sin debut just då.

Tyvärr så är det ju väldigt sällan att en flaska är oöppnad när du beställer en whisky över disk och även om ju detta är att föredra så förstår man ju att det är en liten chans att få vara först för det är ju så att finns det en intresserad själ i baren som sköter inköpen av alkohol så vill ju han/hon givetvis testa varorna innan dom ställs på hyllorna för gästerna.
Vi på utsidan av bardisken får ju alltså helt enkelt räkna med att flaskan är öppen när vi beställer ett glas och detta är ju helt okey om den inte varit öppen alltför länge, en whisky som varit öppen för länge tappar doften och smaken och ju mindre det är i flaskan ju fortare går det för syret fungerar lite som en parasit för whiskyn och helt enkelt stjäl dofter och smaker. Mest märks detta på tyngre och rökigare varianter.

Hur ska vi som konsumenter veta hur länge en flaska varit öppen då? Ja, det är ju svårt. Om man kan få veta när flaskan är inköpt så kan man ju nästan garantera att den också är öppnad ett tag efter det men inte tusan står man och dividerar med en bartender eller en krogägare om inköpsdatum av varorna. Om man kan få titta på flaskan och kan se när whiskyn är buteljerad (om det handlar om en malt) så får man ju en liten vink om när ungefär den kan vara öppnad men annars så är det ju en chansning som måste göras om man nu vill ha en whisky på krogen.

Hemma är det ju lättare för har man whiskyn stående upprätt och inte i direkt solljus och håller koll på korken om denna är av en naturell variant så kan man ha sin whisky öppnad ett bra tag och är flaskan oöppnad så kan den stå i en livstid. Men som sagt, är flaskan öppnad och mer än halva innehållet försvunnit så kan det vara dags att bjuda över några vänner och dela på resten så fort som möjligt för även om jag nu sagt att whiskyn håller länge i rätt miljö så har jag inte menat att ni ska låta flaskorna stå längst in i barskåpet och samla damm, drick den medans den är fräsch!




torsdag 15 augusti 2019

Mackmyra med Äpple


Vårat inhemska destilleri Mackmyra släpper nu NAS-whiskyn Mackmyra Äppelblom som först legat ett okänt antal år på ex Bourbonfat för att sen slutlagras på fat som innehållit Calvados från det kända franska destilleriet Christian Drouin. Styrkan ligger på 46,1% och priset på denna runt 600:-.
Whiskyn är icke kylfiltrerad och inte heller färgsatt vilket ju visar att Mackmyra kanske tagit åt sig lite av alla kritiska röster vad det gäller just detta otyg.

  

2 X vinfatslagrade Glenfiddich


Destilleriet Glenfiddich har hämtat ett antal ekfat från Shu-Sheng Domain Winery i Taiwan som innehållit det inhemska vinet Vino Formosa Rosso sen så har dom tagit egen whisky som legat i ex Bourbonfat i 25 år och fyllt dessa fat för att sen låta den slutlagras i 14 månader.

Hälften av faten har innehållit vin där druvorna frusits ner under produktionen och den whiskyn som lagrats på dessa fat kommer gå under namnet Glenfiddich Ice Breaker 26yo Highland Single Malt och kommer att ges ut i ett antal av 290 flaskor med en muskelstyrka på 53,4% medans den andra delen av faten kommer ge Glenfiddich Black Queen 26yo Highland Single Malt med en styrka på 54,1% i ett antal av 280 flaskor och priset för en flaska av dessa två varianter kommer att ligga på ca 11.550 riksdaler.
Ja, vad tusan..Det är ju snart Jul så jag kommer snart att skicka ut en önskelista till alla mina vänner.



onsdag 14 augusti 2019

Wemyss Malts - Invergordon 1988 Lemon Cheesecake Single Grain Whisky



När jag var bortrest en vecka tidigare i somras så passade min fru på att få ordning på det rum där min whiskysamling bor vilket jag var mäkta glad över när jag kom hem för helt plötsligt så hade det ju dykt upp flaskor som jag inte ens visste jag hade, både öppnade och förslutna.

Denna whisky från Skottlands nordligaste Graindestilleri Invergordon har lagrats av företaget Wemyss Malts i 26 år på ex Bourbonfat och har en muskelstyrka på 46%.
Whiskyn släpptes ut i ett antal av endast 220 buteljer och hur och var jag fått tag i denna, ja det kommer jag otroligt nog inte ihåg.
Namnet Lemon Cheesecake är inspirerat av smakerna på whiskyn och inte att producenten medvetet försökt smaksätta drycken med dessa detaljer.

Personligen så kände jag inte nåt av detta i doften.
Det är en påtaglig sötma av vanilj, lite parfymig och brysk i kanterna. Den känns tuffare än 46%.
Söt och fruktig i smaken med vanilj och arrak och här så känner man toner av citronskal i slutet då man även får en känsla av torrt gräs.

Med några droppar vatten så blev den faktiskt stickigare och råare i doften men mildare i smaken där arrakstonerna är skarpare och med en krämig gräddig känsla på sluttampen.

En intressant och mycket god Grainwhisky som jag nu kommer att placera på balkongen för att byta ut den mot den förra 12-åriga AnCnoc som ny Balkongwhisky.





söndag 11 augusti 2019

GD


Vi var ju ute i Bålsta i helgen och träffade goda vännerna Lasse & Vicky och då blev det givetvis ett par GD eftersom det ju är en dryck som följer Lasse vart han går..
Och vart han sitter och vart han står..


Men som vanligt så reser jag ju aldrig utan en kamrat så förutom frugan så hade jag med mig en Glen Deveron 16yo Highland Single Malt 
som faktiskt fungerade bra efter några bittra glas av den gamle dansken och som såg till att sjunga en godnattvisa för oss vid den sena natten.

Ägarna till Glen Deveron eller Macduff Distillery som namnet också är har ju velat fram och tillbaka ända sedan starten 1962 vilket namn dom egentligen ska använda sig av så för tillfället så heter destilleriet 
Glen Deveron/Macduff.

Lika velig är i alla fall inte whiskyn som är fruktigt söt, nötig och fyllig men ändå mjuk och med en lite anings rökton på slutet.

GD står ju för Gammeldansk men kunde ju faktiskt lika gärna stå för Glen Deveron..
Sammanträffande..Hmmm. 




fredag 9 augusti 2019

Gammal men ny whiskey



När man pratar om den amerikanska varianten Tennessee whiskey så är det ju Jack Daniel's och George Dickel som folk har hört talas om men snart så kommer det en ny whiskey i Tennesseefamiljen eller rättare sagt en ny fast gammal whiskey.

En man som hette Charles Nelson byggde destilleriet Nelson's Green Brier år 1860 men tvingades slå igen redan 1909 på grund av alkoholförbud.
För några år sedan så besökte den gamle whiskeymakarens barnbarnsbarn, bröderna Andy och Charlie Nelson bygdens museum och fick se whiskey med deras familjenamn på och beslutade sig för att återuppväcka destilleriet ur sin Törnrosa-sömn.

Sagt och gjort, 2011 så startade dom åter upp Nelson's Green Brier Distillery och i år så släpper dom sin första 4-åring.
Välkommen får man väl säga.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...