I lucka nr 2 så fanns det en Dingle Batch No 5 Irish Single Malt Whiskey. Den här irländaren har legat och gosat i ex Bourbon, ex Pedro Ximénez Sherry och ex Madeira Vinfat och har en styrka på 46,5%.
Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
I lucka nr 2 så fanns det en Dingle Batch No 5 Irish Single Malt Whiskey. Den här irländaren har legat och gosat i ex Bourbon, ex Pedro Ximénez Sherry och ex Madeira Vinfat och har en styrka på 46,5%.
Idag den 1 december så var det då dags att öppna lucka nr 1 i adventskalendern från World Whisky.
Först ut bland dom 24 flaskorna var Tamdhu 15yo Sherrycask Speyside Single Malt Whisky.
Doften var väldigt mycket ek med en hel del övermogen frukt och apelsinskal på slutet. Härlig frukt i smaken som följs av en pepprighet och så en ganska torr avslutning.
En mycket trevlig whisky som legat och gosat i Oloroso Sherryfat och med en styrka på 46%.
Denna finns just nu på Bolaget på Artnr: 84144 och kostar 1.422 skr.
Ofta när man får tag i livsmedel smaksatt med whisky såsom ost eller inlagd sill så är det svårt att hitta dom där karakteristiska whiskytonerna men i lördags när vi var på Kornettgårdens Julmarknad någon mil väster om Vreta Kloster (Östergötland) så hittade jag en honung smaksatt med whisky där man faktiskt direkt i doften kände dom där tonerna av malt och ekfat. Den här honungen var inte bara bra till te utan även enastående till ost.
År 1829 så grundade Michael Molloy destilleriet Tullamore på Irland. När Molloy dog så tog hans brorson över destilleriet och han i sin tur anställde en man vid namn Daniel E. Williams som General Manager. Under Williams ledning så växte destilleriet ordentligt, det överlevde kriserna vid landets självständighet, handelskrig och alkoholförbudet i USA men 1954 så gick det inte längre utan destilleriet slog igen sina portar och varumärket såldes till den stora koncernen Irish Distiller's som hade ett destilleri i Middleton där dom började om med produktionen av Tullamore.
2010 så såldes varumärket igen men nu till det skotska familjeägda William Grant & Son's (Glenfiddich, Balvenie, Grant m.m.) och dom tyckte att det varumärket skulle behandlas med respekt, byggde ett nytt destilleri i staden Tullamore (Tulach Mhór) lade till D.E.W. på slutet i namnet för att hedra den tidigare destillerichefen Daniel E. Williams.
Den här fredagseftermiddagen så hade jag och Eklund två olika whisky från ovan nämnda destilleri i glasen:
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish Irish Blended Whiskey och Tullamore D.E.W. Cider Cask Finished Irish Blended Whiskey.
Efter ett år i samma lägenhet så tyckte vi att det var dags att röra på oss igen och eftersom jag är en bekväm människa och vill ha så lite detaljer att flytta som möjligt så tänkte jag få lite hjälp med att tömma ett antal flaskor.
Sagt och gjort..Jag ställde fram The Sexton Irish Single Malt, Jura 12yo Single Malt, Evan Williams 100 proof Bottled in Bond Kentucky Straight Bourbon, For Peat's Sake Blended Scotch, Glenfiddich 12yo Single Malt, Auchentoshan Springwood Single Malt, Rozelieures Single Malt, Nikka Coffey Grain, Isle of Lime Tjaukle Single Malt, Waterproof Blended Malt, Johnnie Walker Red Label Blended Scotch, Jack Daniel's Tennessee Straight Rye, Zippin Blended Malt, 1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon, The Glenlivet Founder's Reserve Single Malt, Woodford Reserve Kentucky Straight Rye, Black Velvet Reserve 8yo Blended, Grant's Triple Wood Scotch Blended och så en Svea Oak Deluxe Blended och så kontaktade jag Peter, Johan, Joel och Danne som kom över för att hjälpa en stackare med flytten.
Tyvärr så blev det inte lika många tomflaskor som jag hoppats på trots ett bra arbete av alla deltagare men ett och annat kilo blev jag i alla fall av med och så några öl från kylen också så jag är nöjd..
När den här drycken kom för några år sedan så hade den bara en styrka på 32% och fick därmed inte kallas whiskey. Den jag har nu i glaset är på 40% och uppfyller åtminstone det kravet. Men så har vi det där med att blanda in smak utifrån som gör denna till en whiskey som står och vingligt balanserar på den där linjen mellan vad som får kallas whiskey och vad som inte får detta.
Jim Beam har gjort en Bourbon whiskey efter alla dom regler som ska följas och när den är lagrad och klar så har den smaksatts med svarta körsbär och det är ju detta som är lite känsligt. Man får ju helt enkelt inte tillsätta smak till whiskey, smaken ska komma naturligt från ekfatet den ligger i.
Hur som helst..Denna whiskey är en hyllning till den ståtliga Kronhjorten som kallas Red Stag och som för ett antal år sedan så gott som var utrotad i Kentucky men som nu verkar ha återhämtat sig.
Whiskyprovning är kanske att överdriva det lite men en eftermiddagsträff i all enkelhet med whisky i fokus och några glada gubbar på plats hos Eklund blev det.
Vi hade 4 whisky i glasen från 4 olika länder där vi började med Inchmurrin 12yo Single Malt för att sen gå in på Bain's Cape Mountain Single Grain, Carlow Counting Days Irish Blended och sen till slut Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
Det var lite olika åsikter om innehållet men den Sydafrikanska grainwhiskyn Bain's och skotten Inchmurrin var nog dom som satte mest avtryck.
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...