Translate

måndag 29 april 2019

Whiskyprovning 27 April 2019


Gjorde en liten resa till Motala i helgen för att hålla en whiskyprovning för ett gäng nyfikna och sugna gubbar och det blev några riktigt trevliga, roliga och smakrika timmar ute på Eklunds Altan medans regnet strilade ned utanför. Vätska både ovan och under taket med andra ord.

Jag hade pusslat ihop en vad man skulle kunna kalla introduktionsprovning där vi helt enkelt gick igenom dom vanligaste varianterna av whisky även om några flaskor i sällskapet kanske inte tillhör dom man ser så ofta på Bolagets hyllor.



Vi inledde med ett vackert lerkrus fyllt med Royal Salute 21yo Ruby Flagon Blended Whisky, en whisky som Chivas Brother's skapade 1953 som en hyllning när Englands nuvarande drottning Elisabeth II kröntes. Efter den kungliga starten så fortsatte vi med den Irländska Teeling Wine Cask Single Grain Whiskey som lagrats på fat från Kalifornien som tidigare innehållit Cabernet Sauvignon. Den tredje whiskyn blev The Glenburgie 15yo Speyside Single Malt som ju faktiskt är den enda whiskyn som det destilleriet själva ger ut sen så tog vi oss över Atlanten till USA för att testa Whiskey från världens kändaste och populäraste Bourbonproducent Jim Beam och det blev deras Jim Beam Black 6yo Triple Aged Kentucky Straight. Vi tog oss sen tillbaka till Skottland och avslutade hela provningen med NAS-whiskyn från det lilla gårdsdestilleriet på Islay Kilchoman Sanaig Islay Single Malt.



tisdag 23 april 2019

Glendalough Double Barrel Single Grain Irish Whiskey



Ett av dom nyare destillerierna på Irland är Glendalough Distillery som startade 2011 och dom producerar inte bara Whiskey utan även Gin och Poitín, den sistnämnda som ju är en spritdryck med anor från 600-talet på Irland och som räknas som föregångaren till den Irländska Whiskeyn.

Det som jag hade i glaset denna gång var dock en Whiskey, Glendalough Double Barrel Single Grain som är lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat i okänt antal år.
Styrkan ligger på 42% och i skrivandets stund så finns denna endast att beställa i Sverige och priset ligger på ca 450 kr.

Den har en fruktig doft med bra sötma och den sötman blir faktiskt än mer påtaglig i smaken där sherryinslaget verkligen visar sig. Toner av ek, gräs och honung som tillsammans gör att whiskeyn får en bra rund och fyllig smak.
En riktigt sjysst Grain som är fylligare än det mesta i den genren faktiskt.




måndag 8 april 2019

Hälge The Famous Moose Blended Scotch Whisky



Den svenska serietecknaren Lars Mortimer har tillsammans med företaget Stockholm WineLab tagit fram den här blandwhiskyn som till 80% består av Grain Whisky och sen fyllts ut med, som det står på produkten en mix av "noga" utvalda Malt Whisky's.
Ja, hur noga dom än varit så är det ingenting man märker när man håller näsan över glaset och får känslan av att man står på alla fyra i ett garage och tvättar penslar där då doften av lacknafta kittlar och irriterar näsan så att den vrider sig i obehag.
Smaken är inledningsvis mild men förvandlas fort till en oljig, stickigt spritig dryck där inga njutbara toner kan skönjas.
40% i styrka håller whiskyn och den har artikelnummer 449 på Bolaget där den kostar 299 skr om det nu är någon som vill köpa denna, kanske någon som uppskattar serier mer än sjysst whisky.




torsdag 4 april 2019

Berry Bros & Rudd - Girvan 11yo Lowland Islay Finish Single Grain Whisky



Från destilleriet Girvan i Lowland regionen så kommer den här single grain whiskyn som lagrats och buteljerats av Berry Bros & Rudd. Den har legat och myst 11 år i ex Bourbon fat för att sen tillbringat dom sista månaderna i ex Islay fat.
Den har en imponerande styrka av 56,6% och just nu så kan man endast få tag i denna hos Clydesdale som är dom enda som har den i Sverige och lyckas man få fatt i en flaska så får man lägga ut ca 860 kronor.

Den har ett trevligt djup i doften med grästoner, honung och citrus och smaken är enastående där frukt, honung och vanilj samsas om utrymmet till en början och där sen torrt hö dyker upp med en liten citrustopp innan en lång behaglig kryddig eftersmak avslutar allting.

Med några droppar vatten så blev dom olika dofterna mera som en helhet utan att någon utav dom direkt stack ut och sötman blev lite mer påtaglig i smaken, mildare och krämigare.

Det här är en mycket bra whisky och personligen så gillade jag den lite tuffare och råare karaktären innan vattnet.




söndag 31 mars 2019

Whiskyprovning på Lilla Barkarby 2019-03-30


Igår, den näst sista dagen i mars vid 16-tiden så träffades vi ett gäng på 14 personer på Lilla Barkarby för en whiskyprovning där temat för eftermiddagen var Grainwhisky.
Vi gick igenom en Irländare, tre Skottar och en Amerikanare och i tur och ordning så var det:
Loch Lomond Single Grain Whisky,
Hyde No 5 The Aras Cask 6yo Burgundy Finish Irish Single Grain Whiskey,
Koval Four Grain Singel Barrel Whiskey,
Hunter Laing The Sovereign - North British 21yo Single Grain Whisky och så avslutningsvis Berry Bros & Rudd - Girvan 11yo Lowland Single Grain Whisky.


Efter att ha frågat runt lite bland deltagarna så var det tre destillat som utmärkte sig och det var först whiskyn från Girvan som slogs om förstaplatsen med 21-åringen från North British och så Koval från Chicago med den ovanliga ingrediensen Havre men alla hade någonting intressant att bjuda på vilket gjorde denna provning till en spännande stund för doft och smaksensorerna.




torsdag 28 mars 2019

Whiskyprovning: SPF Vällingby / Stockholm (2019-03-28)


Denna torsdag så blev det whiskyprovning för SPF i Vällingby där vi gick igenom dom fem vanligaste varianterna av whisky och vi började med en Teeling Wine Cask Single Grain Irish Whiskey för att sen gå från Irland till Nordirland och testa Bushmills Black Bush Blended Irish Whiskey.
Glen Grant 12yo Speyside Single Malt blev det sen och som följdes av Jim Beam 6yo Triple Aged Kentucky Straight Bourbon och så avslutade vi med den hemliga Smokehead Extra Rare Islay Single Malt.



onsdag 27 mars 2019

Tullamore D.E.W. Cider Cask Finish Irish Whiskey



Det står ingenting på flaskan men detta rör sig med största sannolikhet om en blended whiskey för Tullamore D.E.W. brukar alltid vara noga med att berätta om sina singel malt släpp.
Whiskyn har legat och mognat okänt antal år i ex Bourbon-fat för att sen dom sista tre månaderna slutlagras på fat som tidigare innehållit irländsk Cider.

Styrkan på denna ligger på 40% och doften har en del fruktiga toner men också en liten stickigt spritig känsla.
Denna är ju tuffare och känns mer oborstad än den vanliga Tullamore D.E.W. whiskyn med en kryddigt pepprig eftersmak men jag tycker ändå inte att denna egentligen är mer spännande den är bara lite annorlunda och tyvärr lite blaskig.
Dom kanske skulle ha låtit whiskyn gosat lite längre i dom där ciderfaten än tre månader.

Denna whiskey går inte att köpas på Bolaget utan vad jag vet enbart ute i Tax-Free butiker runtom i världen.





Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...