Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Translate
tisdag 5 juli 2022
Beer & Whiskey Festival on Tour - Motala
tisdag 14 juni 2022
National Bourbon Day - 14 juni 2022
Idag den 14 juni så är det den Nationella Bourbon-dagen i USA och det tycker väl jag att vi kan uppmärksamma här hemma också. Bourbon är ju den överlägset vanligaste och mest köpta varianten av whisky från USA och på 60-talet så fick den också epitetet The Official Spirit of United States.
Många tänker Bourbon så fort man nämner amerikansk whisky utan att kanske veta att det faktiskt produceras sex varianter till av whisky i landet och dessutom är inte Bourbon den whisky som först började göras i USA, vilket många (även amerikanarna själva) tror. Råg whisky är den variant som invandrade Holländare och Tyskar började att producera i landet (nej, Skottar och Irländare var inte dom första att framställa whisky där) och det var Pennsylvania som då var whiskystaten nr 1.
i mitten av 1800-talet då Kentucky hade tagit över som whiskystat så fanns det en herre vid namn Jacob Spears som anses vara den som myntade namnet Bourbon Whiskey. Han ville att whiskyn som gjordes i Bourbon County skulle få ett eget namn och på den tiden så fick whisky som gjordes utanför detta county inte heller kallas Bourbon.
Bourbon whisky hade under 1800-talet fått en större marknad även om råg whiskyn fortfarande var störst men när förbudstiden var över 1933 så brydde sig whiskydrickarna i landet inte om råg whisky längre utan den dog så gott som ut på bara ett ögonblick och sedan dess så har Bourbon varit störst i landet och Jim Beam den överlägset mest köpta Bourbon whiskyn i världen.
Numera så får man dessutom göra Bourbon utanför Bourbon County och Kentucky, bara man håller sig inom landets gränser så går det bra.
Nog tjatat om detta. Vad har jag i glaset då för att fira National Bourbon Day?
Jo det blev en Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon som jag tycker är en enastående representant och en perfekt whisky att skåla för denna majsbaserade variant.
torsdag 9 juni 2022
Sydstatarnas gamla stridsrop på flaska
År 1849 i Kentucky så startade en herre vid namn William Weller destilleriet W.L. Weller & Sons och som whiskymakare så var han en av dom första med att använda vete istället för råg i sin Bourbon whiskey för att få en lite mjukare och lättare dryck.
Den tidigare borgmästaren i Louisville Kentucky Charles R. Farnsley fick en idé 1949 och startade ett destilleri för att skapa en whiskey till 100 årsjubileet av Wellers Bourbon. Tanken var att producera en whiskey i små partier för att endast distribueras i Sydstaterna, whiskeyn fick namnet Rebel Yell som var ett stridsrop som användes av de konfedererade trupperna under inbördeskriget.
1972 så köptes varumärket Rebel Yell upp av en David Sherman och hans företag Luxco och nu började whiskeyn att produceras av whiskeyjätten Heaven Hill och säljas i landets övriga stater också.
2018 så startade Luxco destilleriet Lux Row i Bardstown Kentucky som nu producerar denna whiskey.
onsdag 8 juni 2022
Redbreast 12yo Single Pot Still Irish Whiskey
Ett av dom mest uppmärksammade whiskey's från Irland dom senaste åren är Redbreast från Midleton Distillery i Cork. Namnet har whiskeyn fått från den lilla fågeln Robin Redbreast eller som den heter här hemma i Sverige, Rödhaken.
Den varianten jag nu har i glaset är lagrad på ex Bourbon och ex Oloroso Sherryfat i 12 år och har en styrka på 40%.
tisdag 31 maj 2022
Jim Beam 4yo Kentucky Straight Rye Whiskey
Jim Beam som är ett av USA's äldsta nu levande företag var ju med redan på den tiden då rye whiskeyn var den ledande varianten i landet och nu dom senaste åren när whisky på råg verkligen fått ett uppsving och en nytändning så har Jim Beam två stycken varianter på marknaden.
Den jag nu har i glaset är Jim Beam 4yo Kentucky Straight Rye eller Yellow Label som den också kallas. Den har en styrka på 40% och har dom senaste åren varit den bäst säljande råg whiskyn i USA och dessutom för några år sedan utnämnts till världens bästa råg whisky under 10 år.
tisdag 10 maj 2022
Small Batch eller Limited Edition
Ett tag så var det som whiskyproducenter ett kvalitetsbevis på att vara så stora och kända som möjligt i whiskyvärlden men ju mer intresserade och nördiga folk har blivit så har dom vänt sig mer och mer ifrån dom storskaliga tillverkarna för att istället leta upp mindre destillerier. Det ska ju helst handla om gårdsdestillerier som på ett gammalt hantverksmässigt sätt framställer sin whisky, det är ett plus om dom gör allt för hand som förr, apparaterna ska helst vara antika och whiskyn ska göras i så små kvantiteter som möjligt.
När alla dessa ovanstående detaljer finns med så har ju vi fått för oss att då är också whiskyn jädrigt bra för det var ju bättre förr, det vet ju alla..Eller?
När det kommer till amerikansk whisky så ser man ofta ordet Small Batch på etiketten och på whisky från andra delar av världen så kan det bland annat stå Limited Edition. Om vi ska prata svenska så ska dessa beteckningar visa på en whisky som är buteljerad i ett väldigt litet antal flaskor. Såna här beteckningar säljer givetvis för då får ju vi som köpare känslan av att ha en whisky som kanske inte finns i så många exemplar.
Vad ska då känneteckna en Small Batch eller en Limited Edition, finns det några regler som säger vilka kvantiteter det handlar om?
Svar: Nej.
Till skillnad från mycket annat när det kommer till whisky så finns det inga som helst regler för hur mycket eller lite det ska handla om för att få använda sig av dessa beteckningar på sina flaskor. Det är egentligen helt upp till producenten själv.
Jag läste en artikel i Breaking Bourbon där journalisten ifråga ställt frågan om vad som kännetecknar en Small Batch och svaren skiljde sig ganska markant åt. Några av dom små destillerierna som J. Henry & Sons och Far North Spirits ansåg att 10-18 fat är att kalla Small Batch medan dom stora aktörerna hade en hel annan syn på detta. Heaven Hill tyckte att en Small Batch var upp till 200 fat, Four Roses 250 fat och Jim Beam har släppt en Small Batch i ett antal av 364 fat.
Vi som konsumenter ska nog titta på etiketterna med lite mer kritiska ögon för det skruvas och tänjs på informationen för att det ska låta så bra som möjligt och Small Batch eller Limited Edition behöver verkligen inte betyda att det handlar om en liten kvantitet flaskor eller att det är en bättre whisky.
måndag 9 maj 2022
1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Om man vill få en whiskyköpares uppmärksamhet så är ett gammalt årtal i stor stil på flaskan en bra plan. Nu behöver ju inte årtalet betyda att whiskyn är så gammal, det finns det otaliga exempel på och ett av dom är den whisky jag för kvällen har i glaset.
1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon från Barton 1792 Distillery som ägs av Sazerac Co är inte en whisky från 1792 och destilleriet som startade 1879 är alltså inte heller så gammalt men däremot så hände en annan sak det året som ju har haft betydelse för amerikaner och whisky, Kentucky blev den 15e delstaten och har sedan dess varit navet i landets whiskytillverkning även om spridningen ut bland andra stater dom senaste åren ökat ordentligt.
Men som sagt. Ett gammalt årtal på flaskan säljer även om tillverkaren aldrig själv skulle erkänna att just detta var anledningen. Om vi då helt enkelt köper att det handlar om en hyllning till delstaten Kentucky så kan vi ju då istället koncentrera oss på själva innehållet i buteljen.
Den här whiskyn kallas för en High Rye Bourbon vilket betyder att den innehåller en hög andel råg. Sazerac är väldigt hemlighetsfulla när det kommer till detaljerad information om drickat men mellan 15-25% råg verkar det handla om och åldern ska ligga mellan 6-8 år men även där så verkar det som om man får använda sig av sofistikerade tortyrmetoder för att få fram exakta uppgifter.
Styrkan på den är i alla fall 46,8% och det ska man kunna vara säker på för dom siffrorna kan man läsa på flaskan.
Linköping WhiskyExpo 2023
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag ...
-
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det inne...